keskiviikkona, toukokuuta 22, 2013

Parsawokkia mustapapukastikkeessa

Nyt, kun kesä on jo ovella ja ruokailu pääsee siirtymään olohuoneista ja ravintolasaleista terasseille, alkaa parsakausi vähitellen kääntyä lopuilleen. Kevään parsat olemme tavanneet nauttia melko perinteisesti hollandaisella — tai ainakin nykymuodin mukaisesti kinkun tai pekonin kanssa.

Tällä kertaa mieli teki kuitenkin jotain erilaista, ja sellaisen virkaa valikoitui toimittamaan Aasia-henkinen wokkiohje. Wokkiin käy vähän vanhempi ja paksumpikin parsa, kunhan sitä kuorii riittävästi. Hentoiset uuden sadon tuotokset kannattanee jatkossakin syödä vähemmän raaka-aineen makua peittävällä tavalla.

Parsawokki mustapapukastikkeessa

0,5 kg nautaa, esim. ulkofileetä, ohuiksi suikaleiksi pilkottuna
3 rkl soijakastiketta
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl kuivaa sherryä
1 rkl raastettua inkivääriä
1 tl chiliöljyä
2 rkl ruokaöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen paprika, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
1 puntti parsaa, siistittynä ja leikattuna tuuman mittaisiksi pätkiksi
0,6 dl mustapapukastiketta pullosta

Yhdistä pienessä kulhossa nautasuikaleet, soijakastike, tärkkelys, sherry, inkivääri ja chiliöljy. Sekoita, kunnes lihanpalat ovat tasaisesti kastikkeen peitossa. Laita liha syrjään marinoitumaan siksi aikaa, kun pilkot vihannekset.

Kuumenna ruokaöljy isossa paistinpannussa tai wokissa tosi kuumaksi, eli kunnes se lähes savuaa. Lisää paprika, parsa ja valkosipuli ja paista sekoitellen 2–3 minuuttia tai kunnes parsa on pehmeää ja kirkkaanvihreää. Ota kasvikset pannulta esim. reikäkauhalla ja laita syrjään odottelemaan.

Lisää liha pannulle ja paista sekoitellen 2–3 minuuttia tai kunnes se on kauttaaltaan ruskistunut. Palauta sitten kasviksetkin pannulle ja sekoita mukaan mustapapukastike. Sen kanssa kannattaa olla suhteellisen tarkkana ja ehkä lisäillä sitä vain vähän kerrallaan, maistellen. Lähi-aasiakauppamme lasipullossa myymä kastike oli nimittäin sen verran tuhtia tavaraa, että koko wokista meinasi tulla liian voimakas ja suolainen. Ruokaa voi muutenkin ohentaa tässä vaiheessa vedellä, jos rakenne näyttää liian paksulta.

Tarjoa heti riisin kanssa. Alkuperäinen ohje ehdottaa kylkeen vielä onnenkeksiä täydentämään noutokiinalaistunnelmaa.

perjantaina, toukokuuta 10, 2013

Mansikka-banaanijäätelö

Banaani ja mansikka sopivat hyvin yhteen ja mouodostavat tämän raikkaan, keväisen jäätelön ytimen. Mansikan asemesta voi hyvin käyttää muitakin marjoja tai hedelmiä. Tämä onkin loistava ja maukas keino tehdä tilaa uudelle satokaudelle, jos pakastimen perällä on vielä viime vuoden marjoja.

Resepti on alun perin Ben & Jerry's -reseptikirjasta.

Mansikka-banaanijäätelö

2 suurta kananmunaa
1,8 dl sokeria
4,8 dl kermaa
2,4 dl täysmaitoa
1,6 dl mansikoita (pakastetut käyvät hyvin)
1 ylikypsä banaani
1 tl sitruunamehua

Muusaa banaani kulhossa ja kaada joukkoon sitruunamehu. Jos sulatit mansikat pakasteesta ja sulamisvesi näyttää herkulliselta, sitäkin voi lisätä joukkoon.

Pilko mansikat. Varsinkin pakastemansikat kannattaa hienontaa melkoisen pieniksi palasiksi, jos ne ovat vielä hieman jäisiäkin. Ajatus isoista mansikanpaloista jäätelössä voi tuntua äkkiseltään herkulliselta, mutta suuret, kivikovat mansikkasattumat hampaissa eivät sitä käytännössä kuitenkaan ole.

Vatkaa munia, kunnes koostumus on kevyt ja ilmava. Lisää vähitellen mukaan sokeri ja vispaa, kunnes se on kokonaan sekoittunut muniin. Lisää kerma ja maito ja vispaa jälleen. Sekoita lopuksi mukaan muusattu banaani.

Jäähdytä jäätelökoneessa koneen ohjeiden mukaisesti. Lisää mansikanpalaset vähän ennen kuin jäätelö on valmista. Meidän koneessamme sopiva hetki on noin puolen tunnin veivaamisen jälkeen.

Valmis jäätelö kannattaa laittaa vielä muutamaksi tunniksi pakastimeen, jotta rakenne jämäköityy. Jäätelökoneen käsittelyn jälkeen jäätelö on yleensä vielä melkoisen sulavaa.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails