Jauhantaperheellämme on meneillään hienoinen hurahdus intialaiseen ruokaan. Viikonloppuna päätimme kokata currya vaihteeksi itse - jos kohta Raholan syötävien sanojen perusteella
curry taitaa olla tämmöisenä versiona enemmän englantilainen kuin intialainen keksintö. Meidänkin testaamamme resepti on peräisin Britannian suunnalta. BBC:n ruokasivuilta löytynyt
curryohje on brittikokki
Hugh Fearnley-Whittingstallin käsialaa. Tomaatin suuri määrä ohjeessa ilahdutti, ja oli tämä toki muutenkin varsin maukasta syötävää.
Ruoka joutui hautumaan jossain määrin ohjeistettua aikaa pitempään, kun ensin aikaa vei naanleipien paistaminen ja sitten kun ne olivat viimein valmiita, hoksasimme, että riisi oli vielä kokonaan keittämättä. Huoh. Tosin me tykkäämme syödä currya nimenomaan naanleivän kanssa, joten riisiä ei olisi tarvinnut keittää välttämättä ollenkaan. (Ja se ehtikin pöytään vasta siinä vaiheessa, kun olimme syöneet jo tarpeeksemme muuta murkinaa. Eväsrasiaan riisi kuitenkin pääsi lopun kastikkeen kaveriksi, joten ei se sentään ihan hukkaan mennyt.)
Kanacurry
4-6 tomaattia
1 keskikokoinen sipuli
4 rkl kasvisöljyä
3 cm:n pätkä inkiväärin juurta
2 valkosipulinkynttä
1-2 mietoa vihreää chiliä (itse laitoin yhden pitkulaisen punaisen)
1 tl jauhettua korianteria (meidän keittiöstämme ei löydy tätä edelleenkään, joten korvasin garam masalalla)
1 tl jauhettua juustokuminaa
¼ tl jauhettua kurkumaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
1 dl vettä
1 luomukana, luut poistettuna ja sopivasti pilkottuna/viipaloituna (me suikaloimme luomukanan puutteessa soosin joukkoon kolme kappaletta broilerin rintafileitä)
2 rkl luonnonjogurttia
1 lime (tai sitruunaa)
pieni puntti tuoretta korianteria (puuttuu omasta versiostamme)
keitettyä riisille (tarjolle)
1.
Kalttaa tomaatit leikkaamalla niiden kantaan ristiviillot ja kastamalla ne hetkeksi hyvin kuumaan veteen. Anna tomaattien jäähtyä. Sen jälkeen ne kuoritaan, roiskitaan liiat nesteet & siemenet pois ja pilkotaan tomaattien liha kunnonkokoisiksi kuutioiksi.
2. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia kasvisöljyssä suuressa padassa tai sopivassa kasarissa miedohkolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Älä anna ruskistua.
3. Kuori ja hienonna inkivääri ja valkosipuli.
4. Poista chilistä siemenet (itse jätin ne paikoilleen, koska halusin currysta vähän tulisempaa) ja hienonna se. Älä koskettele chilisillä sormilla silmiisi, koska se kirveltää ikävästi.
5. Mittaa mausteet kippoon. Lisää inkivääri, valkosipuli ja chili pannuun, sekoita ja hämmentele jonkin aikaa. Lykkää mausteet perään ja sekoittele taas pari minuuttia. Varo, etteivät mausteet ja muut ainekset pala tai juutu kiinni pannun pohjaan. Lisää suolaa ja jauhettua mustapippuria. (Tässä vaiheessa pannulta tuleva tuoksu on aika vastustamaton.)
6. Kaada pannuun vesi ja tomaatit. Kiehauta, alenna lämpöä ja hauduttele kastiketta 5-10 minuutin ajan.
7. Lisää pilkotut kanat tai broilerit pannuun ja hämmennä ne sekaisin kastikkeeseen. Pane kansi päälle ja kypsentele 30-40 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. (Soosi oli alkuvaiheessa aika kuivaa, mutta nesteytyi kyllä kannen alla hetken hauduttuaan. Ilmeisesti tomaatit päästivät nesteitä ulos ja toivat kokonaisuuteen muutenkin sopivan sakeaa currymaista rakennetta.)
8. Sekoita hauduttelun jälkeen kastikkeen joukkoon jogurtti. Maistele lopputulosta ja purista sekaan mehua puolikkaasta limestä. Me lisäsimme tässä vaiheessa mukaan myös suolaa, millä olikin erinomaisen edullinen vaikutus curryn makuun. Säädä siis maut kohdalleen jogurtilla, limen mehulla (tarvittaessa sillä toisellakin puolikkaalla) sekä suolalla.
9. Ripottele curryn päälle hienonnettua korianteria. Tarjoile riisin kanssa.