Alun perin aikomuksenani oli viettää
viljatonta viikkoa jo elokuussa. Ajatus siirtyi aina mielitekojen tieltä: ”Nyt on kyllä pakko saada mustikkapiirakkaa, kun mustikat ovat parhaimmillaan” tai ”Testaisin niin mielelläni tätä uutta leipäohjetta”.
Toisinaan taas vilkaisu kalenteriin onnistui siirtämään viikkoa etäämmälle: ”kun olen menossa kyläilemään henkilön X luokse, niin täytyyhän minun syödä siellä sitä, mitä minulle tarjotaan”. Onneksi edellisen viikon sosiaaliset riennot olivat sitä lajia, etteivät viljatuotteet olleet kanssakäymisessä mitenkään merkittävässä roolissa.
Perjantain raclette-illassa oli kyllä hiilaripitoista perunaa, mutta viljatuotteita
raclettegrillailuun ei tarvitse sisällyttää lainkaan. Lauantain juustoillassa oli puolestaan tarjolla patonkia, mutta sen pystyi sivuuttamaan hyvinkin ongelmitta. Ihmeteltävää tuli sitten sunnuntaina tien päällä huoltoasemalla piipahdettaessa. Kaikki tarjolla oleva rakentui jollain tapaa viljan varaan! Otin sitten pelkkää pillipurkkiin pakattua puolukkamehua. (En kyllä ole muutenkaan erityisen ihastunut huoltoasema- tai tienvarsiruokien tasoon, joten en kokenut jääväni mistään paitsi.)
Viljatuotteita on muutenkin maailma pullollaan. Ennätin yhtenä päivänä poikkeuksellisesti pyörähtämään Kauppahallissa jo arkisena aamupäivänä, ja voi minkälainen itsekieltäytymisen taival se olikaan. Ei sushia, ei kevätkääryleitä, ei mehevältä näyttävää kalaisaa piirakkaa.
Punnitse & Säästänkin lakut piti jättää (vehnäjauhoja sisältävinä) odottamaan viljattoman viikon päättymistä. Psylliumjauhetta kuitenkin ostin, ja siitä leivoin satsin
suosikkisämpylöitä.
Suosikkisämpylät
5 kananmunaa (tai 4 jos ovat oikein suuria)
200 g mozzarellaraastetta
3-4 rkl hienoa pellavarouhetta (suomalainen luomu)
2 rkl psylliumjauhetta (fiber husk)
2 tl leivinjauhetta
+ unikonsiemeniä taikinaan tai pinnalle maun mukaan
Vatkaa rikotut munat lusikalla hieman ilmaviksi, lisää juustoraaste, sekoita. Ripottele sekaan pellavarouhe ja psyllium (ja halutessa unikonsiemet), sekoita voimakkaasti. Lisää lopuksi leivinjauhe varovasti sekoittaen. Nosta taikina leivinpaperille isolla lusikalla keoiksi, yhdelle pellille mahtuu yleensä korkeintaan 9 kpl. Paista 220 asteessa n.12 minuuttia.
Kaikilla viljaton elämä ei ole oma valinta, sillä esimerkiksi keliakia pakottaa ihmisen luopumaan viljatuotteista hyvinkin tehokkaasti. Keliaakikkovieraidemme kannalta onkin hyvä, että olen nyt ottanut edes jonkin verran tuntumaa omatekoiseen viljattomaan leipään. Kaupan valmiit tattarisämpylät eivät nyt niin kamalan houkuttelevilta kuitenkaan vaikuta (riisi, maissi ja tattari ovat siis ymmärtääkseni sallittujen viljojen listalla).
Pitäisi vaan etsiskellä enemmän
reseptejä vaikkapa Keliakialiiton kotisivuilta.
Viljattomuus ei sovi mielestäni kamalan hyvin yhteen sen kanssa, että yrittää viedä ruokavaliotaan kasvisvoittoisempaan suuntaan. Ainakin itse söin viikon mittaan tavallista enemmän munia, lihaa ja maitotuotteita, jos kohta myös runsaasti tomaatteja, porkkanoita, marjoja ja pähkinöitä. Yllä kuva viikonlopun englantilaisesta aamiaisesta, johon osallistui myös alimmassa kuvassa näkyvä Marmite.
Viljattomuus ei siis ole jatkossakaan valintani, vaikka olikin mukava huomata, että ainaiselle leivän puputtamiselle on olemassa vaihtoehtoja. Kun aineksia ei voi kasata leivän päälle, niistä tulee tehneeksi ihan itsestään salaatin. Viljaakin on onneksi monenlaista, eikä puhdistettu valkoinen vehnäjauho saa luultavasti enää koskaan kovinkaan keskeistä sijaa ruuanlaitossamme (makeat leipomukset ovat eri asia, mutta niitähän meillä ei harrasteta juuri ollenkaan).
Kokojyvää ja ruista meillä kuluu aika lailla, mutta ohran merkitystä olisi syytä kohottaa. Sitä on ilmeisesti syöty paljon myös Kreetalla, jonka perinteistä ruokavaliota on vuosikymmenten ajan pidetty maailman parhaana.
Eilen kävin tietenkin pitkästä aikaa ruisleipäostoksilla. Leipäosastolla minusta tuntui, kuin olisin kokonaan jonkin uuden ja jännittävän asian äärellä. Eli jospa jokapäiväistä leipää ei tämän jälkeen pitäisi aivan liian itsestään selvänä asiana.
Mukavaa
leipäviikkoa kaikille!