Pitkän lounaan puolustajat
Meillä on kanssaäijien kanssa kerho, joka vietiin jo takavuosina rekisteröidyksi yhdistykseksi asti ja muunnettiin nimellisesti hyväntekeväisyysjärjestöksi, kuten vakavien kerhojen kanssa helposti käy. Käytännössä kyse on nipusta laiskanpulskeita ja mukavuudenhaluisia keski-ikäisiä ukkeleita, jotka kokoonnumme silloin tällöin lyömään kättä ja syömään hyvin.
Kerhomme on nimeltään Pitkän lounaan ritarikunta ja toiminta-ajatuksena on nimestäkin helposti päätellen pitää yllä vanhan ajan kunnon pitkien lounaiden perinteitä. Vaikka 80-luku ja Kekkonen ovat jo takana, nautimme pari kertaa vuodessa lounaan, joka alkaa puoliltapäivin ja päättyy puolenyön paikkeilla. Lounas nautitaan siis pitkän kaavan mukaan ja järjestetään yleensä ravitsemusliikkeessä – ja siihen kuuluu tavanomaiset ruokajuomat.
Viime lounas pidettiin perinteistä poiketen yksityistiloissa ja ruoat valmistettiin ritariveljesten kesken. Minun panokseni oli väliruokasorbetti, joka valmistui äärimmäisen kätevästi ja toimi BBQ-henkisen kattauksen välissä oivasti. Sen kun kuori ja pusersi sitruunat ja kuunteli, kun jäätelökone teki työt.
Tätä ohjetta mukaillen syntyy tosi helposti tosi hyvä väliruoka vaikka vähän raskaampaankin ruokakokonaisuuteen.
Everstin sitruunasorbetti
1 dl sokeria 1 dl vettä 5 sitruunaa 0,5 dl votkaa Laita votka pakastimeen jäähtymään. Pese yksi sitruuna huolellisesti ja vetele kuoriraudalla kuoresta ohuita nauhoja. Purista sitruunoista 2 dl mehua. Kuumenna vesi ja liuota joukkoon sokeri. Lisää sitruunanmehu ja kuori. Anna hetki jäähtyä ja aja sorbetti jäätelökoneella valmiiksi, n. 45 minuuttia. Nosta sorbetti vielä 10 minuutiksi pakastimeen. Kuopaise lämmitetyllä jäätelökauhalla palloja ja kaada votka päälle.