Kesä maistuu... tomaatilta!
Juhlistan näköjään hetkeä istumalla sisätiloissa läppärin seurassa, mutta lupaan tehdä kyllä kesän mittaan muutakin. Lappiin lähtö houkuttaisi, ja lisäksi suunnitelmissa on tehdä pari pientä reissua naapurimaihin.
Juhannus meni tuttuun tapaan mukavassa seurassa. Aika vaan hurahti sen verran nopeasti, etteivät läheskään kaikki tarjolla olleet murkinat ehtineet tulla tallennetuiksi kameraan. Me teimme muun muassa pulled porkkia (kannettavalla hiiligrillillämme... aikamoinen grillaaminen!) ja täytettyjä tomaatteja, joista halusin mahdollisimman meheviä. Söinkin niitä sitten aika monta:
Täytetyt tomaatit (ohje peräisin täältä)
6 tomaattia < (täytettä riittää isompaankin määrään)
suolaa ja pippuria
2 rkl hienonnettua persiljaa
1 tl tuoretta timjamia, hienonnettuna
pari kevätsipulia, hienonnettuna
2,4 dl leivänmuruja (esim. paahdettua vaaleaa leipää raastettuna)
1/2 tl (kosher)suolaa (tai maun mukaan)
1/4 tl jauhettua mustapippuria
1 rkl valkosipulia, hienonnettuna (n. 2 kynttä)
1,2 dl ranskankermaa
raastettua gruyerejuustoa
2 rkl oliiviöljyä
Leikkaa tomaattien hatut pois (alkuperäisen ohjeen mukaan yläosasta noin neljännes) ja kaavi pienellä lusikalla pois tomaattien mehut ja siemenet.
Yhdistä persilja, timjami, kevätsipuli, raastettu leipä, suola, pippuri, valkosipuli ja ranskankerma kulhossa. Ripottele tomaattien sisälle suolaa ja pippuria. Lusikoi jokaiseen tomaattiin täytettä (sen verran, että päälle mahtuu vielä mukavasti juustoakin).
Alkuperäisen ohjeen mukaan tomaatit kypsennetään uunissa (205 asteessa), mutta me virittelimme niitä tosiaan juhannusaattona grilliin. Uunissa ohjeellinen aika on joka tapauksessa 15 minuuttia. Sen jälkeen tomaattien päälle ripotellaan juustoa (ja näköjään myös oliiviöljyä olisi voinut laittaa). Laita tomaatit takaisin uuniin ja anna paistua vielä niin pitkään, että juusto sulaa. Anna jäähtyä hetken aikaa ja tarjoile.
Tänään suunnittelin juhlistaa kesäloman alkua tomaattisalaatilla ja kotitekoisella mansikkajäätelöllä. Kaljatölkkikanaakin voisi valmistaa, kun siskoni toi meille juhannuslahjaksi siihen tarvittavan telineen (kiitokset asianosaisille!).
(Kuvassa näkyy muuten raparperimojito, jota yritin pari viikkoa sitten tehdä itse keittelemästäni raparperisiirapista.)