Chilikana
Nyt olen taas inspiroitunut kokkailemaan chilireseptikisan osallistujaohjeita, ja tällä kertaa päätin, että julkaisen niistä myös omia valokuviani, olivatpa ne sitten kuinka noloja tahansa. Nyt on kuitenkin selvästi jo enemmän auringonvaloa tarjolla kuin silloin marras-joulukuussa, kun edellisen kerran keskenäni kokkailin ja kuvailin.
Tämänkin annoksen vein kuvattavaksi omaan työhuoneeseeni, koska sillä puolella taloa oli vielä vähän auringonpaistetta jäljellä:
Kokkasin siis yhtenä yksinäisenä päivänä kiinalaista chilikanaa, ja voi mahdotonta, miten hyvältä se maistuikaan! Olin jotenkin luullut, ettei kotona saisi kokattua maistuvaa kiinalaista (ainakaan ilman erillistä natriumglutamaattia), mutta miten väärässä olinkaan.
Tämä Jounin kisareseptillä kokattu ruoka oli nimittäin parasta pitkään aikaan, ja luultavasti söin sitä sen vuoksi kahden ihmisen edestä (klup, ei sen ihan noin pitänyt mennä):
Yueh Tung Chilikana
2-3 kananrintaa
0,5-0,75 dl kiinalaista soijakastiketta
vehnäjauhoja
1,5 dl öljyä
12 kuivattua kokonaista (cayenne) chiliä
2 sipulia silputtuna
reilusti tuoretta inkivääriä hienoksi silputtuna
4 valkosipulin kynttä murskattuna
6 vihreää tuorechiliä pilkottuna (vapaaehtoinen)
5 kevätsipulia silputtuna (vapaaehtoinen)
2 rkl vettä
2 rkl Shaoxing riisiviiniä / kuivaa sherryä
1 rkl hoi sin kastiketta
2 rkl tummaa soijakastiketta
1 tl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
Leikkele kananrinnat sopiviksi suupaloiksi, laita kulhoon ja peitä soijalla. Laita kulho noin tunniksi jääkaappiin.
Pyörittele kananpalat jauhoissa. Lämmitä öljy wokissa/kasarissa. Kun öljy on kuumaa, paista kananpalat pienissä erissä kunnes ne ovat kauniin värisiä ja pinnaltaan rapeita. Laita paistetut kananpalat syrjään.
Alenna lämpöä keskilämmölle ja heitä wokkiin kuivatut chilit ja paista kunnes ne ovat tummanruskeita. Lisää sipulit ja paista kunnes ne ovat ruskeita ja karamellisoituneita. Lisää inkivääri ja valkosipuli joukkoon ja paista vielä hetki. Jos käytät, lisää vihreät chilit ja vihersipuli. Anna niiden juuri lämmetä.
Sekoita keskenään vesi, viini, sokeri, hoisin, soija ja maissitärkkelys ja kaada sekoitus wokkiin. Poista wokki lämmöltä ja sekoita kunnes kastike saostuu. Sekoita kananpalat kastikeseokseen.
Tarjoile riisin ja wokkivihannesten kera.
Meillä oli onnenkantamoisena ohjeessa mainittua Shaoxing-riisiviiniä muinaisena Shanghain-matkan tuliaisena (päätin, ettei semmoinen tuote mene pilalle parissa vuodessa). Se toikin ruokaan selvästi makua, mutta uskoisin, että sherryllä pääsee samantyyppiseen lopputulokseen.
Alkuperäisen ohjeen ruoka on kyllä ihan erinäköistä kuin omani. Olisikohan marinadiin käytettävä soija pitänyt ottaa sitten ruokaan mukaan, mene ja tiedä. Mutta ei siihen kyllä tarvinnut lisätä suolaakaan, joten maut olivat hyvin tasapainossa ihan tuollakin tavalla tehtynä.
Monetkaan ihmiset eivät kuulemma jaksa kokata ainoastaan itselleen, mikä on periaatteessa vähän hassua, kun iso osa ihmisistä viettää kuitenkin koko elämänsäkin yksikseen. Täytyy kyllä myöntää, että itsekin toimin eri tavalla yksin ollessani. Yleensä aina lueskelen ruokapöydässä, eikähän siinä tule sitten keskittyneeksi ruokaan ollenkaan samalla tavalla kuin jonkun muun kanssa syödessään. Ruokajuomana on aina vesi, enkä virittele koskaan kynttilöitäkään palamaan. Enkä kutsu koskaan vieraita!
Yksin kotona olemisessa ei ole kamalasti hyviä puolia, mutta kaksi semmoista olen löytänyt: a) Ei tarvitse herätä aamuisin viiden minuutin välein puhelimen suomaan torkutukseen ja b) voi laittaa ruokaan niin paljon chiliä kuin haluaa (olisikohan siinä syy siihen, miksen kutsu niitä vieraitakaan?). Tähänkin ruokaan tuli siis ihan mukavasti potkua.
Joka tapauksessa on kaikkein parasta, että siippa taas tänään kotiutuu. Toivottavasti viipyisi vähän pitempäänkin tällä kertaa.