Syyskesän sienipaistos
Haperoista laatimani sienipaistos oli kerrassaan herkullista syötävää. Se tuoksui jo uunissa paistuessaan taivaalliselta, eikä makukaan pettänyt odotuksia ollenkaan. Tein omasta satsistani pikkuisen ohjeistettua pienemmän, ja smetanaa meni mukaan ainoastaan pari purkillista, mutta tokihan silläkin pääsi jo hyvinkin mehevään lopputulokseen. Ainoa hankaluus reseptin sanatarkassa toteuttamisessa oli se, että mistään ei meinaa enää nykyään löytää ranskanleipää . Olen törmännyt samaan ongelmaan ennenkin, kun olisin tarvinnut ranskista täytettyihin leipiin tai muihin vastaaviin. Nytkin jouduin käyttämään ranskanleivän tilalta kuivattua paahtoleipää.
Mutta tässä nämä illanistujaisreseptit muillekin kokeiltavaksi. Tarjoillaan hyvässä seurassa ja kynttilän valossa:
Sienipaistos illanistujaisiin
sieniä pilkottuina (esim. tatteja tai haperoita) n. 2-3 desiä
sipulia 1-2
purjoa
ranskanleipää (kuivunutta, vanhaa jos mahdollista) 1-2
smetanaa 3-5 prk
Emmental-juustoraastetta
persiljaa
suolaa, musta- ja valkopippuria
voita paistamiseen ja vuoan voiteluun
Ota pakkasesta sienet ajoissa sulamaan jääkaappiin (1 vrk ennen). Tai jos olet vasta poiminut sienet, pilko ne ja "kuivata" pannulla.
Voitele laakea uunivuoka, ja revi ranskiksenpalasia vuoan pohjalle niin että se juuri ja juuri peittyy. (Leipää kannattaa kuivata ottamalla se pussista pois monta tuntia ennen ruuan valmistamista; kuoret voi leikata pois jos haluaa.)
Paista sieniä voissa pannulla, lisää joukkoon pilkottu sipuli ja purjo. Anna muhia jonkin aikaa. Lisää seokseen reilusti hakattua persiljaa sekä smetanaa niin paljon että seoksesta tulee "kastikemössöä". Lisää suolaa ja pippuria. Kaada "mössö" vuokaan leipäpalojen päälle, ja lisää päälle emmentalraastetta reilusti. Mitä enemmän "mössöä" suhteessa leipään, eli mitä kosteampaa, sen parempi! (Voit myös lisätä halutessasi valkosipulia tuohon seokseen.)
Paista uunissa n. 200 asteessa (kiertoilma n. 180) n. 20-40 min. uunista riippuen, kunnes juusto saa väriä. Koristeeksi päälle persiljaa.
Nauti raikkaan salaatin ja hyvän viinin kanssa!
Salaatti
jäävuorisalaattia
kirsikkatomaatteja
kurkkua
tirskaus oliiviöljyä
mustapippuria
Pilko ainekset kulhoon, sekoita.
Lakkatorttu
valmis torttupohja
kostutukseen omenamehua (ja halutessasi lisäksi liraus lakkalikööriä)
creme vanillaa vaahdotettuna
lakkoja
sokeria/vaniljasokeria
Kasaa torttu valmiille pohjalle. Nauti kahvin ja lakkaliköörin kera!