Loimulohta ja bataattikeittoa pilkkireissun jälkilöylyissä
Ensin nautittiin kuitenkin Hesarin sivuilla ohjeistettua bataattikeittoa, joka toimi chilillä ja persiljalla koristeltuna oivasti. Keitto oli talvipäivään sopivan paksua ja maukasta, ei mitään ohutta lientä.
Inkun bataattikeitto
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 tl currya
2 rkl öljyä
n. 800 g bataattia
2 porkkanaa
1-2 (jauhoista) perunaa
n. 8 dl vettä
3-5 rkl kasvis- tai kanafondia (veden + fondin voi korvata suoraan kasvis- tai kanaliemellä)
1 lime
1/2 tl jauhettua chiliä
2 rkl hunajaa
2 rkl hienonnettua korianteria
1 tkl ranskankermaa
mustapippuria myllystä
suolaa
persilja- tai korianterisilppua, (chilisilppua)
Kuori ja kuutioi bataatit, porkkanat ja perunat, hienonna sipuli ja valkosipuli.
Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä kattilassa. Lisää curry ja kuullota vielä hetki.
Lisää bataatit, porkkanat sekä perunat. Kaada kattilaan vettä sen verran, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Lisää fondi ja mausta limestä puristetulla mehulla sekä chilillä. Keitä miedolla lämmöllä kypsäksi (eli pehmeäksi), lisää vettä tarvittaessa.
Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta hunajalla, mustapippurilla ja hienonnetulla korianterilla. Lisää lopuksi ranskankerma ja kuumenna kiehuvaksi.
Ripottele keiton pinnalle persilja- tai korianterisilppua ja tarjoa rapeakuorisen maalaisleivän kera.
Kun keitto oli nautittu, miesväki siirtyi oluineen heteronormatiivisesti pihamaalle sytyttelemään savustus- ja loimutuskamiinaa. Kyseessä oli sen verran masseva aparaatti, että pohjalaisessa heräsi kateus - ja kilpavarustelun vaara onkin nyt kevään koittaessa ilmeinen.
Suolattua lohifilettä loimutettiin talvi-illassa puolisen tuntia, pintaa aina välillä taskulampun valossa tarkistellen. Tarkkailu palkittiin, sillä kalasta tuli aivan mainio: pinnalta juuri sopivasti paahtunut, mutta sisältä pehmeän mehevä. Joko kirjoitin, että tuollainen pönttö pitää saada itsellekin? Siinä voi kuulemma savustaakin!
Aiemmin olemme hieman himoinneet jonkinlaista takkaan aseteltavaa loimutustelinettä. Onko sellaisesta kellään kokemuksia?
Kalan kanssa nautittiin raikas tillillä maustettu kastike ja uunissa paahdettuja juureksia.
Pääruoan nauttimista seuranneen ahkeran saunonnan jälkeen pöytään oli katettu vielä suklaafondue, eli vaaleasta ja tummasta suklaasta sulatettu kastike sekä vadillinen valmiiksi pilkottuja hedelmiä. Kiitokset vaan vielä illan isännälle ja emännälle!