keskiviikkona, helmikuuta 11, 2015

Jamien kushari



Jamien Comfort Food -kirjassa (2014) on monta hyvää, ruokaisaa ja suhteellisen hienostelematonta ohjetta. Sekä riisiä että pastaa sisältävän, alun perin Egyptistä polveutuvan kusharin väitetään olevan suuri hitti Jamien ruokatiimin keskuudessa. Näennäisestä monivaiheisuudestaan huolimatta se syntyi helposti ja melko vaivattomasti.

Annos on iso ja siitä riittää hyvin ainakin kuudelle nälkäiselle. Ihan Jamien ilmoittamaa kymmenen hengen seuruetta en uskaltaisi tällä kuitenkaan ruokkia, jollei valtaosa ole keskimääräistä hentoisempia. Jos jää yli, loppu toimii hyvin myös eväänä. Ohjeen mauste- ja raaka-ainemäärillä valmistettuna kushari ei ole erityisen väkevä tai voimakkaasti maustettu ruoka. Jos pidät tulisemmasta, voinee chilimäärän helposti ainakin tuplata – ainakin, jos ei käytä aivan tulisimpia erikoischilejä.

Kushari al forno

6 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
2 punaista chiliä
puntti sileälehtistä persiljaa
oliiviöljyä
2 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl aurinkokuivattu tomaatti -tahnaa
3 kpl 400 g:n tölkkiä luumutomaatteja
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
punaviinietikkaa
400 g tölkki kikherneitä
300 g basmatiriisiä
500 g kuivattua pastaa (voi olla eri laatuja)
400 g tölkki Puy-linssejä
200 g fetajuustoa
1/2 punttia tuoretta minttua
2 munaa
1 litra kasvisöljyä
1 kukkura tl fenkolinsiemeniä
1 kukkura tl juustokuminan siemeniä
vehnäjauhoa

Kuori sipuleista neljä ja kaikki valkosipulinkynnet. Silppua ne sitten hienoksi chilien ja persiljanvarsien kanssa (säästä lehdet). Paistele näitä ja jauhettua juustokuminaa isossa pannussa (esim. valurautapata on hyvä) pienessä määrässä oliiviöljyä keskimiedolla lämmöllä n. 15 min tai kunnes seos on pehmeää ja tarttuisaa, muttei kuitenkaan vielä ruskettunutta. Jos paistos meinaa tarttua pohjaan, voit lisätä vähän vettä. Lisää tomaattitahna ja jatka paistamista minuutin verran. Tyhjennä pataan seuraavaksi kaikki tomaattitölkit (töki tomaatit rikki esim. puulastalla) ja lisää liemikuutio, 1 rkl etikkaa, kikherneet liemineen ja yksi tölkillinen kuumaa vettä. Kiehauta, hauduttele levyllä puoli tuntia ja lisää sen jälkeen suolaa makusi mukaan.

Lämmitä uuni 180°C:hen. Keitä riisi ja pasta yhdessä, isossa kattilassa ohjeiden mukaan. Keittoaika on molemmille tyypillisesti kymmenen minuutin luokkaa, joten yhteiskeitos sujuu hyvin. Valuta kypsä riisi ja pasta kuivaksi ja laita isoon kattilaan tai pataan. Huuhtele ja valuta linssit ja lisää ne sekä aiemmassa vaiheessa valmistettu tomaattikastike sekä 1/3 fetajuustosta noin sentin kuutioina. Silppua sekaan suurin osa persiljasta ja mintusta, lisää muna ja hämmennä padallista sitten niin, että kaikki ainekset sekoittuvat. Kaada seos isoon uunivuokaan (meillä tarvittiin kyllä kaksi vuokaa) ja lisää päälle taas 1/3 fetasta samanlaisina kuutioina. Paista uunin alatasolla 30–35 min, kunnes pinta ottaa kullanruskeaa väriä.

Friteeraa sipulirenkaat paistoksen kypsyessä. Täytä keskikokoinen kattila puoleenväliin öljyllä ja kuumenna öljy 180°C:hen. Jos lämpömittaria ei löydy, perinteinen keino on tiputtaa öljykattilaan pieni vaalean leivän palanen. Kun testipala ruskistuu kivan väriseksi noin minuutissa, öljy on sopivaa. Kuori jäljellä olevat kaksi punasipulia ja leikkaa ne ohuiksi renkaiksi (noin puoli senttiä on sopiva leveys). Laita renkaat kulhoon, perään loraus etikkaa ja hieman suolaa. Sekoita ja jätä muutamaksi minuutiksi marinoitumaan. Ripottele sitten päälle fenkolin- ja kuminansiemenet ja sen verran jauhoa, että sipulien pinnasta tulee tahmainen ja ne peittyvät kevyesti. Kun öljy on kuumaa, friteeraa muutama sipulirengas kerrallaan. Asettele valmiit renkaat lautaselle leivinpaperin päälle valumaan. kuiviksi.

Kun uuniaika on kulunut, ripottele päälle loppu minttu, persilja ja feta ja tarjoile friteerattujen sipulirenkaiden kanssa. Jamie suositteli nauttimaan ruoan raikkaan, rapean salaatin ja kylmän valkoviinin kanssa.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails