perjantaina, kesäkuuta 19, 2015

Tomaattiset bruschetta-leivät


Mitä, mitä? En ole pitkään aikaan blogannut mitään tomaattipitoista, joten tilannehan on korjattava pikimmiten.

Hyvä ystäväni on tarjoillut tällaista tomaattista ihanuutta tänä keväänä jo pariinkin otteeseen, kerran vieläpä samassa yhteydessä kuvassa näkyvän tomaatti-mozzarellasalaatin kanssa:

Bruschetta-leivät (ohje Kodin Kuvalehdestä)

1 patonki
oliiviöljyä
1 dl parmesaaniraastetta
Lisäksi: 1 ruukku basilikaa

Leikkaa patonki noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Nosta viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele viipaleet oliiviöljyllä. Ripottele päälle reilusti parmesaaniraastetta. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Jäähdytä.

Munakoisotäyte:
1 pienehkö munakoiso
1 punainen paprika
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
250 g kirsikkatomaatteja
3-4 rkl hunaja-omena-valkoviinietikkaa
3-4 rkl oliiviöljyä
1 tl fariinisokeria

Leikkaa munakoiso sentin viipaleiksi. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa sentin viipaleiksi.
Nosta kasvikset leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele öljyllä, ripottele pinnalle suolaa ja rouhittua mustapippuria. Paahda 250 asteessa uunin ylätasolla 10-15 minuuttia. Leikkaa pieniksi paloiksi.
Leikkaa tomaatit puoliksi ja yhdistä kaikki aineet. Anna marinoitua jääkaapissa yön yli. Valuta siivilässä ennen käyttöä.
Laita jokaiselle paahdetulle leipäviipaleelle basilikanlehti nurinpäin. Nosta teelusikalla täytettä ”kuppiin” (hmmm, kuppitoteutusta emme kyllä mahtaneet tehdä). Valuta halutessasi vähän balsamicosiirappia päälle.

torstaina, kesäkuuta 18, 2015

Kesä ilman keittiötä



Tässä vaiheessa vuotta kuuntelen yleensä Finnhitsejä ja kokkailen juhannusruokia, mutta tänä vuonna kaikki on toisin: Jauhantapajalla on käynnissä kesä ilman keittiötä. Liki satavuotias keittiömme (tai tupamme) on päässyt remontin alle. Kaikki menee uusiksi seiniä, kattoa ja lattiaa myöten.

(Jos kenellä vaan on kullanarvoisia keittiöremonttivinkkejä, niin nyt on korkea aika kertoa meillekin.)

Grilli kuitenkin kuumenee lähes entiseen tapaan, tosin liikaa pilkkomista ja tiskiä vältellen. Juhannuksen kunniaksi kaivelin kevään kokkailuista postattavaksi pari pikkugrillattavaa. Pekoniin käärityssä parsassa nyt ei sinänsä ole mitään uutta tai ihmeellistä, mutta kun muuan tuttu kyseli pari viikkoa sitten, miten parsaa grillataan, ajattelin, että tämänkin ruokalajin voi nostaa blogin puolelle. Hyvää se ainakin on:



Vihreisiin parsoihin riittää yleensä, että niistä katkaisee puumaisen tyviosan pois. Kuoria ei tarvitse, eikä esikeittämiselle ole myöskään tarvetta. Pekonin saa kääräistyä parsan ympärille ilman tikkujakin, jos on oikein nokkela.

Parsoja grillataan suoralla keskilämmöllä muutaman minuutin ajan (suositusaikana voisi ehdottaa esim. neljää minuuttia) molemmilta puolilta niin pitkään, että pekoni paistuu mukavan rapsakaksi.

Juhannuksena ajattelin grillata siskojeni kanssa omien teinivuosiemme hittiruokaa: Aurajuustolla täytettyjä herkkusieniä, joihin on kääräisty pekoni ympärille. Niidenkin kanssa opin joskus muinoin (Kuusamosta vuokratun mökin pihalla), että lopputulos on huomattavasti parempi, jos onnistuu saamaan pekonista tarpeeksi rapeaa.

Jauhantapajalla vannotaan tätä nykyä hiiligrillauksen makuun, ja sitä myötä täällä on viimeisen vuoden aikana selailtu paljon Weber’s Charcoal Grilling -kirjaa. Sieltä on myös näiden wasabiperunoiden ohje, jotka tosin tehtiin uunissa sen vuoksi, että grillissä oli samaan aikaan kaikenlaista muutakin:

Kahdesti paistetut wasabiperunat

4 isoa perunaa, pestynä ja pitkittäin halkaistuna
kasvisöljyä
1,8 dl ranskankermaa
3,6 dl raastettua juustoa (ohjeen mukaan Monterey Jack -juustoa; oma valintani taisi olla luolakypsytetty gruyere)
2 tl dijonsinappia
1 tl wasabitahnaa
1 tl (kosher)suolaa (vähempikin riittää)
¼ tl mustapippuria myllystä

Sivele halkaistujen perunoiden pinnalle hiukan öljyä. Grillaa perunoita suoralla keskilämmöllä kansi suljettuna (tai paista esim. 200-asteisessa uunissa) 30-40 minuuttia tai niin pitkään, että ne ovat pehmenneet sopivasti. (Jos teet perunat grillissä, perunoita kannattaa käännellä muutaman kerran grillauksen aikana.) Jäähdytä perunoita sen verran, että pystyt raaputtamaan niiden sisällön lusikalla kulhoon. Jätä raaputtaessasi sen verran (vajaa puoli senttiä) perunaa jäljelle kuoreen, että kuori pysyy ehjänä ja kokonaisena. Jätä perunoiden kuoret odottamaan täytettä.
Muusaa kulhoon raaputettua perunamassaa haarukalla. Lisää ranskankerma ja sekoita hyvin. Lisää sekaan puolet juustosta ja loput ainesosat. Maista seosta, ja jos tarpeen, lisää wasabia, suolaa ja/tai pippuria.
Lusikoi perunatäyte takaisin kuoriin (ei haittaa, vaikka vähän pursuileekin). Ripottele loput juustosta perunoiden pinnalle.
Mikäli teet perunat grillissä, tässä vaiheessa kannattaa lisätä hiukan hiiliä, jos grillin lämpö on päässyt hiipumaan. Paista epäsuoralla keskilämmöllä, kansi suljettuna vielä niin pitkään (esim. 15 minuuttia), että juusto sulaa ja perunat kuumentuvat kunnolla.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails