Yllä oleva mandariiniliemi on tehty Nami-Nami -blogin
ohjeella. Vermutista, vedestä, sokerista, tähtianiksesta sekä kanelista keitettiin siirappi, johon laitettiin muutama mandariini uiskentelemaan. Hyvää ja helppotekoista, suosittelen.
Tänään ei kuitenkaan puhuta mandariineista vaan ravintoloista. Vuosi 2010 sai nimittäin varsin herkullisen lopetuksen, kun vietimme sen ruokaillen oululaisessa ravintola
Uleåborg 1881:ssa, joka on Suomen 50 parhaan ravintolan
listauksessa tämän hetken Oulun ykkönen (ja koko Suomen nro 44, eli tuon perusteella Suomen parhaat ravintolat löytyvät jostain aivan muualta kuin täältä Perämeren rannalta).
Uleåborgin tarjoilema ateria oli ihan mahdottoman maistuva, ja tulin itsekin siihen tulokseen, että kyseisestä kuppilasta taitaa tällä hetkellä saada kaupungin parasta ravintolaruokaa. Valitsin syötäväkseni Oulu-menun, jonka idea on oikeinkin kannatettava:
Oulu-menussa mukana olevat ravintolat suunnittelevat kolme kertaa vuodessa tietyistä, paikallisista sesonkiraaka-aineista listoilleen muutaman ruokalajin kokonaisuuden.
Tässä vaiheessa vuotta lautaselle päätyi muun muassa juureksia, jänistä, hirveä sekä appelsiinia, joka ei tosin ole ihan niitä kaikkein paikallisimpia raaka-aineita. Mutta onhan appelsiini tällä hetkellä hyvinkin sesongissa, eikä appelsiinisorbetti ollut aterian päätteeksi ollenkaan hullumpaa.
Ruuan kanssa tarjoiltava leipä oli aivan mahtavaa: vaalean leivän kaverina tarjoiltiin ruohosipulia, voita sekä suolaa, joiden yhdistelmä oli ihan ykkönen. Parempaa ja raikkaampaa kuin mikään perinteinen yrttivoi.
Annoksista tykkäsin eniten ehkä kylmän punajuurisalaatin sekä omenamehussa keitetyn lohen yhdistelmästä. Myös maa-artisokkamuusin kanssa tarjoiltu jänis oli oikein hyvää. Pitäisi ottaa taas tuntumaa maa-artisokkaan myös kotioloissa. Plussaa Uleåborg sai myös siitä, että ruokien suolaisuus tuntui olevan harvinaisen hyvin kohdillaan.
Luomu ja lähiruoka ovat olleet viime aikoina sen verran pop, että kaikkien ravintoloiden ruokalistat tuntuvat noudattelevan samaa kaavaa. Tatteja, juureksia, omenaa. Ohraa, spelttiä ja riistaa. Jälkiruokanakin näkee usein kotoisia vispipuuroja ja mustikkakeittoja.
Uleåborgin väki on perustanut Ouluun myös tuoreen viinibaarin.
Vox-niminen tulokas löytyy tiettävästi Pakkahuoneenkadulta.
--
Huomasin
Liemessä-blogista, että
City-lehti on jälleen kerännyt ihmisten kommentteja Suomen parhaista kuppiloista. Oma listani voisi olla tällainen:
Paras ruoka: Uleåborg 1881
Paras bailupaikka:
45 SpecialParas henkilökunta: aika monessakin mainitussa paikassa
Paras baari:
Kauppuri 5Paras lähibaari: kun vielä asuimme keskustassa, niin takalla varustettu
Graali oli lähellä ja se oli paras (tämänhetkisessä lähiöbaarissamme ei sen sijaan tule istuskeltua)
Paras kahvila:
Humus-kuppilaParas sisustus: sisustusasioissa olen vähän huono, mutta perinteikkään hieno ravintolatila on ainakin
Andalucía Bar de Tapas -baarilla
Paras etno:
Indian Cuisine (tosin viimeksi käydessä ruoka ei ollut niin hyvää kuin aiemmin, mutta jospa se olisi vain satunnainen notkahdus)
Paras pikaruokala: Grilli Swing
Paras uusi:
Puistola (no, on se ainakin aika uusi)... aika monen kaverin kannatus lähtisi
Nuclear Nightclubille tai Strada Coffeelle