Alastoman kokin lampaanpotka
Tämä ruokaohje on minulle monella tapaa merkityksellinen:
-Ruokalaji sisältää tomaattia.
-Ylikypsäksi muhiteltu lammas on herkullista.
-Lampaan kaveriksi on suorastaan pakko tehdä perunamuusia.
-Ohje on peräisin maailman parhaasta keittokirjasta eli Jamie Oliverin Alastomasta kokista.
-Kyseistä ruokaa tarjoilivat meille yhdet parhaista ystävistämme silloin, kun he vielä asuivat Oulun seudulla. Olisiko se ollut tämän vuosituhannen alkupuolta.
Nykynäkökulmasta ajateltuna ohje on vähän turhan kikkaileva, eikä se tee välttämättä kaikkein parasta oikeutta lampaan omalle maulle, mutta minusta on joka tapauksessa mukava muusata chilistä, rosmariinista ja muista tarpeista omatekoista maustetahnaa. Potkaa minulla ei tällä kertaa ollut, mutta näköjään muunkinlaiset luulliset lampaankappaleet toimivat tässä ohjeessa oikein hyvin:
-Ruokalaji sisältää tomaattia.
-Ylikypsäksi muhiteltu lammas on herkullista.
-Lampaan kaveriksi on suorastaan pakko tehdä perunamuusia.
-Ohje on peräisin maailman parhaasta keittokirjasta eli Jamie Oliverin Alastomasta kokista.
-Kyseistä ruokaa tarjoilivat meille yhdet parhaista ystävistämme silloin, kun he vielä asuivat Oulun seudulla. Olisiko se ollut tämän vuosituhannen alkupuolta.
Nykynäkökulmasta ajateltuna ohje on vähän turhan kikkaileva, eikä se tee välttämättä kaikkein parasta oikeutta lampaan omalle maulle, mutta minusta on joka tapauksessa mukava muusata chilistä, rosmariinista ja muista tarpeista omatekoista maustetahnaa. Potkaa minulla ei tällä kertaa ollut, mutta näköjään muunkinlaiset luulliset lampaankappaleet toimivat tässä ohjeessa oikein hyvin:
Mausteinen hitaasti kypsennetty lampaanpotka
4 lampaanpotkaa
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
1 tl korianterinsiemeniä
1 pieni kuivattu punainen chili
1 rkl tuoretta rosmariinia
1 tl kuivattua meiramia tai oreganoa
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hyvin hienonnettuna
1 iso, kuorittu ja neljään osaan paloiteltu porkkana ohuina viipaleina
6 neljään osaan paloiteltua lehtisellerinvartta ohuina viipaleina (laitoin itse 4)
2 keskikokoista tai isoa sipulia hienonnettuna
2 rkl balsamiviinietikkaa
2 dl kuivaa valkoviiniä
6 anjovisfileetä
2 tlk (à 400 g) luumutomaatteja
1 kourallinen tuoretta basilikaa, meiramia tai sileälehtistä persiljaa karkeaksi silputtuna
Hiero potkan pintaan merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Murskaa korianterinsiemenet, kuivattu chili, hienonnettu rosmariini ja kuivattu meirami morttelissa. Kieritä potkat mausteseoksessa ja painele mausteet tiiviisti lihan pintaan. Ripottele päälle vehnäjauhoja.
Kuumenna paksupohjainen paistokasari liedellä (itse teen tämän padassa), lorauta kasariin öljy ja ruskista potka siinä kauttaaltaan kauniin ruskeaksi. Nosta liha kasarista ja jätä odottamaan. Kumoa kasariin valkosipuli, porkkana, selleri, sipuli ja ripaus suolaa ja kuullota ne pehmeiksi. Lisää joukkoon balsamiviinietikka ja keitä hieman kokoon, että se muuttuu siirappimaiseksi. Kaada kasariin valkoviini ja hauduta aineksia 2 minuuttia. Lisää kastikkeeseen anjovikset (ne korostavat lampaanlihan makua) ja kokonaiset luumutomaatit liemineen. Ravistele kasaria ja pane potkat takaisin kasariin. Kiehauta, sulje kansi ja kypsennä lihaa 180-asteisessa uunissa 1 1/2 tuntia (kokemusteni mukaan voi paistaa pikkuisen pitempäänkin). Ota kansi pois ja kypsennä lihaa vielä 1/2 tuntia. Kuori rasva kastikkeen pinnalta ja mausta kastike suolalla ja pippurilla. Sekoita lopuksi kastikkeeseen kourallinen karkeaksi silputtua tuoretta basilikaa, meiramia tai sileälehtistä persiljaa.