Näin uuden vuoden kynnyksellä monet tekevät lupauksia, joita eivät kuitenkaan tule pitämään ja ihan tolkun ihmisetkin heittäytyvät tipattomien tammikuiden kaltaisten ääriliikkeiden vietäviksi. Pastanjauhajat pitävät hyvän ruoan ja viinin yhdistelmästä aivan liikaa lähteäkseen mukaan tällaiseen mustavalkoiseen hyvä-paha -arvoasetelmaan. Tuoreista hedelmistä puristetut mehut ja muut raikkaat juomat (
vettä unohtamatta!) ovat kuitenkin mainio tapa imeä itseensä vitamiineja ja varastoitunutta auringon energiaa varsinkin näin talven pimeydessä.
Jouluaattona kuusen alta löytyi pakettiin käärittynä Eva Solon mainio jääkaappikarahvi, jolla oli vieläpä yllään hupainen neopreenitakki. Paitsi on hupainen, takki estää sisältöä lämpenemästä liian nopeasti, kun kaadin nostetaan viileästä tarjolle pöytään.
Karahvin mukana tulleen ohjevihkosen inspiroimana innostuin kokeilemaan jääteen valmistusta ja nautintaa. Pikkuvaivalla saa nimittäin valmistettua oikeinkin maukasta ja raikasta janojuomaa vähistä raaka-aineista. Ymmärrykseni mukaan jäätee on suosittua varsinkin Yhdysvaltojen eteläosissa, jossa sitä on nautittu jo pitkään ja runsaasti niin hellejuomana kuin ruoan kanssakin.
Perinteinen syvän etelän jäätee
1 l vettä
2-3 teepussia tai vastaava määrä irtoteetä
muutama ruokalusikallinen sokeria
Keitä vesi ja hauduta tee. Niin teepussien kuin sokerinkin määrälle ei ole yhtä oikeaa arvoa. Etelävaltioiden sokerihiiret tekevät teestään hyvin makeaa (puolesta desistä ylöspäin litraa kohden), kun taas useissa maissa jäätee tavataan tarjoilla täysin makeuttamattomana. Itse olen päätymässä 2-3 ruokalusikallisen kompromissiratkaisuun litraa kohden. Silloin sokeri leikkaa teen terävimmän karvauden, muuttei vielä tee juomasta ällömakeaa.
Sokerin ja teen määrä ovat jossain määrin sidoksissa keskenään. Mitä vahvempaa teetä valmistat, sitä enemmän tarvitaan sokeria leikkaamaan teen terää. Suurissa määrin nautittavaksi tarkoitetusta janojuomasta voi näin tehdä ohuempaa ja satunnaiseen makusteluun suunnatusta jääteestä maukkaampaa.
Perinteiseen jenkkitapaan jäätee tarjoillaan suurista, jääkuutioilla täytetyistä laseista.
Mehu-, smoothie- ja vitamiinibaarit näyttäisivät juurruttaneen itsensä muualla maailmassa tukevasti vähänkin suurempien kaupunkien palveluvalikoimaan samoin kuin hotelliaamiaisilla tarjotut runsaat valikoimat juuri ennen nauttimista puserrettavia mehuja. Suomessakin vastaavaa näkee jo joissakin majoituslaitoksissa ja suuntauksen voisi kuvitella vähitellen yleistyvän täälläkin. Toki kahvin ja keskioluen harvinaisen tukeva asema suomalaisten seurustelujuomina voi tällaista kehitystä jossain määrin pidätellä.
Alkoholittomat, cocktailien tapaan valmistetut ja koristellut muka-cocktailit eli mocktailit kuuluvat olevan kovasti suosittuja ainakin Kaliforniassa. Niiden avulla terveystietoiset voivat esiintyä kokkareissa katu-uskottavasti nauttimatta kuitenkaan ylettömästi viinaa.
Täällä Perämeren rannalla ei onneksi ainakaan vielä ole tarvetta moiseen pinnallisuuteen - eikä toisaalta cocktail-tilaisuuksiakaan ole vaivaksi asti. Mikään ei kuitenkaan estä nauttimasta Kalifornian oppien mukaisia maukkaita ja mukavannäköisiä hedelmäjuomia täälläkin, oman kodin suojissa, ilman väkinäistä sosiaalisuutta ja salamavaloja.
Oheisen reseptin ananas-banaanijuoma on raikas ja maultaan hyvin mieto. Täytyy tunnustaa, että piruuttani kokeilin sitä vielä rommitilkalla ryyditettynä - ja kyllä, rommin ja hedelmien liitto toimi jälleen erinomaisesti. Täällä pohjoisessa kun mikään ei estä meitä ryydittämästä juomiamme niin halutessamme!
Ananas-banaani -mocktail (1 annos)
1,2 dl soodavettä tai vissyä
puolikas banaani
1,2 dl tuoretta ananasta (tai ananaksen lehtiä)
muutama lehti tuoretta minttua
muutama jääkuutio
ripaus muskottia
Aja kaikki ainekset tehosekoittimessa sekaisin ja tarjoile välittömästi cocktail-lasista pillin kera. Halutessasi voit koristella annoksen vielä appelsiinirenkaalla tai tehdä lasiin sokerireunuksen (kostuta lasin reuna mehulla ja dippaa sokeriin).