Joulun paras jälkiruoka
Kinuskikastiketta on ollut mahdollista ostaa kaupasta valmiina niin pitkään kun muistan. Sen takia olen ehkä ajatellut, että kinuskia on jotenkin vaikeaa tai mahdotonta tehdä itse.
Eilen päätin kuitenkin juhlistaa toisen joulupäivän ruokailua tekemällä jäisten karpaloiden kanssa tarjottavan kinuskin itse, ja sehän osoittautui lopulta hyvinkin yksinkertaiseksi hommaksi. Ainesosatkin olivat yksinkertaiset, ja ainoa haaste oli siinä, että maltoin irtautua joulukirjan(* lukemisesta kymmenen minuutin ajaksi.
Ohjeen otin Marttojen reseptisivuilta:
Karpaloita ja kinuskikastiketta
2 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl voita
Mittaa kattilaan kerma ja sokerit.
Keitä seosta välillä sekoittaen miedolla lämmöllä, kunnes se sakenee, eli noin 10 minuuttia.
Lisää vaniljasokeri ja voinokare kiiltoa tuomaan.
Tarjoa kastike jäätelön tai jäisten marjojen, esim. puolukoiden tai karpaloiden kanssa.
Keitin kinuskin hyvissä ajoin ennen ruokailun alkamista, mutta lämmitin sen vielä hellalla uudestaan hetkeä ennen tarjoilua.
(* Joululukemisena on ollut tänä vuonna Chi Zijianin Puolikuu