Munaleivät
Nyt on ilmeisesti päässyt käymään niin, ettei tänä syksynä tule telkkarista lainkaan Liemessä-ohjelmaa, joka on ollut minun mielestäni suomalaisten sapuskaohjelmien ehdoton helmi. Mistä tämmöiset taviskokit voivat nyt opetella kokkausniksejä? Kuka nyt kertoo meille, mikä on kirkastettu voi tai miten lihaa ei kannata tökkiä maanisesti pannulla paistamisen aikana? Aki Wahlmanin lauantaina alkava leivontaohjelmakin taitaa olla suunnattu enemmälti lapsiperheille.
Jamie Oliverin ohjelmiakaan ei taida tällä hetkellä tulla telkkarista, mutta onneksi on aina Strömsö. Liemessä-ohjelman paikalle torstai-iltaan tullut Köyhät ritarit ei ole toistaiseksi onnistunut vakuuttamaan meikäläistä vastaavalla tavalla (lieneekö alkukankeutta?), jos kohta monet ritareiden resepteistä ovat varsin kiintoisia. Me ehätimme tekemään yhtenä iltana näitä jalkapallojoukkueita:
Jamie Oliverin ohjelmiakaan ei taida tällä hetkellä tulla telkkarista, mutta onneksi on aina Strömsö. Liemessä-ohjelman paikalle torstai-iltaan tullut Köyhät ritarit ei ole toistaiseksi onnistunut vakuuttamaan meikäläistä vastaavalla tavalla (lieneekö alkukankeutta?), jos kohta monet ritareiden resepteistä ovat varsin kiintoisia. Me ehätimme tekemään yhtenä iltana näitä jalkapallojoukkueita:
Moldovalaiset futisjengit
4 vaaleaa paahtoleipäviipaletta
4 kananmunaa
voita
suolaa ja pippuria
Revi jokaiseen paahtoleipäviipaleeseen keskelle 4 cm reikä. Kuumenna voi pannussa. Laita paahtoleipäviipaleet kuumalle pannulle ja riko jokaisen keskelle varovaisesti kananmuna, niin että keltuainen asettuu reikään. Paista kunnes keltuainen alkaa hyytyä, käännä kerran ja paista nopeasti toiselta puolelta. Rouhi päälle pippuria ja suolaa. Syö esimerkiksi tabascon tai HP-kastikkeen kera.
28 Comments:
No älä nyt, Köyhät Ritarit on ihan kiva ohjelma, jos ei muuten niin ainakin Meri-Tuuli (vaimikäsenytytönniminytoli) on ihan söpö.
Ja tuli käytettyä toissapäivänä pepparipihvireseptiä kyseisestä ohjelmasta. Hyvää tuli. Ja yhden hyvän levybongauksenkin muutama viikko sitten tein.
Tosin ei se Liemeä ja Kokkisotaa voita. Hans Välimäki takaisin ruutuun!
Strömsöstä huonoja uutisia, Mikael kuulema jää ainakin vuoden tauolle. Voi nakki!
miksi lihaa ei kannata tökkiä maanisesti pannulla?
Juu, kyllä Köyhille Ritareille kannattaa antaa vielä mahdollisuus :-) Juontajien esiintyminen kameran edessä ei ole ollut kovin luontevaa, mutta ne reseptit joita olen kokeillut ovat kyllä toimineet.
Noita Moldovalaisia on tullut tehtyä useammankin kerran. Vielä kun viimeistelee nipulla rucolaa, niin kyllä lähtee...
Toki Ritareille annetaan vielä mahdollisuus, kun sapuskaa kuitenkin tekevät ja vieläpä aika omantyylisiä juttuja. (Plus pisteet siitä, että monet murkinoista vaikuttavat olevan semmoisia, joita he ovat kokanneet omissa keittiöissään jo vuosikausia. Ilmankos sitten toimivatkin.) Ehkä siinä eniten tökkii se kielenkäyttö, etenkin "haluutsä vispaa tän" -tyyppiset ratkaisut. Eipä sillä, etteikö oma oululainen murteeni kuulostaisi aivan yhtä kamalalta eteläsuomalaisten katsojien korvissa. :)
Lihaa - tai oikeammin pihviä ei kannata kuulemma tökkiä paistamisen aikana pannulla vaan sen pitää antaa paistua paikallaan kaikessa rauhassa. Kanssabloggaava Pippurimylly on kirjoittanut aiheesta muinaisessa pihvipostauksessamme seuraavasti:
"Kun pihvi on pannulla, älä sohi tai töki sitä hetkeen. Jostain syystä suomalaisten näkee usein hämmentävän hermostuneena kaikkea pannussa tirisevää. Kun liha saa olla hetken rauhassa paikoillaan, se todella paistuu eikä vain pyöri ja lämpene."
Olen yrittänyt opetella tuota itsekin. Tosin pihvejä en paista, mutta muuten olen varsinainen hämmentäjä. Pitäisi uskaltaa luottaa siihen, ettei sapuska pala, vaikka se olisi vähän aikaa paikallaankin.
Näitä leipiä meillä kesäisin myös grillataan parilalla. On muuten mukava aamupalaherkku. Samalla yleensä grillataan myös pekonia tai possun kylkisiivuja. Nam. Nam. Ai niin. Samalla voisin kai kiittää mukavista sivuista. Olen keväästä lähtien seuraillut kokkauksianne ja useita reseptejä (varsinkin grillisellaisia) on tullut tehdyksi. Eräs huikeimmista resepteistänne lienee oluttölkkibroitsu :-)
Kiitokset kommentista! Aina yhtä mukavaa, kun joku uusi lukija esittäytyy ja heittää kommenttilootaan omia ruokajuttujaan.
Muistan nuo leivät lapsuudestani. Jossain (olisiko peräti joku klassikko) elokuvassa noita oli paistettu ja isäni siitä elokuvasta napannut tuon tekemisen. Siksi hyvin muistissa koska isäni ei juuri muuta ruokaa osannut laittaakkaan :) Itsekkin näin aikuisena noita teen silloin tällöin. Mikä hitto sen elokuvan nimi jossa noita tehty? tietääkö kukaan?
Minä kiinnitän aina kovasti huomiota elokuvien ja kirjojen ruokakohtauksiin, mutta tuommoista en kyllä muista. Tosin klassikkoelokuvat taitavat olla meikäläisellä vähän hataralla katselulla muutenkin.
Mutta muistaako kukaan muu?
Liemessä takaisin! Montakohan tuskastunutta kommenttia Maikkarille tarvittaisiin?
Köyhät ritarit eivät ole niitä luentevimpia. Avec Saran myötähäpeään verrattuna ritareilla on kuitenkin lähes luonnoton karisma.
Tulin nyt vasta ajatelleeksi, että Liemessä on voitu lopettaa KOKONAAN. Toiveajattelin, että se jatkuu taas keväällä tai joka tapauksessa jolloinkin. Äh, pakko laittaa palautetta itsekin.
Kiitos vastauksesta pihvien paistoon! Olen vasta hiljattain tutustunut tähän blogiin ja innostuin suunnattomasti kokkaamaan itsekin! Kiitos teille!
Hauska kuulla, että Pastanjauhannasta on iloa. Kosolti kokkailuterveisiä täältä Oulusta!
Jopas on hauska nimi toasteilla kerrassaan :-). Ikuna en ole moisista kuullut. Taidan kokeilla joku päivä. Kiitti taas vinkistä!
Köyhissä ritareissa on kyllä kerrassaan hyviä reseptivinkkejä. Niin kuin edellisessä jaksossa tehty haalea linssisalaatti. Sitä on pakko päästä kokeilemaan lähiaikoina.
Ja lisää huonoja uutisia niille Strömssisfaneille, joilla ei ole digiboksia. Ohjelma näyttäytyy analogisena nimittäin enää 5 jaksoa. Voi surkujen surku ='(, se on nimittäin ainakin minun lempiohjelmani!! Siinä on juuri sellaista kaikenlaista näpertelyä (ruuanlaiton lisäksi), josta pidän. Pakko kai ostaa digivehje...
Niiin ja sen verran vielä, että Köyhissä ritareissa on todellakin jotain omituista... en oikein osaa sanoa mitä. Ainakin ohjelma on aika pätkitty ja tavarat heitellään melko nopsasti pannuun sen kummemmin raaka-aineita selittelemättä. Jotenkin ehkä saisi olla aavistukseen enemmän aikaa itse ruualle ja vähemmän muille höpinöille/kohtauksille. Tulee ehkä enemmin sellainen kuva, että siellä vaan hääräillään kuten kotikeittiössä ja selitetään kamulle samalla jotakin, mutta unohdetaan yleisö. Hmm... ehkä se on sellainen tietynlainen selkeys mitä kaipaisin - ei tietenkään tarvitsisi asioita a:sta ö:hön selittää, vaan jotenkin keskittyneempää tatsia hommaan.
Ja muuten mat med Tina on ihana. Tinalla on sopivasti lavakarismaa, homma selkeää ja ruuat kiintoisia. Katsokaapa vaikka reseptejä http://www.yle.fi/matochfritid/program.php?id=2
Ohjelma tulee vähän hassuun aikaan, ke 20.50, mutta katsokaapa joskus.
Ja nyt lopetan höpinät =)
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Niin ja huom vielä, että ohjelmaa voi katsoa vain digiboksilla. Itse en ole sitä siis viimeaikoina katsellut, mutta entuudestaan tiedän hyväksi ohjelmaksi.
Ja nyt oikeasti lopetan =D!
Hihii, ihana viestiketju, kiitoksia! :)
On kyllä kenkkua koukuttaa suomalaiset Strömsöhön ja sitten heivata se kokonaan digipuolelle. Saisivat ainakin tehdä vanhoista tuotantokausista dvd-bokseja. Me olemme aika tuoreita Strömsön ystäviä, joten aikaisemmista jutuista on suuri osa näkemättä.
Viimeisin klassikkoelokuva jossa olen näitä (myös nimellä "munareikä" vastaan tulleita) herkkuja nähnyt oli sellainen hienous kuin V for Vendetta.
Munareikä muuten onkin rutkasti hauskempi nimi kuin tuo futisjengi! :)
Missä vaiheessa elokuvasta tulee klassikko?
Leffasta tulee klassikko ainakin siinä vaiheessa kun viikon sisään ensi-illasta lähestulkoon kaikki vastaantulijat ovat nähneet elokuvan ja hehkuttaneet sitä.
Mikäli tuo ei ole riittävän tarkka määrittely, voidaan tietty sopia että se tapahtuu "sitten kun minä sanon" :D
Etenkin tuo jälkimmäinen määrittely on ihan ykkönen - pidetään siitä kiinni! :D
Kyllähän nyt! Tina on megabeibe.
Liemessä oli kans hyvä, ja Kokkisotakin. Vahtera-Wahlman-Välimäki lienee Suomi-kokkauksen Harlamov-Mihailov-Petrov.
Se Wahlman vaikuttaa ihan tolkun mieheltä, ainakin television välityksellä. Rauhallinen ja riittävän nöyrä asenne tekivät hänestä mainion opettajan Liemessä-ohjelmaan. Nythän Wahlmanilla on jonkinlainen kokoperheen leivontaohjelma, mutta ainakaan yhden nähdyn jakson perusteella se ei kamalasti vakuuttanut. Rauhallinen Aki ei nimittäin saanut eloisia lapsia ja aikuisvierasta pysymään katsojien kannalta riittävän ruodussa.
Lähetä kommentti
<< Home