maanantaina, huhtikuuta 24, 2006

Tomaatti-pekonikeitto

Pekoniviikko valkeni Oulussa hieman harmaana, mutta eiköhän tämä tästä vielä riehaksi muutu jossain vaiheessa, varsinkin kun viikko päättyy melko lailla lupaavasti vappuaattoon. Me otimme viikkoon ovelasti varaslähdön tekemällä pekoniruokaa jo ennakkoon, mistä syystä pääsemme heti näin maanantain kunniaksi esittelemään erään hyvinkin pekonin makuisen tuotoksemme.

Tämä tomaattikeitto oli todella maistuvaa. Eikä vähiten sen takia, että siinä kohtasivat toisensa kaksi mukavaa asiaa, pekoni ja tomaatti. Huhtikuussa oululaisen valintamyymälän tiskistä löytyvät tomaatit eivät tosin välttämättä ole parhaita mahdollisia tomaattikeiton aineksia, mutta yllättävän paljon keittoon tuli silti sekä väriä, makua että meininkiä. Etenkin kun kippasimme keittoon vielä loppuvaiheessa ohjeen ulkopuolelta pikkupurkillisen tomaattipyrettä. Keiton olisi voinut toki tehdä myös tölkkitomaateista; etenkin näin talvitomaattien aikana se olisi ollut hyvinkin järkevää.

Resepti on otettu kirjasta nimeltään Cooking with Tomatoes, jonka sain muutama vuosi sitten mieheltäni jonkin työreissun tuliaiseksi (tomaatti-innostukseni ei ole siis ihan uusi ilmiö). Hyvä tuliainen se olikin.
Tomaatti-pekonikeitto

4 pientä sipulia
1 kg tomaatteja
1-2 valkosipulinkynttä
80 g pekonia
40 g jauhoja
7,5 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria myllystä
paprikajauhetta
hienonnettua timjamia
1 dl kermaa
muutama lehti basilikaa

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori tomaatit (minä helpotin kuorimista tomaattien kalttaamisella), leikkaa neljään osaan ja poista siemenet. Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
Leikkaa pekoni pieniksi viipaleiksi ja paista pannulla niin, että rasva irtoaa. Lisää hienonnettu sipuli ja kuullota jonkin aikaa. Ripottele pinnalle jauhot ja ruskista kevyesti. Lisää tomaatin palat pannuun ja paista lyhyesti. Hulauta sekaan lihaliemi.
Mausta keitto suolalla, pippurilla, paprikalla, timjamilla ja valkosipulilla. Peitä pata kannella ja anna hautua miedolla lämmöllä 15 minuutin ajan.
Vatkaa kerma löysänlaiseksi vaahdoksi. Siivilöi keitto ja kaada takaisin pannuun. Kuumenna ja maistele - mausteita voi lisätä halutessaan tässä vaiheessa. Kaada kulhoihin ja koristele kermalla sekä basilikalla.
Jaahas, ja keiton pinnalle muodostuivat jälleen kerran Italian värit. Kuinkas sattuikaan.

8 Comments:

At 24/4/06 11:03, Anonymous Anonyymi said...

Keittoa pekonista! Tämän viikon aikana oppii kyllä varmasti sata uutta pekoninvalmistustapaa. :)

 
At 24/4/06 11:31, Blogger Maurelita said...

Miam ! Tomaatti on varmaan lempivihannekseni... tätä pitää kokeilla.

Ja nyt äkkiä blogittamaan omia pekonejani.

=P

 
At 24/4/06 11:45, Blogger Rosmariini said...

Tuo oli kyllä kiva resepti, varsinkin kun meikäläinen viettää pekoniviikon lisäksi samaan aikaan myös tomaattivuotta (tai ehkä pikemminkin vuosikymmentä).

Hauskaa, että Pariisissakin on tempauduttu mukaan pekoniviikon viettoon. ;) Blogituksianne odotellen...

 
At 24/4/06 12:19, Blogger Eräs Saara said...

Jes! Pekoniviikko!

Hyvältä vaikuttaa.

 
At 24/4/06 13:23, Blogger Rosmariini said...

Niin vaikuttaa! Maurelitankin Jambalaya-pekoniresepti ennätti tekemään minut jo hyvin-hyvin nälkäiseksi. Saapa nähdä mihin tässä vielä viikon mittaan joutuukaan.

 
At 25/4/06 11:53, Anonymous Anonyymi said...

Tämä keittonne kuulostaa tosi herkulta – ehdottomasti kokeilen! Reseptikansiossani on ollut jo iät ja ajat jostain lehdestä nappaamani pekoni-perunakeitto, joka vain edelleen odottaa ja odottaa kokeilua. Saattaisi olla myös maukas. Tässä se teillekin ”arkistoon”.
Pekoni-perunakeitto, 6 annosta
8 keskikokoista perunaa
150g lanttua
2 sipulia
1 pkt pekonia
1 l tomaattimehua
1 lihaliemikuutio
1 rkl hunajaa
1 tl mustapippurirouhetta
1 ruukku persiljaa

Kuori ja suikaloi perunat ja lanttu. Kuori ja halkaise sipulit ja viipaloi puolikkaat. Suikaloi pekoni ja ruskista suikaleet kattilassa.Lisää tomaattimehu,liemikuutio,hunaja ja mustapippuri.Kuumenna kiehuvaksi. Lisää lanttusuikaleet ja keitä 5 min. Lisää perunasuikaleet ja keitä kypsäksi. Lisää sipuliviipaleet ja persiljasilppu kypsään keittoon. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna muhia kannella peitettynä 5-10min ennen syöntiä.

 
At 25/4/06 16:28, Blogger Rosmariini said...

Kiitokset! Tuohonkin keittoon tulee näköjään tomaattimehua + pekonia = täytyy olla hyvää. ;)

 
At 26/2/07 19:05, Blogger Kalle said...

Loistava resepti, kiitoksia!

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails