Tacot kera karamellisoidun sipulin
Tarkkasilmäisimmät lukijamme ovat saattaneet huomata, että Jauhantapajalla on viimeisen vuoden aikana vannottu pikaisesti valmistuvien ruokien nimiin. Tässä taas yksi sellainen, ohje Ono Kitchen -blogista.
Tequila-lime-kanatacot kera karamellisoidun sipulin (huom. ohje on ainoastaan kahdelle tacolle, että kannattaa ehkä tehdä vähän isompi satsi)
oliiviöljyä
grillatua kanaa/broileria pilkottuna
reilun desin verran pilkottua sipulia
2 rkl limestä puristettua mehua
1 rkl tequilaa
hiukan hienonnettua chiliä
1 tl hienonnettua valkosipulia
1/2 tl sokeria
1 tl balsamicoa
muutama lusikallinen ranskankermaa
(hienonnettua) korianteria
1/2 tl suolaa
2 vehnä/maissitortillaa
Kuumenna oliiviöljyä pannulla (keskilämmöllä) ja kippaa siihen sipuli. Sillä välin, kun sipulit ruskistuvat hieman pannulla, sekoita kulhossa limemehu, tequila, chili ja suola. Siirrä limeseos sivuun odottamaan. Ripottele sitten sokeri pannulle sipulin sekaan ja anna karamellisoitua miedohkolla lämmöllä, välillä sekoittaen.
Seuraava vaihe: Kuumenna loraus oliiviöljyä paistinpannulla ja lisää valkosipuli. Lisää kana ja paista pari minuuttia. Lisää tequila-limeseos. Sekoita. Keitä vielä pari minuuttia, mutta älä paista liikaa (kanan ei tarvitse enää kypsyä, koska se on grillattu jo valmiiksi).
Lisää balsamico sipulien sekaan ja keitä vielä pari minuuttia.
Kokoa tacot: Kuumenna tortillat (esim. mikroaaltouunissa) ja lusikoi päälle kanaseosta. Seuraavaksi karamellisoitua sipulia, ranskankermaa ja korianteria.
(Kuvassa on hämäyksen vuoksi myös kuutioitua tomaattia.)
Lisäys: Suomalaiseen texmex-kulttuuriin tottuneelle olisi luontevaa, että tacoissa olisi aina kova kuori, mutta muualta löytyvissä ruokaohjeissa tacot kääritään toisinaan myös pehmeään tortillalettuun. Mutta jos nämä eivät suomalaisittain ajateltuna ole tacoja, niin mikä mahtaisi olla parempi nimitys. Burritot, fajitakset? Täytetyt tortillat?