Pannacotta passiohedelmällä
Olen kehittänyt kevään aikana mieltymyksen passiohedelmään, jos kohta sitä on tullut hankittua toki hyvin harvakseltaan, kun pakastimessa on vielä edellisen kesän marjoja ja uusi kotimaisten marjojen sesonki lähestyy koko ajan. Nykyisen kotimme lähellä kasvaa kuulemma mesimarjaakin. Veikkaanpa, että se voittaisi maussa passiohedelmänkin.
Eilen tein luotto-ohjeella jälkiruoaksi valkosuklaalla gratinoituja hedelmiä (mukana myös passiohedelmää), mutta tässä kuitenkin taannoin tuttavien luona tehtyä jälkiruokaa, jota teen takuulla toistamiseenkin:
Pannacotta ja ananassalsa (kuudelle)
PANNACOTTA
5 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 liivatelehteä
ANANAS-PASSIOSALSA
1/3 tuoretta, kypsää ananasta
4 kypsää passiohedelmää
2 rkl palmu- tai ruokokidesokeria
2 rkl tuoretta minttua silputtuna
Mittaa pinnoitettuun kattilaan kerma ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sen sisukset veitsellä kattilaan. Lisää kerman joukkoon myös vaniljatanko.
Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
Kuumenna kerma-sokeriseos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Poista vaniljatanko.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi pois ja liuota ne kuumaan kermaan.
Kaada kermaseos kuuteen jälkiruokalasiin. Peitä muovikelmulla ja nosta varovasti jääkaappiin. Anna hyytyä 5 tuntia tai yön yli.
Valmista ananas-passiosalsa. Kuori ananas ja poista siitä kova puumainen ydin. Leikkaa ananas pieniksi kuutioiksi. Halkaise passiohedelmät ja kaavi siemenet lusikalla kulhoon. Yhdistä siemenet ananaskuutioihin.
Mausta salsa sokerilla ja silputulla mintulla. Anna mausta vartin verran tai muutama tunti jääkaapissa.
Annostele hyytyneiden pannacottien päälle passio-ananassalsaa.
Koristele annokset juuri ennen tarjoilua tuoreella mintulla.
Pannacotta on mukava jälkiruoka siinäkin mielessä, että valmistelut voi (ja kannattaakin) aloittaa jo edellisenä päivänä.