torstaina, tammikuuta 24, 2013

Pitapizzat

Tänään oli hyvien uutisten päivä. Pastanjauhantaa pinnisti Cisionin tämänvuotisessa ruokablogilistauksessa ällistyttävästi sijalle 1. Täytyy myöntää, että meidän molempien ensimmäinen reaktio oli lajia ”miten tämä on edes mahdollista”.

Mutta mikäs siinä. Etenkin kun pääsi samalle palkintopallille huipputyyppien kanssa: onnea siis Campasimpukka ja Siskot kokkaa.

Toinen hieno uutinen oli tietenkin se, että merkkari palaa Fazerin karkkivalikoimiin. Olen varovaisen toiveikas, koska karkkifirma lupailee käyttää valmistuksessa alkuperäistä reseptiä.

Sen verran paljon noita tuli 80-luvulla syötyä, että uskoisin muistavani, miltä merkkari silloin maistui. Kriittinen raatimme palaa asiaan, kunhan karkkeja kaupan karkkihyllyltä maistaakseen saa.

Ja sitten vaikka itse asiaan eli tämänkertaiseen arjen pelastajaan. Pitapizzoihin sain idean kaverilta, joka oli tehnyt näitä illanistujaisiin sekä kreikkalaisena että italialaisena versiona. Minä innostuin tietenkin enemmän kreikkalaisesta ohjeistuksesta, joka menee yksinkertaisimmillaan näin:

Kreikkalaiset pitapizzat

kaupan valmiita pitaleipiä (halkaistuna)
punaista (ja vihreää) pestoa
kalamataoliiveja
fetakuutioita
minitomaatteja
kreikkalaista jogurttia
(basilikaa ym. mausteita)

Kasaa täytteet pitaleipäpohjan päälle: pesto alimmaiseksi jogurtti päällimmäiseksi. Paista parissasadassa asteessa.

Pitapizzoihin voi toki laittaa täytteeksi mitä mieleen tulee, esim. lammaspizzojen tapaan punasipulia, juustoa ja tomaattikastiketta. Ja paistettujen pizzojen pinnalle tsatsikia.

maanantaina, tammikuuta 14, 2013

Juusto-sipulileivät (Grilled Cheese & Onion Sanwiches)


Grilled Cheese & Onion -hampurilaiset ovat Rosmariinin suosikki. Paikallisen ravintolan pudotettua ne listaltaan päätimme kokeilla sandwicheja samaisilla täytteillä, ja vielä perinteiseen tapaan pannulla eikä voileipägrillissä.

Juusto-sipulisandwichit

maasdammer-juustoa
pari-kolme sipulia
tomaattia
salaattia
paahtoleipää
voita
suolaa, pippuria(, chiliä)

Siivuta sipulit ja paista ne makusi mukaisiksi pannulla: joko hieman kuumemmalla lämmöllä nopeammin ruskeiksi tai miedommalla pannulla ajan kanssa karamellisoiden.

Voitele sipulin paistuessa haluttu määrä paahtoleipäviipaleita kukin toiselta puoleltaan ja leikkaa maasdammer-juustosta leiville sopivia, vajaan sentin paksuisia siivuja. Samoilla vauhdeilla voi siivuttaa tomaatinkin. Itse tykkään tomaatista leivissä ja hampurilaisissa niin ohuina siivuina kuin vain suinkin osaan leikata, mutta tässäkin kannattaa tietenkin noudattaa makunsa opastusta.

Kasaa sitten leivät: alle yksi paahtoleipäsiivu voipuoli alaspäin, sen päälle reilusti sipulia ja maasdammeria, pari ohutta tomaatinsiivua ja suolaa & pippuria. Jos tykkäät tulisesta, voi perään vielä varistaa kuivattua tai tuoretta chiliäkin.

Laita päällimmäiseksi toinen paahtoleipäsiivu, tällä kertaa voipuoli ylöspäin. Voidellut puolet tulevat siis pinon ulkopinnoille. Paista sitten keskikuumalla pannulla kunnolla ruskeaksi molemmin puolin – eli muutamia minuutteja per puoli. Kannattaa välillä vähän kurkistella lastan avulla leipien alapintoja, sillä höttöinen paahtoleipä tuntuu paahtuvan huomaamatta ja sen kummemmin savuttamatta melko hiileksikin, jollei kokki ole tarkkana.

Kun leivät on kerran kääntänyt, voi niitä painella lastan kanssa kasaan melko kovinkin ottein. Täytteet tiivistyvät ja leivistä tulee mukavan napakoita. Ennen kääntämistä jos painelee, tahtoo päällimmäinen leipä repeillä ja menettää muotoaan.

Tarjoile leivät tuoreen salaatin kanssa hetimiten, rapeina suoraan pannusta.

keskiviikkona, tammikuuta 02, 2013

Kalkkunarullat


Tämä nopea ohje osoittautui erinomaisen maukkaaksi ja valmistui niin vähällä vaivalla, että se sopii hyvin suht' kiireisenkin arki-illan ravinnoksi. Nautimme kalkkunarullat yrttilohkoperunoiden ja karpalohyytelön kanssa, mutta esim. höyrytetyt, paistetut tai uunitetut juurekset olisivat varmasti sopineet yhtä lailla.

Täytetty kalkkunanrinta

Täyte

300 g pakastepinaattia, sulatettuna
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
puolisen litraa kanalientä
pari-kolme kourallista krutonkeja
1/4 tl kanamausteseosta (persilja, salvia, rosmariini, meirami, suola, pippuri, sipulijauhe)

Kuumenna paistinpannulla loraus oliiviöljyä. Purista tai siivilöi pinaatista ylenmääräinen vesi pois ja laita pinaatti sitten pannulle. Mausta suolalla ja pippurilla ja hämmentele, kunnes liemi on läpeensä kuumaa.

Lisää kanaliemi ja sekoittele taas, kunnes keitos on kuumaa. Lisää sitten krutongit ja kanamauste ja sekoittele, kunnes krutongit ovat pehmenneet kunnolla ja imeneet niin paljon nestettä kuin suinkin.

Itse ruoka

kalkkunaleikkeitä (esim. puoli kiloa)
suolaa, pippuria
paprikamaustetta
valkosipulijauhetta
oliiviöljyä
0,5 dl kanalientä

Lämmitä uuni 205 C:hen. Nuiji kalkkunaleikkeet ohuiksi, tasaisiksi levyiksi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Laita jokaiselle leikkeelle lusikallinen täytettä ja levitä se tasaisesti. Älä kuitenkaan kaaviloi sitä aivan reunoille saakka – muuten se näet tursuaa ikävästi, kun rullaat leikettä kasaan. Rullaa sitten, lyhyimmältä sivulta aloittaen, kalkkunanrinnat tiukoiksi kääröiksi ja asettele ne saumapuoli alaspäin uunivuokaan.

Ripottele rullien päälle hieman paprikajauhetta ja tiristä perään oliiviöljyä. Kaada loraus kanalientä vuoan pohjalle, peitä kannella ja paista 15-20 minuuttia tai vähän enemmän, jos jätit leikkeet kovin paksuiksi. Paista lopuksi vielä 5 minuuttia ilman kantta.

Tarjoa kalkkunarullat karpalokastikkeen tai -hyytelön kanssa. Rullat näyttävät kuvauksellisemmilta, jos ne halkaisee ennen tarjoilua. Meillä oli niin nälkä, ettemme tähän enää malttaneet ryhtyä!




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails