Vuosikymmenen bileet
Uudessa blogikeittiössämme vietettiin kymmenes päivä kymmenettä juhlat vuosikymmenen ikäisen blogimme kunniaksi.
Vihoviimeiset laatikot ja muutamat muut kriittiset osaset saapuivat remontissa olleeseen keittiöömme vasta pari päivää ennen h-hetkeä, joten tulipa ahkeroitua viimeiseen asti, että ennätimme saada tavarat kutakuinkin omille paikoilleen ennen vieraiden saapumista.
Mutta kylläpä sitten kelpasikin juhlia, kun ruokaakin tuli tarjolle tuttuun tapaan riittävästi ja tanssimaankin päästiin. Aivan kaikesta ei ehditty kuvia ottamaan, ja osa näistäkin taitaa olla satunnaisten vieraiden ottamia:
Yllä näkyvään salaattiin pyysin oikein ohjeenkin:
Hedelmäinen juusto-pähkinäsalaatti
50 g pekaanipähkinöitä
2 päärynää
6 luumua
300 g voimakasta juustoa, esim. cheddaria
rucolaa
150 g tuoretta pinaattia
kastike:
3 rkl oliivi- tai rypsiöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja mustapippuria
Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä.
Kuori päärynät ja luumut ja leikkaa ne ohuiksi lohkoiksi sekä juusto paloiksi. Kokoa salaatti.
Sekoita öljy, hunaja ja ripaus suolaa ja mustapippuria pullossa tai kannellisessa purkissa. Kaada salaatille ennen tarjoilua.
Blogiväkeä oli ilahduttavasti koolla, jopa ihan uusi tuttavuus Kärähtäneet-blogista oli paikalla, samoin kuin pitempään vakiokalustoon kuuluneet Kokkeillaan, Ghetto Gourmet, Muista syödä välillä, Peruspöperöä sekä Kokit ja Potit, jonka tekeillä olevaa Suupaloja-kirjaa odotan kiinnostuneena.
Ghettolassa ei tyydytä koskaan tavanomaisiin ruokaratkaisuihin, ja tällä kertaa paistettiin kokonainen lohi tulen loimussa (sitä ennen piti tietenkin käydä katkomassa metsästä vähän puuta).
Tulipahan viimein otettua käyttöön pihallamme puiden katveessa kyyhöttävä grillikota. (Kota osoittautui oikein toimivaksi, ja juhlan jälkeen etsinnässä ovat olleet parhaat nuotiokokkausohjeet, mikä näin sivumennen mainittakoon.)
Ghettolan kauniimpi osapuoli oli puolestaan tehnyt lohen kaveriksi maustevoita. Lisäksi hän oli leiponut pataleipää, jonka kanssa oli tarjolla niin ikään kotitekoista voita. Voin tekemisestä kiinnostuneiden kannattaa katsoa Ylen artikkeli Itse tehty voi maistuu juhlahetkeltä. Suolan määrä oli kotitekoisessa voissa omaan makuuni juuri sopiva.
Nämä välisyötävät tehtailtiin oikeaoppisesti uudella keittiösaarekkeellamme:
Päätin, että gulassista tulee tulevan talven suosikkikeittoni. Oli kerrassaan mahdottoman maistuvaa:
Yllä olevan lusikoitavan juoman koostumus jäi itselleni lopulta mysteeriksi, mutta sen verran oivalsin, että tarjolla oli maailman parhaan Gin & Tonicin ohjeella valmistettuja juomia.
GT-ainesosaset olivat Kyrö Distillery Companyn Napue-gini (4 cl), Fever Tree Indian tonic (12 cl), rosmariininoksat sekä karpalot. Harmillista, ettei meillä ollut oikeanlaisia laseja.
Itse jouduin hosumaan niin viime tinkaan asti keittön järjestelytouhuissa, etten ennättänyt synttärikakkua leipomaan, mutta onneksi Peruspöperölän Virpi teki Pätkis-mutakakkua, ja lisäksi Muista syödä välillä -blogin Rommirusina toi tarjolle omenakakkua, jossa omenapiirakka ikään kuin kohtasi täytekakun.
Tässä vielä juhlayön viimeistä hiukopalaa:
Kiitos kaikille kanssajuhlijoille! Viimeistään vuoden päästä taas uusiksi.