Rapujuhlaa ja muutakin
Jo on aikoihin eletty: En tehnyt Pastanjauhannan 9-vuotissyntymäpäivästä virallista synttäripostausta, vaikka päivä ei toki päässyt unohtumaan. Ei vaan millään ehtinyt.
Toivottavasti vuoden päästä tilanne on jo toinen, ja pääsisin silloin fiilistelemään blogin 10-vuotista taivalta kaikessa rauhassa.
Tänään kuitenkin juhlitaan (sekä yhdeksän vuotta täyttävää blogia että uutta kotia), ja juhlaa odotellessa voi katsella kuvia muutaman viikon takaa. Silloin saimme vieraaksemme kerrassaan ihanan kolmikon: Jonnan, Hannelen ja Kotiharmin.
Kun emme millään keksineet, keittäisimmekö rapuja vai grillaisimmeko, teimme lopulta molemmat:
Tarjolla oli sekä aiolia että rapuja, jotka keitettiin Ruokatorstai-kirjan ohjeella:
Rapujen keittäminen
40-50 rapua
6 l vettä
nippu kruunutilliä
2 dl merisuolaa
2-3 sokeripalaa
Huuhtele ravut kylmällä, juoksevalla vedellä ja tarkista, että kaikki ovat eläviä.
Mittaa vesi ja pilko kruunutilli tilavaan kattilaan. Anna kiehua hetki. Lisää merisuola ja sokeripalat.
Pudota ravut suuruusjärjestyksessä 10-15 kappaleen erissä kiehuvaan veteen. Veden tulee kiehua ennen kuin lisäät uudet ravut.
Keitä rapuja 8-10 minuuttia. Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua kunnolla viimeisten rapujen jälkeen.
Jäähdytä kattila sisältöineen kylmässä juoksevassa vedessä vesialtaassa. Säilyvyys paranee, kun ravut jäähtyvät nopeasti.
Poista vanha tilli ja lisää jäähtyneeseen liemeen uutta tilliä.
Vie rapukattila viileään ja anna rapujen maustua liemessään ainakin 8 tuntia. Jos keität ravut jo syömistä edeltävänä iltana, vähennä suolan määrää kymmenisen prosenttia.
Nosta ravut kattilasta, valuta ja asettele vadille tillinkukkien kera. Anna rapujen lämmitä hetki huoneenlämmössä ennen tarjolle tuomista, sillä ne eivät ole parhaimmillaan aivan jääkylminä.
Ohjetta noudatettiin muuten melko uskollisesti, mutta rapuja ei toki ollut ohjeen mukaista määrää eikä taloudestamme löydy myöskään sokeripaloja. Joskus niitä oli vielä varastossa isoäitien vierailuja varten, mutta ei näköjään enää.
Olen saanut toistaiseksi pyydystettyä ohjeen ainoastaan Kotiharmin feta-ricottajuustopalleroihin, Hannelen shakshukaan sekä Jonnan herkulliseen omenakakkuun, jonka leipominen sijoittui jo sunnuntaiaamulle.
Silloin oli vuorossa pieni venebrunssi (joka päättyi ukonilmaan ja uitettu koira -meininkiin, mutta ei siitä sen enempää).
Mukaan pakattiin luonnollisesti myös edellisen illan jäännössalaatit. Ostimme kesällä Haaparannan Ikeasta tuollaiset kätevät lasiset rasiat (kannet ovat muovia), kun yhdet tutut sellaisia suosittelivat. Ja käteviä ne kyllä ovatkin.
Juustoja, rieskaa ja kaloja käytiin ostamassa edellisenä päivänä Oulun kauppahallista.