Gratinoitua simpukkaruokaa
Edellisen postauksen valkosipulikeitto on loistava vierasruoka sen vuoksi, että keiton voi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä vieraita odottamaan. Tämän pääruoan voi niin ikään laatia gratinointia vaille valmiiksi jo ennakkoon.
Ohje on Julia Childin kirjasta Mastering the Art of French Cooking:
Coquilles St. Jacques à la Provencale (gratinoidut kampasimpukat)
0,8 dl hienonnettua sipulia
1 rkl voita
1 1/2 rkl hienonnettua salottisipulia
1 kynsi hienonnettua valkosipulia
n. 680 g pestyjä kampasimpukoita
suolaa ja pippuria
n. 2,5 dl jauhoja laakeassa astiassa
2 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
1,6 dl kuivaa valkoviiniä (tai 1,2 dl vermuttia ja 3 rkl vettä)
1/2 laakerinlehti
1/8 tl timjamia
6 pientä pitkulaista uunivuokaa (tarjoiluun voi käyttää myös kampasimpukan kuoria)
0,6 dl raastettua sveitsiläistä juustoa (esim. luolakypsytetty gruyère toimi mainiosti)
2 rkl voita jaettuna 6 osaan
Paista sipulia kohtalaisen miedolla lämmöllä voissa pannulla suunnilleen 5 minuutin ajan niin, että sipulit kuullottuvat (älä ruskista). Sekoita mukaan salotit ja valkosipuli ja paista vielä minuutin verran. Aseta sivuun odottamaan.
Kuivaa simpukat ja leikkaa ne reilun puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele juuri ennen paistamista simpukoiden pinnalle suolaa ja pippuria, pyörittele jauhoissa ja ravistele ylimääräiset jauhot pois.
Paista simpukat nopeasti kuumalla pannulla (voin ja öljyn sekoituksessa) parin minuutin ajan, jotta ne ruskistuvat kevyesti.
Kaada simpukoiden sekaan pannulle viiniä. Lisää yrtit ja paistettu sipuliseos. Peitä kannella ja anna hautua viiden minuutin ajan. Ota kansi pois, ja jos on tarpeen, keitä hetken aikaa kasaan. Tarkista maku ja poista laakerinlehti.
Lusikoi simpukat ja kastike vuokiin. Ripottele pinnalle juustoa ja nokare voita. Laita jääkaappiin odottamaan gratinointia tai gratinoi saman tien: grillivastusten alla 3-4 minuuttia tai niin pitkään, että ruoka kuumenee kunnolla ja juusto saa mukavasti väriä.
Tämä ruoka oli oikeasti aivan mahdottoman maukasta, eikä kuorrutteeseen käytetty lempijuustoni ainakaan huonontanut vaikutelmaa. Ehkä pitäisi itsekin ryhtyä harkitsemaan ranskalaisiin resepteihin perehtymistä.
Lisukkeena oli herkullinen ruusukaalipaistos (kiitokset vielä kerran kokille!):