Vietin viime viikon kesäflunssan kourissa, ja sairastellessa oli hyvää aikaa selailla ruokaohjeita. Huomasin, että olen edelleen syvään juurtunut reseptibongari, vaikka harrastukselle on tänä vuonna ollut aikaa aivan mahdottoman vähän.
Reseptibongari
pystyy sivuuttamaan suuren osan vastaan tulevista ruokaohjeista. Osa merkataan
myöhempää käyttöä varten, mutta osaa on pakko päästä testaamaan saman tien. Viimeksi mainittua lajityyppiä edusti tämä
Soppakellarin resepti (kiitokset Tuslalle reseptin löytämisestä):
Marenkinen herukkapiiras
piirakkataikina:
3,6 dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1,2 dl pehmeää voita
1,2 dl sokeria
2 kananmunan keltuaista
1 tl raastettua sitruunan kuorta (noin 1 sitruunan kuori)
herukka-marenkitäyte:
2 valkuaista
1,2 dl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
reilu 1/2 litraa punaisia viinimarjoja
Sekoita isossa kulhossa jauhot ja leivinjauhe. Lisää mukaan pehmeä voi, sokeri ja keltuaiset sekä sitruunan kuori. Sekoita puuhaarukalla, kunnes seoksesta muodostuu taikina. Muotoile taikinasta pallo, kelmuta ja laita jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi.
Laita uuni lämpenemään 165 asteeseen.
Kaulitse taikina sopivaksi noin 24-26cm irtopohjavuokaan. Irtopohjavuoka kannattaa voidella ennen taikinan taputtelua. Taikinan pitää nousta vuuassa noin 2,5 cm pohjalta reunoille, jotta saat täytteen aseteteltua hyvin. Paista noin 25 minuuttia tai kunnes pohja on kauniin kullanruskea. Ota uunista ja anna jäähtyä hieman.
Nosta uunin lämpötila 200 asteeseen.
Valmista marenkitäyte: Vaahdota valkuaiset napakaksi vaahdoksi. Lisää maissitärkkelys ja lisää sitten sokeri pienissä erissä. Vatkaa 5 minuuttia. Kääntele herukat varovasti spatulan avulla marenkiin. Levitä marenkiseos hieman jäähtyneelle piiraspohjalle. Paista noin 10 minuuttia tai kunnes päällinen on saanut hieman ruskeaa väriä (minä olisin voinut paistaa omaani vähän pitempäänkin).
Marenkileipomukset ovat mahtavia. Etenkin jos mukana on vastapainoksi jotain hapokkaampaa marjaa tai hedelmää. Erinomainen esimerkki on
Puistola Delin raparperibrita, jossa on tutkimusteni mukaan marenkia, kermavaahtoa ja jollain tapaa soseutettua tai hillottua raparperia.
Ehkä pitäisi opetella tekemään britakakkua itse (siitä huolimatta, että
aiemmat kokemukset eivät kovin rohkaisevia olekaan).
Muoks. Lisäsin kuvan raparperibritasta, kun semmoinen sattui tiedostoissa näköjään olemaan: