torstaina, tammikuuta 16, 2014

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan (marrasmiitti)



Ryhdyin suunnittelemaan ruokalistaa ensi lauantain pienimuotoiseen blogimiittiin ja tulin ajatelleeksi edellisen oululaisen blogimiitin antimia.

Ghettolan tomaattista Cioppino-kalasoppaa, Kotiharmin koukuttavaa sipulidippiä, Virpin maukasta palsternakka-pekonipiirasta.







Hannelen houkuttelevaa Miang kham -sormisyötävää, Millan mahdottoman makoisia glaseerattuja minibraatvursteja ynnä hunajakuorruttetuja cashewpähkinöitä sekä vierailevien tähtien marjakimaraa.







Makeaa puoltakin löytyi tuttuun tapaan runsaasti. Alla kuvia Heidin vaahterasiirappisista kuppikakuista, Kotiharmin lumimunista, Virpin marenki-rahkatorusta ja Pekan karpalojäätelöstä.











Tuiki herkullista. Suosittelen kokeilemaan aivan kaikkea.

Ja jos jollakulla on hyviä brunssi-ideoita, nyt on hyvä tilaisuus kertoa niistä kommenttilaatikossa.

keskiviikkona, tammikuuta 08, 2014

Jouluporo, perunamuusia ja sipulivinegrettiä



Hankimme joulun alla työtoverini pohjoisten kytkösten kautta laatuisan poronpaistin, jonka valmistimme tämänvuotiseen joulupöytäämme kinkun sijaan. Ohje mukailtiin Delicardista, vaikka siellä kutsuttiinkin muusia jostain kumman syystä "perunapyreeksi". Jotain rajaa ihan oikeasti!

Poro tarjoiltiin siis sipulivinegretin, paistettujen suppilovahveroiden ja mainitun perunamuusin kanssa.

Poronpaisti, perunamuusia ja sipulivinegrettiä

poronpaisti
voita tai ruokaöljyä
suolaa, pippuria

Perunamuusi:
2 kg perunoita, kuorittuna
100 g cheddaria raastettuna
2 dl maitoa
100 g voita

Sienilisäke:
1 rasia siitake- tai herkkusieniä (me käytimme kuivattuja suppilovahveroita, joita ensin liotimme hetken aikaa vedessä)
voita paistamiseen
2 rkl ruohosipulia silputtuna

Sipulivinegretti:
1 punasipuli hienonnettuna
1 keltasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
voita kuullottamiseen
1/2 pnt ruohosipulia silputtuna
3 rkl fariinisokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
suolaa

Kuumenna uuni 120°C:hen. Hiero suolaa ja pippuria kuivatun paistin pintaan ja ruskista se pannulla voissa tai öljyssä. Työnnä lämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan, mutta tunnustele, ettei se tule suoraan vasten luuta. Paista, kunnes lämpömittari näyttää lihan sisälämmöksi n. 58–60°C. Tarkkaa aikaa on vaikea sanoa, mutta vajaa tunti per kilo on yleensä hyvä lähtökohta-arvio. Ota paisti uunista ja anna vielä vetäytyä foliolla peitettynä 15-30 minuuttia ennen leikkaamista.

Keitä perunat, valuta ja survo muusiksi. Lisää juustoraaste, maitoa ja voita halutun konsistenssin mukaan sekä suolaa maistellen. Sekoita hyvin.

Paista sienet pannulla voissa, lisää lopuksi ruohosipuli ja paista vielä hetki. Nosta sienet tarjoiluvadille paistin ympärille.

Kuullota vinegrettiä varten pilkotut sipulit pannulla voissa. Lisää joukkoon muut ainekset ja anna lämmetä hetki. Tarjoa sipulivinegretti poronpaistiviipaleiden kastikkeena.

Joulun jälkeen jäännösporoa veisteltiin arkisempien sub-henkisten patonkien väliin puolukkahyytelön ja aurajuuston kera. Hyvää oli näinkin!

sunnuntai, tammikuuta 05, 2014

Apinaleivän katveeseen



Vähän aikaa sitten jauhantapajalla palattiin reilun kuuden vuoden takaisiin tunnelmiin ja pizzapommeihin. Friteerattuihin täytettyihin taikinakääröihin, jotka olivat makoisimmillaan tomaattikastikkeen kanssa.

Nyt sitten kävi selväksi, että yhtä maistuvia taikinakääröjä on mahdollista tehdä myös ilman friteerausöljyä. Tarvitaan vaan vanha kunnon kuivakakkuvuoka! Siis semmoinen, jossa tehtiin takavuosina tiikerikakku. Kyseessä on muunnos niin sanotusta apinaleivästä, joka on kulkeutunut jauhajien tietoisuuteen Twitterin välityksellä.

Pizza-apinaleivän ohje on otettu Confections of a Foodie Bride -blogista:

Pizza-apinaleipä

2 valkosipulinkynttä, ohuina viipaleina
4 rkl voita
pizzataikinaa (ohje esim. jauhanta-arkistosta)
pari pallollista hyvää mozzarellajuustoa (revi pienemmiksi palasiksi)
paketillinen salamimakkaraa tms. siivuina
tomaattikastiketta (dippailuun)

Kuumenna valkosipuli ja voi keskilämmöllä niin, että valkosipuli saa aavistuksen verran väriä. Siirrä levyltä. Sivele valkosipuli-voiseosta kakkuvuoan sisäpuolelle.
Ota taikinasta marmorikuulan kokoisia taikinapyörylöitä ja muotoile ne ohuiksi lätyiksi. Lätyn on oltava jonkin verran salamimakkaraa suurempi (salami ei tosin ole pakollinen täyte). Aseta taikinalätyn päälle yksi pieni salamisiivu ja pala mozzarellaa. Kääri taikina täytteiden ympärille ja nipistele reunat kunnolla kiinni.
Sivele taikinapallon päälle kevyesti sulatettua valkosipulivoita ja aseta se kakkuvuokaan. Jatka niin kauan, että taikina ja täytteet ovat kaikki rullattuina vuoassa. Pallerot kannattaa asetella varsin tiiviisti toistensa lomaan.
Jätä vuoka odottelemaan puoleksi tunniksi ennen uuniin laittamista. Paista sitten reilussa kahdessasadassa asteessa noin 35 minuutin ajan niin, että pinta ruskistuu kunnolla. Yksittäisistä palleroista on tultava rapeita.
Anna vetäytyä vielä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua. Kippaa leipä vuoasta laakealle vadille ja tarjoile tomaattikastikkeen kanssa.

Minä tietenkin pidin apinaleivästä aivan mahdottoman paljon, koska olen kovasti tykästynyt sekä tomaattikastikkeeseen että jollain tavalla täytettyihin ruokiin.

Ja lisäksi pääsee vielä dippailemaankin!

perjantaina, tammikuuta 03, 2014

Parasta pastaa?



Vuosi vaihtui uuteen, ja vieläpä harvinaisen mukavissa merkeissä, kun ympäri Suomea hajaantunut vanha ruokakerhomme kokoontui pitkästä aikaa. Jos olemme aiemmin viettäneet rapujuhlat lokakuussa ja hirvipeijaiset ennen hirvestyskauden alkamista, tällä kertaa oli vuorossa juhannusjuhlat keskellä talvea.

Nyt on syöty siis silliä ja melkein uusia perunoita, grillattu, juotu sahtia ja maisteltu mansikkakakkua. Sääkin oli Etelä-Suomessa vuoden vaihtuessa huomattavan kesäinen. Hyttysiä ei sentään ollut liiemmin kiusana.

Loppuvuoteen mahtui muitakin juhlia, mutta niistä lisää tuonnempana. Pastanjauhajana koen nimittäin tarvetta aloittaa uuden blogivuoden pastareseptin postaamisella.

Muutama vuosi sitten etsin netistä "hyvän pastakastikkeen", mutta nyt päätin tarttua "parhaaseen".

Ensimmäinen hakutulos vei Myllyn parhaan pastaohjeeseen, jota tietenkin piti testata:

Se paras pastakastike (2-3:lle)

2 rkl ruokaöljyä
3 valkosipulinkynttä
1 keltasipuli
250 g lohifileesuikaleita
1 dl viipaloituja tuoreita herkkusieniä
1 tl currya
1½-2 dl (ruoka)kermaa
3-5 rkl maustettua (laktoositonta) tuorejuustoa (esim. ruohosipuli)
1 tl suolaa
Lisäksi:
keitettyä makaronia

Kuullota hienonnettu sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää lohisuikaleet, herkkusieniviipaleet sekä curry ja anna ruskistua kevyesti. Lisää kerma ja anna kypsyä, kunnes kastike hieman sakenee (n. 10 min.). Lisää lopuksi tuorejuusto ja sekoita, kunnes juusto sulaa kastikkeeseen. Tarjoile pakkauksen ohjeen mukaisesti keitetyn pastan kanssa.




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails