Piimäpannukakut
Yhdessä pannukakku-dinerissä erehdyin tilaamaan piimäpannukakkuja ilman mitään lisukkeita, mutta seuraavilla kerroilla muistin valikoida marjoja tai hedelmiäkin messiin. Vaikka pannukakut ovat itsessäänkin varsin muhevia, ne kaipaavat kuitenkin mielestäni jonkinlaista lisämakua seurakseen. Ainakin jos on pienestä pitäen tottunut suomalaistyylisempiin sokerisiin räiskäleisiin.
Lääkäri määräsi meikäläisen pari viikkoa sitten banaanikuurille (ihan oikeasti), mistä syystä pannariannos tarjoiltiin banaaniviipaleiden kanssa. Annos oli tarkoitus kruunata lorauksella vaahterasiirappia, mutta se puteli oli piiloutunut keittiömme syövereihin sen verran tehokkaasti, ettemme sitä erinäisistä etsiskelyistä huolimatta löytäneet.
Joy of Bakingista löytynyt ohje oli sen verran hyvä, että voisin kokeilla sitä joskus toisellakin kertaa. Seuraavalla kerralla voisin paistaa pannukakut vaikka blinipannussa, kun lettupannuversiot ovat niin onnettoman pieniä ja vaikeammin operoitaviakin, kun taikina meinaa turpoilla toistuvasti kolojen ulkopuolelle.
Buttermilk pancakes
140 grammaa (1 cup) vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl suolaa
2 rkl sokeria
1 iso muna, kevyesti vatkattuna
2,4 dl (1 cup) piimää
3 rkl (40 grammaa) suolaamatonta voita, sulatettuna (+ vähän pannun rasvaukseen)
Sekoita suuressa kulhossa keskenään jauho, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja sokeri. Vispaa toisessa kulhossa sekaisin muna, piimä sekä sulatettu voi. Kippaa munaseos jauhoseokseen ja hämmennä sen verran, että kaikki on juuri ja juuri sekaisin. Taikinaa ei saa sekoittaa liian paljon, tai pannukakuista tulee sitkeitä.
Kuumenna paistinpannu ja levitä sille (esim. silikonisella pullasutilla) sulatettua voita. Oma pannuni oli ihan liian kuumalla, kun ensimmäinen erä ehti vähän kärähtää pohjasta ennen hyytymistään kääntökuntoon. Eli keskilämpö riittää. Ammenna pienellä kauhalla pannulle reilun puolen desin kokoisia satseja pannukakkutaikinaa. Jätä pannukakkujen väliin tilaa, etteivät ne tartu kiinni toisiinsa. Kun pannareiden pohjat ovat ruskistuneet ja pinta kuplii, on kääntämisen aika. Paista kääntöpuolta vielä parin minuutin ajan.
Toista sama lopulla taikinalla. Voitele pannu uudestaan paistokertojen välissä. Tarjoile heti esim. vaahterasiirapin tai hyvän hillon kanssa.