Hampurilaisia tulee grillattua muutamia kertoja kesässä, vaikka sitten sataisi viikkoja putkeen. Nyt kuitenkin teki mieli jotain samantyyppistä, mutta hieman kevyempää murenta. Al Dente -blogin
4th of July -resepti lohipurilaisista tilli-tartarilla kuulosti täsmälleen siltä, mitä haettiin.
Resepti täytti odotukset erinomaisesti - tillillä ja sitruunankuorella maustettu tartarkastike toi hampurilaisiin juuri sitä kaivattua kesäisyyttä ja raikkautta. Jos aikaa ja viitseliäisyyttä on, tartarkastike kannattaa luonnollisesti tehdä itse. Tällä kertaa kuitenkin menimme orjallisesti alkuperäisen ohjeen mukaan ja käytimme (ehkä hyvinkin tyypilliseen amerikkalaiseen tapaan) kaupan valmista purkkikastiketta.
Lohihampurilaiset tilli-tartarkastikkeella(ohje on kahdelle)
300 g nahatonta lohifileetä paloiteltuna
pari desiä kaupan tartarkastiketta (itsekin voi tietenkin tehdä)
2 rkl hienonnettua tilliä
1 tl raastettua sitruunankuorta
punasipulia renkaiksi leikattuna
salaatinlehtiä
hampurilaissämpylät (esim. seesaminsiemenillä kuorrutettuja)
suolaa, mustapippuria
Laita kuutioiksi paloiteltu lohi, 3 rkl tartarkastiketta, 1 rkl tilliä sekä ripaus suolaa ja pippuria monitoimikoneeseen ja sekoita (esim. pulssitoiminnolla), kunnes ainekset ovat sekoittuneet kunnolla ja kalakin pilkkoutunut vähän pienemmäksi. Ihan tahnaksi ei kannata ajella, hyvä lohi siinä vain turhaan menettäisi mehukkuuttaan. Ilman konettakin varmasti onnistuu: silppua vain kala veitsellä ja pyöritä ainekset sekaisin vaikka lusikalla.
Muotoile taikinasta kaksi pihviä ja laita ne jääkaappiin lepäämään siksi kunnes olet valmis grillaamaan.
Laita grilli kuumenemaan suoralle keskilämmölle. Sekoita sillä välin reilu desi tartarkastiketta, 1 rkl tilliä ja raastettu sitruunankuori hampurilaiskastikkeeksi.
Grillaa sämpylänpuolikkaita hetki, kunnes ne saavat vähän väriä pintaansa. Tämä vaihe yllättää minut joka kerralla! Miten voi niinkin iso esine kuin sämpylä palaa niin nopeasti? Jälleen kerran ne saivat hieman turhan tumman pinnan. Pienet mustumat tosin vain parantavat makua, eli turhan hötky ei kannata olla.
Grillaa pihvejä, kunnes kala on kypsää. Tähän kuluu grillin lämmöstä ja pihvien paksuudesta riippuen 2-3 minuuttia per puoli. Taikina on sen verran löysää, että pihvien siirtely voi olla varsinkin alussa kohtalaista temppuilua. Auttaa, kun öljyää ne kunnolla molemmilta puolilta ja käyttää leveää lastaa eikä kapeita pihtejä. Grilli kannattaa myös lämmittää kuuliaisesti ennen paistamista. Riittävän kuuma ritilä paistaa pihvin pinnan kerralla kunnolla niin, että sen saa irti ja ympäri.
Kasaa lopuksi hampurilaiset: levitä sämpylöiden alapuoliskoille kunnon knölli tilli-sitruunankuori-tartaria, pihvit päälle, sitten muutama punasipulirengas, pari salaatinlehteä ja sämpylän kansi. Jos kastiketta vielä jäi, sen voi tarjota hampurilaisten kaverina.