Vietimme melkein koko viime viikon Helsingissä (ja osin muuallakin eteläisessä Suomessa). Mieluusti olisin jäänyt vielä toiseksikin viikoksi, koska paljon jäi asioita tekemättä ja ihmisiä näkemättä.
Ruokablogituttuja sentään tapasimme vaikka kuinka paljon, sekä vanhoja että ihan uusia tuttavuuksia.
Tiistaina osallistuimme
Valion ruokablogitilaisuuteen, jossa pääsin kokkaamaan
Avaruusasema-blogin Ariettan kanssa. Lopputuloksena syntyi juustoinen sienipiirakka, jonka kanssa tarjoiltiin
Pumpkin Jam -Marin stailaamaa kesäkurpitsasalaattia (samassa tiimissä hääri myös
Cebicin keittiön Cebic).
Iltapalapiiras
pohja:
3 dl sämpyläjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3/4 dl juoksevaa Oivariinia
3/4 dl maitoa
täyte:
3 munaa
150 g Valion Alppi Kreivi -juustoa (tulee kauppoihin ilmeisesti syyskuun alussa)
2 dl ruokakermaa
ripaus jauhettua mustapippuria
1/2 tl suolaa
1 pieni paprika
1 dl (35 g) purjoa hienonnettuna
1 dl persiljaa
esikäsiteltyjä metsäsieniä (meillä tölkillinen suppilovahveroita, joita käytettiin pikaisesti pannulla ennen muuhun täytteeseen lisäämistä)
Yhdistä kuivat aineet. Lisää Oivariini ja maito. Sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele piirasvuoan pohjalle ja ylös reunoille.
Nosta vuoka uunin alimmalle ritilätasolle. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
Tee täyte: Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää raastettu juusto, ruokakerma, pippuri, suola, paprika pieninä kuutioina, sienet sekä purjo ja persilja hienonnettuina.
Kaada täyte esipaistetulle pohjalle.
Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa n. 30 minuuttia tai niin pitkään, että piiras vaikuttaa kypsältä.
Kesäkurpitsa-fenkolisalaatti
1 pieni (50 g) sipuli
2 rkl sitruunamehua
4 tl sokeria
2 rkl avokado- tai rypsiöljyä
2 pientä (400 g) kesäkurpitsaa
200 g tuoretta fenkolia
1 rkl ruokosokerisiirappia
Kastike:
½ prk (à 400 g) Valio turkkilaista jogurttia laktoositon
1 rkl ruokosokerisiirappia
Paahdetut siemenet
1-2 dl pinjan- tai auringonkukansiemeniä (kuorittuja)
ripaus gourmet-suolahiutaleita, esim. Maldon
Hienonna sipuli ja laita salaattikulhon pohjalle. Lisää sitruunamehu, sokeri ja öljy. Sekoita ja anna marinoitua sen aikaa kun käsittelet muut ainekset.
Halkaise kesäkurpitsat. Poista mahdolliset siemenet pikkulusikan kärjellä kaapien. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Hienonna fenkoli. Yhdistä ainekset kulhossa.
Sekoita kastikeainekset. Laita erikseen tarjolle omaan kulhoonsa.
Paahda siemenet kuivalla, puhtaalla pannulla keskilämmöllä. Lisää hyppysellinen sormisuolaa. Lisää siemenet viimeiseksi salaatin pinnalle, että ne pysyvät rapeina.
Tuo salaatti oli oikeasti ihan mahtihyvää (ja siitä syystä oli pakko kirjata ohje tänne itselle talteen). En tiennyt, että kesäkurppari sekä fenkoli voisivat toimia tuommoisessa viileässä yhteydessä noin mainiosti. Ehkä marinoinnissa oli tämän salaatin salaisuus.
Piirakan pohja oli sämpyläjauhojen ansiosta mukavan rouhea, ja piiras muutenkin mukavan värikäs, kun päälle ei tullut semmoista perinteistä juustokantta. Pastanjauhannan ja Avaruusaseman miesosasto sai aikaiseksi yllä näkyvän mokkaisen tiramisun (menossa mukana myös ruis-puolukkarahka).
Seuraavana päivänä pääsimme kyläilemään
Siskot kokkaa -Nellen kutsumina saaristoon. Nelle oli täsmälleen yhtä uskomaton kokki kuin hänen teksteistään pystyy päättelemään. Kaikki keittiössä loihditut sapuskat maistuivat suorastaan pökerryttävän herkullisilta.
Olen aina kuvitellut, ettei lisäkeohra voi ikinä olla yhtä hyvää kuin risotto, mutta näköjään se voi, jos osaa vaan kokata ja maustaa sen oikein. Mieleen jäivät myös ihanan aurajuustoinen kesäkurpitsakeitto, makoisat makrillileivät,
hunajaiset munakoisot sekä marinoitu pekoni, joka sai sopivasti potkua itse kasvatetusta chilistä.
Tarjolla oli myös mielenkiintoinen kappale grillilihaa, jolle emme tainneet keksiä edes mitään virallista nimeä. Suoraan tilalta saa siis tämmöistäkin: