Toinen What We're Eating -blogista kokeilemamme resepti on
focaccia. Resepti oli monivaiheisuudessaan hieman töisevä, mutta ehdottomasti pikkuvaivan arvoinen. Jos suinkin lämmin, täytetty leipä maistuu ja Italian maut uppoavat, ei tätä kannata ohittaa.
Sinihomejuusto-sipulifocaccia1 pussi kuivahiivaa
8 rkl oliiviöljyä (vaikka aina sitä menee enemmän kuin ohjeessa...)
1 rkl sokeria
1 rkl suolaa
9 1/2 dl vehnäjauhoa
3 1/2-4 dl lämmintä vettä
2 sipulia, siivuiksi leikattuna
2 rkl balsamicoa
100 g sinihomejuustoa (tai vähän reilusti)
16 kirsikkatomaatinpuolikasta, siemenet poistettuna (tarkat on määrät)
mustapippuria
Valmista ensin taikina. What we're eatingin ohjeesta poiketen teimme sen normaalitapaan yleiskoneessa: ensin kuivat ainekset sekaisin, sitten vettä vähitellen sekaan niin, että koostumus on muutaman minuutin vaivaamisen jälkeen hyvä. Koostumus on tällaisessa leipätaikinassa mielestäni hyvä, kun se ei ihan tartu sormiin, mutta melkein. Vähän saa tarttuakin - parempi vähän liian kostea kuin liian jauhoinen. Siis jauhot, suola, sokeri ja kuivahiiva yleiskoneeseen ja hetken verran sekaisin. Kädenlämpöistä vähän lämpimämpi vesi kaadetaan sitten hitaasti sekaan koneen käydessä niin, että taikina saavuttaa alussa kuvatun notkeuden. Nesteen lisäyksen jälkeen se saa olla tarttuisakin - se nimittäin vähän jähmeytyy, kun jyryytät sitä koneessa kymmenisen minuuttia. Anna taikinan sitten kohota suojaisassa paikassa kaksinkertaiseksi eli n. tunnin ajan. Itse hoidan kohottamisen yleensä laiskuuttani suoraan yleiskoneen kulhossa.
Kun taikina on kohonnut, öljyä uunipelti tai leivinpaperi ja levitä taikina (josta olet murjonut ilmakuplat huolella pois) tasaisesti pellille. Painele sormilla pieniä kuoppia ylt ympäri leipää, jotta täytteillä on muhevaa tarttumapintaa. Levitä päälle pari ruokalusikallista oliiviöljyä esim. siveltimellä ja anna nousta jälleen, puolesta tunnista tuntiin.
Valmista toisen nostatuksen aikana täytteet. Kuullota sipulirenkaita kattilassa tai pannulla oliiviöljyssä miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia eli kunnes ne ottavat reilun värin ja ryhtyvät karamellisoitumaan. Kun näin käy, huuhtele pannu lorauksella balsamicoa. Liottele mahdolliset pohjaan tarttuneet maut huolella mukaan ja keitä vielä hetki. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa laittaa uuni kuumenemaan 205 asteeseen. Kun balsamico on imeytynyt sipuleihin, ota pannu liedeltä ja laita sivuun jäähtymään.
Kun leipä on kohonnut, jauha pintaan ihan rohkea määrä suolaa ja mustapippuria. Levitä sitten päälle sipulit, sinihomejuusto ja tomaatit. Paista 205 asteessa 23-27 minuuttia (tarkat on ajat) tai kunnes pinta on kullankellertävä ja juusto mukavasti sulanut. Meillä taisi mennä vähän tuon ohjeajan yli - mutta kuten aiemminkin todettu, epäilen uunimme antavan hieman säädinnupikan väittämää alempaa lämpöä. Koristele basilikanlehdillä. Basilika kannattaa laittaa vasta tässä vaiheessa. Uunissa se kurtsahtaa normaalista, heleänvihreästä olomuodostaan rusahtavaksi myrtyksi.