Kolmisen kesää sitten alkaneessa grilli-innostuksessamme olemme syöneet perinteiset pihvit, vartaat ja makkarat sen verran puhki, että uudet grilli-ideat ovat jatkuvasti hakusessa. Jälleen kerran apu löytyi jenkkein, takapihagrillauksen emämaan, opuksista. Useampikin kirja on maininnut grillissä valmistetut pizzat, joten päätimme rohkeasti kokeilla. Vaikka tällaisille kiviuunin nimeen vannoville pitkän linjan pizzanystäville ajatus pizzasta grillissä kuulosti alkuun hieman epäortodoksiselta, lopputulos oli oikein onnistunut! Pohjat paistuivat totuttua rapsakammiksi ja muistuttivatkin enemmän jenkkein "thin crispy" -pizzaa kuin täkäläistä peruspyörylää - saatikka pannupizzaa.
Rapsakat grillipizzatTomaattikastike (kirjasta Weber's Real Grilling):
2 rkl oliiviöljyä (extra vergine)
1 dl hienoksi silputtua punasipulia
2 tl hienonnettua valkosipulia
1 tl kuivattua oreganoa
1 tlk kokonaisia tomaatteja
1/2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
Itse pizzat: 1 annos
pizzataikinaa sekä haluamasi täytteet (meillä tällä kertaa mustat oliivit, punasipuli, mozzarella ja tuore basilika).
Valmista ensin taikina ja sen kohotessa kastike: kuullota sipulisilppua oliiviöljyssä muutama minuutti. Kun se pehmenee, lisää valkosipuli ja melko pian (noin minuutin päästä) tomaattitölkin sisältö. Melko pian siksi, ettei valkosipuli pääse käristymään liiaksi ja muutu kitkeräksi. Lisää mausteet ja painele kokonaisia tomaatteja vaikka lusikan selkämyksellä vähän auki, jotta mehut virtaavat vuolaammin. Kiehauta ja hauduta sitten miedolla lämmöllä, kunnes kastike vetäytyy sopivasti kokoon. 45 minuuttia on hyvä lähtökohta.
Tässä vaiheessa kannattaa laittaa kaasugrilli lämpenemään, hiilillä pelatessa ehkä jo aiemmin.
Kun taikina on kohonnut riittävästi (vähintään kaksinkertaiseksi), painele siitä ilmat pois ja leivo/kauli pienehköjä, ohuita pohjia. Meidän pizzamme olivat kooltaan jostakin teevadin ja ruokalautasen väliltä. Varmaan isojakin voi tehdä aivan yhtä hyvin, mutta niiden käsittely grilliritilällä olisi voinut haastaa harrastelijaa liiaksi. Voitele pohjat molemmilta puolin oliiviöljyllä. Öljyä kannattaa laittaa reilulla kädellä.
Grillaa pohjia ensin toiselta puolelta 2-3 minuuttia suoralla keskilämmöllä (kaasugrillissä siis kaikki polttimet puoliväliin). Ne saa ehjempinä grilliin, kun painaa päälle hieman öljytyn leivinpaperin palan, jolla ne voi kantaa ritilälle (jonne ne toki taas laitetaan paperipuoli päällepäin). Kun pohja on tukevasti ja suorassa grillillä, paperin voi nypätä pois.
Kun pohjat ovat saaneet alapintaansa hieman väriä, hae ne grillistä täytettäviksi. Tässä vaiheessa ne ovat jo sen verran rapsakoituneet, että liikuttelu onnistuu vaikka lastalla. Käännä pohjat niin, että juuri paistettu puoli tulee ylöspäin ja levitä niille tomaattikastiketta sekä haluamasi täytteet. Grillaa niitä sitten jälleen suoralla keskilämmöllä, kunnes juusto sulaa - ja nyt alle joutunut, ensimmäisessä vaiheessa paistumaton pohjakin saa väriä (arviolta 4-5 minuuttia). Valmiit pizzat voi vielä koristella tuoreilla yrteillä, esim. basilikalla.