lauantaina, elokuuta 18, 2018

Market-IPA:t vertailussa



Asun tätä nykyä kaupungissa, joka tunnetaan maailmalla ennen kaikkea samannimisestä olutmerkistään. Japanissa onkin tähän mennessä tullut maisteltua lähinnä Sapporoa, Yebisua ja muita peruslagereita, jotka toki maistuvatkin varsin hyvin Japanin helteissä ja sopivat yleensä hyvin myös japanilaisten ruokien kaveriksi. Suomessa olutvalintani sen sijaan on yleensä sopivasti humaloitu IPA.

IPA eli Indian pale ale kehitettiin alkujaan 1700-luvun lopulla kestämään pilaantumatta pitkä merimatka Englannista Intiaan. Imperialistisesta asenteesta on ollut maailman ruoka- ja juomavalikoimalle siis jotain hyötyäkin. IPA:t ovat toisin sanoen ale-oluita, joissa on tavallista enemmän humalaa – ja samalla enemmän makua ja raikkautta. Suomen alkoholilainsäädäntö ei vielä mahdollista kaikkien IPA-oluiden myymistä ruokakaupoissa, koska kaupoissa myytävien juomien enimmäisalkoholimäärä saa olla tällä hetkellä 5,5% ja esimerkiksi tuttavapiirissäni suurta suosiota nauttivan Lagunitas IPA:n alkoholipitoisuus on 6,2%.

Yhtenä kesälomapäivänä innostuimme joka tapauksessa ottamaan jauhantaraadin makutestiin Oulun keskustassa sijaitsevasta ruokakaupasta ostettuja tölkitettyjä suomalaisia IPA-oluita, joista suurin osa oli uusia tuttavuuksia. Olisiko niitä sitten ilmestynyt hyllylle taannoisen alkoholiuudistuksen jälkeen, tai sitten ei ole tullut muuten vaan kiinnittäneeksi asiaan huomiota. Iisalmi Pale Alea olimme maistaneet näistä jo aikaisemminkin, eikä näköjään suotta, koska se oli myös sokkotestimme voittaja. Tässä sokkotestivertailumme tulokset:

1. Iisalmi (Indian) Pale Ale
2. Lahden Erikois-IPA
3. Pirkka/Saimaa IPA
4. Laitilan Kukko IPA
5. Nokian Keisari IPA
6. Pyynikin American IPA

Raadin kommentit:

Iisalmi (Indian) Pale Ale
-Tuoksussa sivuhajua, mutta maku raikas ja hallussa. Hyvä Suomi-IPA.
-Houkutteleva ulkonäkö. Humalan puraisua saisi olla enemmän.

Lahden Erikois-IPA
-Neutraali, mieto mutta maukas. Humaloinnissa selvää IPA-maisuutta.
-Aika kevyt IPA.

Pirkka/Saimaa IPA
-Makea tuoksu. Nyt on mallasta. Ei kovin IPA-mainen. Tulee mieleen tummemmat oluet, enemmän jouluolut. Karamellinen, paahteinen, liian vähän humalaa. Ei sinänsä ollenkaan huono, mutta väärässä seurassa nyt. Kinkun kanssa jouluna voisi toimia. Tämän oluen makeus ja sinapin sähäkkyys voisivat olla oikeinkin hyvä yhdistelmä.
-Jouluolutmainen. IPA-maisuus tulee paremmin esille, kun olut lämpenee.

Laitilan Kukko IPA
-Tummempi tapaus taas, vähän liian laiskasti humaloitu ollakseen IPA.
-On tässä häivähdys IPA-maisuutta.

Nokian Keisari IPA
-Alku raikas mutta melko nulju; liikaa tai liian kitkerää humalaa. Vähän mallasta, paljon humalaa?
-Ei oikein toimi IPA:na tämä. Ei tarpeeksi raikas.

Pyynikin American IPA
-Ei tuoksu oikein miltään. Itse tehdyn kotikaljan oloinen.
-Ihan ok muuten, mutta ei kuitenkaan oikein IPA-mainen.

Kävin lukemassa muutamia muita arvioita näistä samoista oluista, ja näköjään kokeneempien olutbloggaajien kuvaukset ovat huomattavasti hienojakoisempia. Pitää yrittää itsekin tavoittaa seuraavalla maistelukerralla vaikkapa yrttistä sitruksisuutta ja paahtoleipäistä mallaksisuutta.

Missäköhän vaiheessa Suomeen on edes tullut näin valtavan paljon kiinnostavia olutblogeja.

lauantaina, elokuuta 04, 2018

Kesän paras BBQ-kastike



Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, kesäloma ei sujunut tänä vuonna ollenkaan suunnitellulla tavalla. Lopulta pääsimme kuitenkin viimein käynnistämään grillikauden. Järjestimme myös perinteeksi muodostuneen talkoopäivän (vanhalla maatilalla riittää aina tekemistä muillekin), jolloin pääsin maistamaan myös tämän kesän parasta BBQ-kastiketta.

BBQ-kastike oli siskoni Kiusauksessa-blogista talteen ottama luottoresepti. Kun päätimme tehdä talkoisiin hodaribuffan, hän kaiveli ohjeen esiin ja huolehti vielä kokkaamisestakin:

Olikin aika täydellinen hetki, kun koko päivän helteessä talkoiltuani ja vielä viimeisiä kottikärrykuormia illalla kuskatessani keittiön ikkunasta alkoi kantautua BBQ-kastikkeen yltiöherkullinen tuoksu. Maku oli vielä parempi: Teki melkein mieli itkeä onnesta, kun pääsin tomaattista soosia ensimmäisen hodarin välissä maistamaan.

Mahtava barbecuekastike

200 g paseerattua tomaattia
4 valkosipulinkynttä
3/4 dl fariinisokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl soijakastiketta
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl nestesavua (liquid smoke)
1 tl chilihiutaleita
3/4 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Mittaa kaikki kastikkeen ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen kuplien ilman kantta noin 10 minuuttia, kunnes seos on sakeutunut.

Muutama huomio:

-Hodaribuffan järjestäminen on nykyään aika helppoa, kun erilaisia hyvälaatuisia nakkeja on kauppojen valikoimissa vaikka millä mitalla. Myös sämpylävalikoima on parantunut.

-Hodaribuffaa emme ehtineet taaskaan talkookiireiden keskellä kuvata. Postauksen kuva on otettu vihoviimeisestä jääkaappiin jemmatusta jämänakista ja -sämpylästä.

-Kastikkeen jämät toimivat seuraavana päivänä oikein hyvin kukkakaaliwingsien mausteena.






pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails