Vietimme yhtenä kesänä Keski-Euroopassa reissatessamme päivän Belgiassa. Bryssel oli meille sen verran suunnittelematon matkakohde, ettemme tienneet paikan ruokatarjonnasta ennakkoon juuri mitään. Ja sehän minua harmittaa, vielä näin monen vuoden jälkeenkin. Kaupunkivisiitti ei nimittäin mennyt ruokapuolen osalta ihan putkeen.
Bryssel oli heinäkuisena viikonloppuna hupainen matkakohde siinä mielessä, että vähällä käytöllä olevista hotelleista irtosi hyvinkin hulppeita huoneita kohtuullisen huokeaan hintaan. Minä en ollut ollenkaan tottunut (
Tintin hovimestarilta näyttäviin) pokkuroiviin laukunkantajiin, joten hermostuksissani sitten hajotin Moselin laaksosta tuliaiseksi ostetun valkoviinipullon hotellin autoparkkiin.
Pulloepisodista toinnuttuamme poistuimme hotellista ja törmäsimme melko pian kadulla belgialaisia paksuja vohveleita kaupittelevaan kojuun. Armas aviopuolisoni ryhtyi saman tien ostoksille, mutta minä kieltäydyin kunniasta, kun en ollut muka tarpeeksi nälkäinen! Siinä meni sitten tilaisuus maistella uudenlaisia vohveleita kaikkein autenttisimmassa ympäristössä. Vohvelin päällä olisi muistaakseni ollut jotain kinuskikastikkeen, suklaan tai siirapin tapaista, ei voi tietää kovin tarkkaan.
Kesäpäivä oli kuuma, joten olut maistui vohvelia paremmin. Löysimme mukavan pation, mutta jostain kumman syystä juomaksi valikoitui Stella Artois, jota saa täällä Suomestakin jokaikisestä vähänkin paremmin varustellusta kulmakuppilasta. Eli siinä meni sitten tilaisuus maistella uusia kiinnostavia belgioluita.
Illemmalla ruokahaluni oli viimein palannut ja piipahdimme johonkin vastaan sattuneeseen ravintolaan. Söimme sinänsä ihan hyvää belgialaistyylistä lihapataa, mutta tarjoilu oli sen verran ankeaa, että teki melkein mieli alkaa kitsastella juomarahoista.
Pian tämän jälkeen askeleet sattuivat kadulle, jossa oli toinen toistaan houkuttelevampia simpukkaravintoloita. Mahamme olivat tässä vaiheessa niin täynnä lihapataa, ettemme voineet harkitakaan simpukka-annosten syömistä. Siitä huolimatta, että ruokapaikkojen tunnelma oli mukavan kesäinen ja meitä sisään houkutelleet tarjoilijat tosissaan ystävällisiä.
Ruokatuliaiset jäivät sattuneista syistä vähäisiksi. Kesäkuumalla ei oikein voinut ostaa belgialaista suklaatakaan auton takakonttiin kuumenemaan, eikä suklaa maistunut meille kuumuudesta johtuen muutenkaan.
Belgialaisia vohveleita voimme valmistaa tätä nykyä kotioloissakin, kun ostimme Lidlistä vuosi sitten tarkoitukseen sopivan vohveliraudan. Ihan ykkösreseptiä ei ole vielä tarkoitusta varten löytynyt (jos kohta minä en tietenkään tiedä, miltä oikeat belgialaiset vohvelit edes maistuvat), mutta tällä kertaa kokeilimme suomalaiselta
Vohvelirauta-sivustolta otettua
ohjetta:
Belgialaiset Vohvelit
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl tomusokeria
1 tl ruokaöljyä
4,5 dl täysmaitoa
3 kananmunaa, eroteltuina
2 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, tomusokeri, ruokaöljy, täysmaito ja kananmunan keltuaiset.
Vaahdota kananmunan valkuaiset. Yhdistä taikinan kanssa.
Paista öljytyllä kuumalla vohveliraudalla.
Erityisessä vohvelisivustossa on muuten jotain äärimmäisen kutkuttavaa. Vähän vastaavanlaisia tuntemuksia herättää ruotsalainen
pannkakor.se, josta löytyy kaiken maailman pannukakkuja.