perjantaina, lokakuuta 13, 2006

Bulgursalaatti

Semmoiset blogit ovat aika kivoja, joissa on juttua sapuskasta ja joita ylläpitää joku mukava pariskunta. (Kas kummaa, kun oma jauhantablogimmekin on sattumalta juuri sitä lajia. Tosin taidan olla vähän jäävi sanomaan, olemmeko me mukavia vai emme.) Kyseisen blogityypin parhaimmistoa edustaa maailmalla What We're Eating, josta on kovaa vauhtia tulossa yksi jauhantatiimimme suursuosikeista. Olemme ehättäneet testaamaan jo pariakin kyseisen ruokapäiväkirjan resepteistä, tässä niistä ensimmäinen:
Bulgursalaatti

1,2 dl (1/2 cup) bulguria
vajaa 2 dl (3/4 cup) kiehuvaa vettä
1 rkl oliiviöljyä
2 kuutioitua luumutomaattia
1,2 dl (1/2 cup) hienonnettua punasipulia
1/2 oranssi paprika, kuutioituna (meidän versiossamme keltainen)
puntti korianteria, karkeasti hienonnettuna (me korvasimme tämän persiljalla)

vinaigrette:
2 paahdettua ja kuorittua chiliä (poblano peppers)
1 valkosipulinkynsi
1 rkl vettä
limen kuori ja mehu
1 tl juustokuminaa
ripaus cayennea (voi jättää poiskin)
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Sekoita bulgur ja ruokalusikallinen oliiviöljyä kuumuutta kestävässä kulhossa. Kaada joukkoon kiehuva vesi ja peitä tiiviisti elmukelmulla. Anna veden imeytyä kaikessa rauhassa vartin verran, minkä jälkeen bulguria voi kouhia halutessaan haarukalla. Bulgurin kypsymistä odotellessa voi tehdä vinaigreten esim. sauvasekoittimella. Alkuperäisessä ohjeessa tekoon oli tarkka järjestys, jota minä en hoksannut noudattaa kovinkaan tarkasti. (Silppusin valkosipulia ja chilejä alustavasti jo etukäteen, jotta menivät paremmin muusiksi. Chilit paahdoin ensimmäistä kertaa elämässäni leivinuunin hiilloksella meinaten samalla paahtaa myös käteni.) Oliiviöljy suositellaan liruttelemaan soosin sekaan vasta loppuvaiheessa, ja ihan viimeisimmäksi lisätään joukkoon suolaa ja pippuria maun mukaan.

Keskenään kypsyneen bulgurin joukkoon sekoitetaan pilkotut tomaatit, punasipuli, paprika, korianteri ja vinaigrette. Salaattia kannattaa seisottaa jääkaapissa vähintään puolen tunnin ajan ennen tarjoilua, jotta maut ehtivät tasoittua tarpeeksi. Lopuksi joukkoon voi lisäillä vielä tarpeen mukaan suolaa ja pippuria.
Salaatin pitäisi toimia myös lihan lisäkkeenä, mutta hyvin se meni alas ihan siltäänkin. Varsin maukas ja raikas kokonaisuus.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails