torstaina, helmikuuta 23, 2012

Alastoman kokin lampaanpotka

Tämä ruokaohje on minulle monella tapaa merkityksellinen:

-Ruokalaji sisältää tomaattia.
-Ylikypsäksi muhiteltu lammas on herkullista.
-Lampaan kaveriksi on suorastaan pakko tehdä perunamuusia.
-Ohje on peräisin maailman parhaasta keittokirjasta eli Jamie Oliverin Alastomasta kokista.
-Kyseistä ruokaa tarjoilivat meille yhdet parhaista ystävistämme silloin, kun he vielä asuivat Oulun seudulla. Olisiko se ollut tämän vuosituhannen alkupuolta.

Nykynäkökulmasta ajateltuna ohje on vähän turhan kikkaileva, eikä se tee välttämättä kaikkein parasta oikeutta lampaan omalle maulle, mutta minusta on joka tapauksessa mukava muusata chilistä, rosmariinista ja muista tarpeista omatekoista maustetahnaa. Potkaa minulla ei tällä kertaa ollut, mutta näköjään muunkinlaiset luulliset lampaankappaleet toimivat tässä ohjeessa oikein hyvin:

Mausteinen hitaasti kypsennetty lampaanpotka
4 lampaanpotkaa
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
1 tl korianterinsiemeniä
1 pieni kuivattu punainen chili
1 rkl tuoretta rosmariinia
1 tl kuivattua meiramia tai oreganoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hyvin hienonnettuna
1 iso, kuorittu ja neljään osaan paloiteltu porkkana ohuina viipaleina
6 neljään osaan paloiteltua lehtisellerinvartta ohuina viipaleina (laitoin itse 4)
2 keskikokoista tai isoa sipulia hienonnettuna
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 dl kuivaa valkoviiniä
6 anjovisfileetä
2 tlk (à 400 g) luumutomaatteja
1 kourallinen tuoretta basilikaa, meiramia tai sileälehtistä persiljaa karkeaksi silputtuna
Hiero potkan pintaan merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Murskaa korianterinsiemenet, kuivattu chili, hienonnettu rosmariini ja kuivattu meirami morttelissa. Kieritä potkat mausteseoksessa ja painele mausteet tiiviisti lihan pintaan. Ripottele päälle vehnäjauhoja.
Kuumenna paksupohjainen paistokasari liedellä (itse teen tämän padassa), lorauta kasariin öljy ja ruskista potka siinä kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Nosta liha kasarista ja jätä odottamaan. Kumoa kasariin valkosipuli, porkkana, selleri, sipuli ja ripaus suolaa ja kuullota ne pehmeiksi. Lisää joukkoon balsamiviinietikka ja keitä hieman kokoon, että se muuttuu siirappimaiseksi. Kaada kasariin valkoviini ja hauduta aineksia 2 minuuttia. Lisää kastikkeeseen anjovikset (ne korostavat lampaanlihan makua) ja kokonaiset luumutomaatit liemineen. Ravistele kasaria ja pane potkat takaisin kasariin. Kiehauta, sulje kansi ja kypsennä lihaa 180-asteisessa uunissa 1 1/2 tuntia (kokemusteni mukaan voi paistaa pikkuisen pitempäänkin). Ota kansi pois ja kypsennä lihaa vielä 1/2 tuntia. Kuori rasva kastikkeen pinnalta ja mausta kastike suolalla ja pippurilla. Sekoita lopuksi kastikkeeseen kourallinen karkeaksi silputtua tuoretta basilikaa, meiramia tai sileälehtistä persiljaa.

keskiviikkona, helmikuuta 22, 2012

"On laulun mahti suurempi kuin laukun"

Viimeviikkoinen ystävänpäivä meni tarkoin töiden merkeissä, mutta jos sovitaan, että tämäkin päivä on ystävänpäivä.

Jälleen kerran voi nimittäin olla iloinen blogiystävistä, joiden joukkoon liittyi tänään myös pariskunta Ghetto Gourmet -blogin takaa. Suosittelen lukemaan. Luvassa on takuulla herkullisia hetkiä.

Onnittelut myös kolme vuotta blogia pitäneelle Virpille sekä kiitokset Sillä sipuli -blogin Merituulille, joka osallistui herkullisilla juustopalleroillaan Pastanjauhannan taannoiseen juustokisaan. Kannattaa kokeilla, jos haluatte jotain erityisen juustoista ja hyvää.

sunnuntai, helmikuuta 19, 2012

Keskitalven lauantairuokaa

Kiireisten viikkojen vuoksi on tullut syötyä viime aikoina vähän mitä sattuu(*, mutta lauantai-iltojen ateria on aina semmoinen, johon on pakko panostaa vähän tavallista enemmän.

Eilen muhittelin lammasta tomaattikastikkeessa (siitä lisää joskus lähipäivinä). Kolmena edellisenä lauantaina on tarjolla ollut kavereiden kokkailemaa ruokaa: Kolme viikkoa sitten lautasella oli toivon-mukaan-tulevien-ruokabloggaajien kokkailemia blinejä monenlaisilla lisukkeilla. Rapeaa, mehevää ja herkullista.

Kaksi viikkoa sitten meille tarjoiltiin yön yli marinoitua lohta, jota teen takuuvarmasti vielä moneen otteeseen itsekin. Ohje on alkujaan peräisin Anna-lehdestä, mutta kyseisen lehden puutteessa nappasin ohjeen Kaikki äitini reseptit -blogista:

Balsamico-lohi

800 g lohifile, nahalla
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä voiteluun

Balsamico-marinadi:
4 rkl balsamicoa
2 rkl oliiviöljyä (käytä öljyä aurinkokuivatuista tomaateista, purkista siis)
2 rkl sitruunamehua
3 rkl kaprista, huuhdeltuna ja valutettuna
3-4 rkl pieneksi silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja (öljyyn säilöttyjä)
3 rkl punasipulisilppua (ruohosipuli käy myös)

Ota fileellesi sopiva, pitkänomainen kapea vuoka ja voitele se öljyllä. Aseta ruodoton file vuokaan nahkapuoli alaspäin ja mausta se merisuolalla ja mustapippurilla. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa kunnes lohi on kypsää (ehkä suurin piirtein vartin verran).
Sekoita balsamico, öljy ja sitruunamehu ja pirskottele se kuumalle kalafileelle.
Sekoita tomaatit, kaprikset ja sipuli ja levitä tasaisesti kalan päälle.
Pistä lohi marinoitumaan hyvissä ajoin. Kala tarjoillaan paistovuoastaan.

Viikko sitten pääsin lihapatojen äärelle, kun Peruspöperölän Virpi pyysi minut mukaan mökkeilemään. Lihakäärylepata olikin talviseksi mökkimurkinaksi kerrassaan nappivalinta. Sopi hyvin kaikenlaisten kääryleiden ystävälle. Ja hauska idea yhdistää kääryleen sisään suolaista kinkkua sekä makeaa viikunaa.

Kiitokset kaikille isännöinnistä ja emännöinnistä!

(* Pitäisi viimein järjestää se nopeiden arkiruokien reseptikilpailu.

torstaina, helmikuuta 09, 2012

Voitokas juustosalaatti

Ensinnäkin pahoittelut ennätyksellisen huonosta postaustahdistani. En ole unohtanut blogiani, mutta leipätyö on saanut minut hetkellisesti ihan kokonaan lumoihinsa.

Syömistä on kuitenkin harrastettu jo senkin takia, että taannoiselle juustokisalle oli löydettävä voittaja. Valinta osui lopulta Tomaatteja! Tomaatteja! -blogin Tigruun.

Juustosalaatti ilahdutti raatia paitsi makumaailmallaan myös vaihtelevilla tekstuureillaan. Tomaattipitoisen blogin nimellä ei - uskokaa tai älkää - ollut mitään tekemistä päätöksen kanssa:
Juusto kohtaa päärynän

1-2 päärynää
erilaisia salaatteja (tammenlehtisalaattia, rucolaa, punasalaattia ja vuonankaalia)
juustoa kuutioituna (voimakkaampi gouda sopii hyvin, samoin cheddar tai mieto emmental)
leipäkuutioita (öljyä, suolaa, valkosipulia)
paahdettuja siemeniä (pinjansiemeniä, auringonkukansiemeniä, kurpitsansiemeniä, öljyä ja hunajaa sekä suolaa)
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Valmista ensin paahdetut siemenet. Kuumenna uuni noin 150-200 asteeseen. Kaada reilusti siemeniä uunipellille hunajan, merisuolan ja öljyn kanssa. Pellilliselle siemeniä tarvitset n. 2-3 rkl öljyä, ripauksen suolaa ja 1 rkl hunajaa. (Öljyn asemesta voi käyttää voita ja hunajan asemasta jotain sokeria kuten ruoko tms). Sekoittele siemeniä välillä. Niiden paahtamiseen ei mene kovin kauaa ja ne ovat valmiita saatuaan kauniin kullanruskean värin.
Kun siemenet ovat uunissa voit aloittaa myös leipäkuutioiden valmistuksen: paloittele vaalea leipä kuutioiksi. Kuumenna öljyä pannulla. Lisää valkosipulia ja suolaa sekä leipäkuutiot. Paahda rapeiksi ja nosta jäähtymään.
Revi salaatit ja kuori sekä kuutioi päärynät. Kuutioi juustoa (reilusti). Sekoita kaikki ainekset. Lorauta joukkoon öljyä kastikkeeksi ja rouhi sekaan vielä suolaa sekä pippuria.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails