Vielä yksi venejuttu
Merkkaan vielä tänne blogin puolelle muistiin venejugurtin teko-ohjeen, jonka poimin mukaan ARC-kilpailua edeltäneestä provisioning-seminaarista.
Tarkoitus oli testata tätä ohjetta itsekin, mutta lopulta en sitten arvannut ryhtyä tarjoilemaan ihmisille veneolosuhteissa valmistettua maitotuotetta, jonka tekemistä en ollut koskaan aiemmin kokeillut. Jollakin tulevalla purjehdusreissulla tämä pitää ottaa kuitenkin ohjelmaan.
Venejugurttiin tulee aineksia seuraavassa suhteessa:
1/5 maitojauhetta
3/5 lämmintä vettä
1/5 luonnonjugurttia
Sekoita ainekset kannellisessa muoviastiassa. Laita tekeytymään lämpimään paikkaan. Kun jugurtti on valmista, laita astia jääkaappiin.
Googlettamalla löysin muiden veneilijöiden vinkkejä:
Sailing Eurybian ohjeistuksessa jugurtti on tehty leveäsuisessa termospullossa ja valmista on tullut 6-8 tunnissa. Vesi on puolestaan lämmitetty jonkin verran kädenlämpöistä kuumemmaksi.
Free Range Sailing puolestaan ohjeistaa tekeytymisajaksi 12 tuntia. Samalta sivustolta näyttää löytyvän myös kimchin ohje, joka olisi myös mainiota venesyötävää.