Perunaröstit ja muut keskitalven paistokset
"Karjalaisten »linnit» ovat maukasta laskiaisruokaa, mutta niiden valmistus, aivan kuten karjalanpiirakoidenkin teko vaatii ennen kaikkea tottumusta eikä vain hyviä valmistusohjeita! Linnien tulee olla suurempia kuin tavallisten ohukaisten. Siksipä ne mieluimmin paistetaankin erikoisissa linnipannuissa. (...) Linnit ovat lounasruokaa. Niitä tarjotaan laskiaislounaalla voileipäpöydässä voisulan, happamen kerman (smetanan), muikunmädin — kenelläpä olisi varaa syödä oikeata kaviaaria, sammenmätiä, — lohen, sillin, »suutarinlohen», toisin sanoen yleensä kaiken voileipäpöydässä tarjottavan »suolaisen», siis ennen kaikkea kalan kanssa. Ei pidä vain panna sipulia linnien ohella tarjottavaan mätiin eikä silliin."
Minä valitsin edellisen vuoden tapaan keittiömestarin suosituksen eli kaksi tattaribliniä lisukkeineen siten, että vaihdoin ylikypsän karitsan kermamuhennettuihin tatteihin. Blinit olivat taas kerran herkullisia, mutta kaksi ruokaisaa bliniä on yhdelle istumalle aivan liikaa. Ensi vuonna vaikka puoli bliniä vähemmän.
Kotikeittiössä päädyimme paistamaan blinien sijasta perunaröstejä, joiden kanssa voi hyödyntää myös halutessaan blinipöydästä tuttuja lisukkeita. Esimerkiksi Satokausi-sivustolla ohjeistetaan tekemään röstien kaveriksi suppilovahverotäytettä.
Perunaröstit valmistuvat yksinkertaisimmillaan äärimmäisen kätevästi. Sen kun vain raastaa karkealla terällä muutaman perunan ja yhden sipulin sekä maustaa raasteseoksen suolalla ja mustapippurilla. Sen jälkeen seosta paistetaan valurautapannulla voissa niin pitkään, että röstin alapinta ruskistuu sopivasti ja rösti jähmettyy sen verran, että kääntäminen onnistuu. Suosittelen tarpeeksi leveää paistinlastaa.
Raastaminen on muuten sellainen keittiöhomma, jota välttelen mielelläni viimeiseen asti. Onneksi kaapista löytyi raastamisen hoiteleva keittiöhärveli, jota voisi hyödyntää tässä vaiheessa vuotta ahkeramminkin. Ehkäpä ryhdyn tekemään ruokien lisukkeeksi ikioman raastepöydän!