Parsawokkia mustapapukastikkeessa
Nyt, kun kesä on jo ovella ja ruokailu pääsee siirtymään olohuoneista ja ravintolasaleista terasseille, alkaa parsakausi vähitellen kääntyä lopuilleen. Kevään parsat olemme tavanneet nauttia melko perinteisesti hollandaisella — tai ainakin nykymuodin mukaisesti kinkun tai pekonin kanssa.
Tällä kertaa mieli teki kuitenkin jotain erilaista, ja sellaisen virkaa valikoitui toimittamaan Aasia-henkinen wokkiohje. Wokkiin käy vähän vanhempi ja paksumpikin parsa, kunhan sitä kuorii riittävästi. Hentoiset uuden sadon tuotokset kannattanee jatkossakin syödä vähemmän raaka-aineen makua peittävällä tavalla.
Tällä kertaa mieli teki kuitenkin jotain erilaista, ja sellaisen virkaa valikoitui toimittamaan Aasia-henkinen wokkiohje. Wokkiin käy vähän vanhempi ja paksumpikin parsa, kunhan sitä kuorii riittävästi. Hentoiset uuden sadon tuotokset kannattanee jatkossakin syödä vähemmän raaka-aineen makua peittävällä tavalla.
Parsawokki mustapapukastikkeessa
0,5 kg nautaa, esim. ulkofileetä, ohuiksi suikaleiksi pilkottuna
3 rkl soijakastiketta
2 rkl maissitärkkelystä
1 rkl kuivaa sherryä
1 rkl raastettua inkivääriä
1 tl chiliöljyä
2 rkl ruokaöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen paprika, ohuiksi suikaleiksi leikattuna
1 puntti parsaa, siistittynä ja leikattuna tuuman mittaisiksi pätkiksi
0,6 dl mustapapukastiketta pullosta
Yhdistä pienessä kulhossa nautasuikaleet, soijakastike, tärkkelys, sherry, inkivääri ja chiliöljy. Sekoita, kunnes lihanpalat ovat tasaisesti kastikkeen peitossa. Laita liha syrjään marinoitumaan siksi aikaa, kun pilkot vihannekset.
Kuumenna ruokaöljy isossa paistinpannussa tai wokissa tosi kuumaksi, eli kunnes se lähes savuaa. Lisää paprika, parsa ja valkosipuli ja paista sekoitellen 2–3 minuuttia tai kunnes parsa on pehmeää ja kirkkaanvihreää. Ota kasvikset pannulta esim. reikäkauhalla ja laita syrjään odottelemaan.
Lisää liha pannulle ja paista sekoitellen 2–3 minuuttia tai kunnes se on kauttaaltaan ruskistunut. Palauta sitten kasviksetkin pannulle ja sekoita mukaan mustapapukastike. Sen kanssa kannattaa olla suhteellisen tarkkana ja ehkä lisäillä sitä vain vähän kerrallaan, maistellen. Lähi-aasiakauppamme lasipullossa myymä kastike oli nimittäin sen verran tuhtia tavaraa, että koko wokista meinasi tulla liian voimakas ja suolainen. Ruokaa voi muutenkin ohentaa tässä vaiheessa vedellä, jos rakenne näyttää liian paksulta.
Tarjoa heti riisin kanssa. Alkuperäinen ohje ehdottaa kylkeen vielä onnenkeksiä täydentämään noutokiinalaistunnelmaa.