Kanakori, sinapinsiemenperunat ja sitruunamajoneesi
Kuten taannoisessa rendangissa, tässäkin sitruksen raikas hapokkuus tasapainottaa lihan täyteläisyyttä niin, että maku on mukavan kepeä eikä ollenkaan niin paksu kuin vaikkapa nyttemmin olutkuppiloissa suosioon nousseissa tulisissa kanansiivissä.
Lehti suositteli kanakorin kyytipojaksi vehnäolutta, esim. perinteistä kesäterassijuomaa Hoegaardenia, joka sekin on hienokseltaan sitruunainen. Myös raikas valkoviini sopii kuvaan. Tällaisella yhdistelmällä saakin mukavaa vaihtelua ja piristystä talvi-iltaan, kun pakkanen paukkuu ulkona minkä ehtii. Aina ei tarvitse kokata pataruokia, vaikka talvi onkin!
Sitruunaglaseerattu broileri
800g broilerinkoipia ("nuijat" eli reisiosattomat koivet ovat ehkä kätevimpiä syödä käsin)
1 sitruuna
3 rkl voita
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Sitruunaglasyyri:
1 sitruuna
1/2 dl hunajaa
1/2 tl paprikajauhetta
1/2 tl cayennepippuria
Valmista ensin glasyyri: raasta sitruunan kuori ja purista mehu pieneen kattilaan. Lisää hunaja ja mausteet. Keitä muutama minuutti, kunnes seos on siirappimaista. Meillä tähän kului kyllä reilusti enemmän minuutteja kuin alkuperäisen ohjeen mainitsema "muutama".
Sitten itse broilerien kimppuun: halkaise sitruuna ja paista halkaisupintaan väri paistinpannulla voissa. Lisää voita ja paista koivet kullanruskeiksi ja rapeiksi. Laita broilerinkoivet ja sitruuna uunivuokaan. Mausta koivet suolalla ja pippurilla ja valele pinta reilusti glasyyrilla. Valuta sitruunan pintaan hunajaa.
Kypsennä koipia (ja sinapinsiemenperunoita, jos teet ne yhdessä) uunissa 220 C:ssä noin 45 minuuttia, kunnes perunat ovat ruskistuneet ja broileri paahtuneen kiiltävää. Valele broileria vuokaan valuneella glasyyrilla molemmin puolin 10 min välein. Kääntele perunat kerran kypsentämisen aikana.
Tarjoile broilerinkoivet ja perunat majoneesin ja halutessasi vihreän salaatin kanssa. Perinteisenä olutnaposteltavana annos ei mielestäni kyllä salaattia edes kaipaa. Koipia voi dippailla kevyesti vuoassa paistuneisiin sitruunanpuolikkaisiin.
Sinapinsiemenperunat
600 g suuria jauhoisia perunoita (esim. Rosamunda)
400 g suuria porkkanoita
8 salottisipulia
5 rosmariininoksaa
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sinapinsiemeniä
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
Pese perunat ja porkkanat huolella ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Kuori ja halkaise sipulit. Laita perunat, porkkanat ja sipulit kulhoon. Nypi puolet rosmariininlehdistä joukkoon ja lisää loput kokonaisina. Lisää öljy ja sinapinsiemenet ja sekoita.
Levitä laakeaan uunivuokaan tai leivinpaperitetulle pellille. Kypsennä uunissa 220 C:ssä pehmeiksi, n. 45 minuutin ajan. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Sitruunamajoneesi
1 munankeltuainen
1 1/2 tl dijonsinappia
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori
2-3 tl sitruunamehua
3/4 tl sokeria
1/4 tl suolaa
1 dl rypsiöljyä
1-2 rkl vettä
Sekoita keltuainen, sinappi, sitruunankuori ja -mehu sekä sokeri ja suola sauvasekoittimella. Lisää öljyä ensin tipoittain samalla sekoittaen ja lopuksi pienissä erissä, jotta rakenteesta tulee tasainen. Lisää vettä, kunnes majoneesi on sopivan löysää. Laita hetkeksi jääkaappiin tekeytymään.
Sauvasekoitusvaihe kannattaa suorittaa suhteellisen kapeassa astiassa, jottei käy kuten minulle: ajattelin nimittäin kerrankin kaukonäköisesti säästää tiskiä valmistamalla majoneesin suoraan tarjoiluastiaksi kaavailemassani laakeahkossa ja dippaamiseen mainiosti soveltuvassa kulhossa. Kävikin kuitenkin niin, että sauvasekoitettavaksi aiottu aines levisi laakean kulhon pohjalle sen verran ohueksi kerrokseksi, ettei sekoittimen terä tahtonut yltää tahnaan. Jääräpäisesti survoin majoneesin kuitenkin kasaan kallistetun kulhon reunalla jyryyttäen. Osa majoneesista pärskyi tässä vaiheessa tietenkin jo pöydälle ja paidalle. Opi siis muiden virheistä ja hyrskytä omasi kapeassa, korkeareunaisessa astiassa.