Parsaa, chorizoa ja ilmakuivattua kinkkua
Parsa on kevään juttu, ja hyvä juttu onkin. Nykyisten toimitusketjujen myötä tuoretta parsaa tosin tuntuu saavan kaupoista jo siinä vaiheessa, kun omaa pihaa peittää vielä yli metrinen hanki. Ei välttämättä kovin lähiruokaa siis - mutta hyvää, ja vie mielen takapihan tilannetta etäämmälle kevääseen.
Tällä kertaa päätimme kokeilla netistä löytynyttä Wahlmanin ohjetta, jossa keitettyjen parsojen kylkiäisinä tarjoillaan perinteisen voi- tai valkoviinikastikkeen lisäksi ilmakuivattua kinkkua ja chorizoa. Suolaiset ja parsaa huomattavasti voimakkaamman makuiset kinkku- ja makkaralisäkkeet toimivat miedon parsan kanssa yllättävän hyvin ja toivat koko annokseen uudenlaista jengaa - astumatta silti liiaksi parsan hienovaraisen maun varpaille.
Valmistimme ruoan kevään Hullujen Päivien aattona, ja niinpä jouduin nyhtäisemään Prosciutto-paketin ostoskoriini vaivihkaa ja huomiota herättämättä keltaisen muovipeitteen alta. Kinkku oli nähtävästi tarkoitettu vasta seuraavan aamun tarjoukseksi, mutta tuntuipa sille kassalla hinta löytyvän noinkin. Muunlaista ilmakuivattua ei lähi-Stockmanniltamme edes löytynyt, kun normaalivalikoima oli joutunut antamaan tilaa hullummille tuotteille.
Tällä kertaa päätimme kokeilla netistä löytynyttä Wahlmanin ohjetta, jossa keitettyjen parsojen kylkiäisinä tarjoillaan perinteisen voi- tai valkoviinikastikkeen lisäksi ilmakuivattua kinkkua ja chorizoa. Suolaiset ja parsaa huomattavasti voimakkaamman makuiset kinkku- ja makkaralisäkkeet toimivat miedon parsan kanssa yllättävän hyvin ja toivat koko annokseen uudenlaista jengaa - astumatta silti liiaksi parsan hienovaraisen maun varpaille.
Valmistimme ruoan kevään Hullujen Päivien aattona, ja niinpä jouduin nyhtäisemään Prosciutto-paketin ostoskoriini vaivihkaa ja huomiota herättämättä keltaisen muovipeitteen alta. Kinkku oli nähtävästi tarkoitettu vasta seuraavan aamun tarjoukseksi, mutta tuntuipa sille kassalla hinta löytyvän noinkin. Muunlaista ilmakuivattua ei lähi-Stockmanniltamme edes löytynyt, kun normaalivalikoima oli joutunut antamaan tilaa hullummille tuotteille.
Parsaa voikastikkeella, chorizolla ja ilmakuivatulla kinkulla
muutamia parsoja per ruokailija, nälästä riippuen (kahdesta kaupan puntista, yht. n. 800g, tuli varsin runsas annos kahdelle)
3 munankeltuaista (huoneenlämpöistä!)
150 g voita
1 rkl sitruunamehua
chorizo-makkaraa
ilmakuivattua kinkkua
suolaa, valkopippuria
Valkoinen parsa kuoritaan kauttaaltaan, vihreä vain tyvipäästä. Varren ihan alin, puumaiseksi kovettunut osa kannattaa myös leikata pois. Kovaa osaa on parsasta riippuen n. 1-5 cm:n pätkä.
Kuumenna kattilassa kiehuvaksi niin paljon vettä, että se peittää keitettävät parsat. Lisää reiluhkosti suolaa ja nosta parsat veteen. Keitä parsoja n. 4 minuuttia tai kunnes ne ovat hieman pehmenneet myös paksuimmasta kohdastaan, tyvipäästä.
Nosta kypsät parsat vedestä ja laita ne valumaan pyyhkeen tai talouspaperinipun päälle.
Valmista kastike: sulata voi, mutta älä anna sen ruskistua. Erottele erilliseen kattilaan huoneenlämpöiset keltuaiset ja kaada voisula niiden joukkoon koko ajan vatkaten. Jatka sekoittamista ja kuumenna, kunnes kastike on paksua ja kiiltävää. Lisää sitten suola, valkopippuri ja sitruunamehu - yhä sekoittaen - ja jatka sekoittamista vielä hetki.
Tarjoa parsat kastikkeen, uunissa tai kuivurissa kuivattujen chorizo-viipaleiden sekä ilmakuivatun kinkun kera.