lauantaina, heinäkuuta 23, 2011

Blogipiknik

Kuten edellisessä postauksessa jo mainitsin, olen osannut arvostaa viime aikoina erityisen paljon hyvää ruokaa ja hyvien ystävien seuraa. Kumpaistakin lajia oli tarjolla tämän viikon maanantaina Ainolan puistossa pidetyssä blogimiitissä.

Paikalle oli saapunut tuttujen oululaisten Peruspöperö-Virpin, Insinööri-Pekan ja Potti-Hannelen lisäksi Campasimpukka-blogin Campasimpukka sekä Soppaa ja silmukoita -blogin Marja. Sekä tietenkin Oulu-miittien blogittomat vakiovieraat.

Olen aina sanonut kaikille, ettei blogimiitteihin tulemista tarvitse jännittää, eikä tapaamisessa tälläkään kertaa turhia pönötetty. Juttujen taso ei onnistunut pysymään korkealla edes vieraskoreuteen vetoamalla.

Minä olin puistoon mennessäni ihan mahdottoman alakuloinen, mutta illan mittaan mieliala nousi huomattavasti korkeammalle. Osasyynä voidaan pitää Hannelen pinaatti-fetatäytteisiä filokoreja sekä viininlehtikääryleitä, Campasimpukan pehmoisia madeleineleivoksia, Marjan kutkuttavaa kuskus-salaattia, Virpin mahtihyvää mansikka-mascarponemoussea, valkoviinisangriaa sekä sinihomejuustosalaattia, Pekan kesäistä mansikkagazpachoa, Bronxin herkullista perunasalaattia sekä R:n tomaatilla täytettyjä taikinakierteitä ynnä maailman hellyttävimpiä persikka-aprikoosimuffinsseja.

Kaipaamaan jäimme lattialle päätynyttä mansikkapiirakkaa sekä kolmentuhannen vuoden päästä valmistuvaa muumiosikaa.

Minulla ei ollut kokkausintoa ollenkaan, mutta sain sentään viipaloitua ainekset Voisilmäpelistä lainattuun kesäsalaattiin:
Mansikka-pähkinä-fetasalaatti

salaatinlehtiä
hieman rucolaa
fetajuustoa
tuoreita mansikoita
cashewpähkinöitä
kurkkua

balsamicosiirappia

Kaikki ainekset pilkotaan sopivan kokoisiksi ja ladellaan salaattimaiseen asetelmaan jollekin astialle. Cashewpähkinöitä voi paistaa hetken verran paistinpannulla öljyssä.


--
Seuraavan Oulu-miitin ajankohdaksi sopisi hyvin vaikkapa lauantai 24. syyskuuta. Muunkinlaisia ehdotuksia otetaan vastaan.

sunnuntai, heinäkuuta 17, 2011

Lihakääröt

Elämä on joskus ihan kohtuuttoman vaikeaa. Tuskin olin ehtinyt tointua lähiomaisen menettämisestä, kun tielle kasautui taas semmoinen este, ettei sen yli niin vain kiivetäkään.

Tämmöisinä hetkinä onneksi huomaa, että minulla on jostain ihmeellisestä syystä maailman ihanimmat ja huolehtivaisimmat ystävät, jotka olisivat ilmeisesti valmiita tekemään puolestani ihan mitä tahansa.

Lisäksi on hyvä ruoka, jolla pystyy piristämään vaikka kuinkakin synkeää sadepäivää. Voiko sinihomejuustolla täytettyjen lihakääryleiden äärellä muka olla kovinkaan harmistunut:
Lempin leiskuvat lihakääröt

240 g porsaan ulkofileetä (meillä sifiä)
80 g aurajuustoa
100 g ananasmurskaa
suolaa
jauhettua mustapippuria
2 tl sinappia
1 sipuli
3 dl kuohukermaa
1/2 lihaliemikuutio (meillä Fond du Chefiä)
1 tl sinapinsiemeniä (liotettuja)

Leikkaa porsaanfileestä noin 60 g painavia pihvejä. Nuiji ohuiksi leikkeiksi. Murenna aurajuusto ja lisää siihen valutettu ananasmurska. Mausta leikkeet suolalla, mustapippurilla ja sinapilla.
Laita aurajuusto-ananastahna leikkeiden päälle, rullaa kääryleiksi ja sido hammastikuilla. Paista kääryleet pannulla, poista hammastikut ja lado uunivuokaan.
Paista sipuli kullankeltaiseksi pannulla, lisää kuohukerma sekä lihaliemikuutio ja liotetut sinapinsiemenet. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Kaada kastike kääryleiden päälle ja kypsennä uunissa 170 asteessa noin 20 minuuttia. Koristele hienonnetulla persiljalla.

Lihakääröt ovat yhden nimenomaisen ystäväni lempiruokaa, ja resepti on peräisin jostain vanhasta Spar-kaupan ruokaohjelappusesta.

lauantaina, heinäkuuta 16, 2011

Mansikkajäätelö

Ihmiset ovat nyt niin innostuneita aidosta ja lisäaineettomasta ruuasta, että monet ovat ryhtyneet tekemään myös jäätelönsä itse. Petos lautasella -kirja oli saanut innoituksensa pistaasijäätelöstä, jonka väriaineena oli käytetty pistaasin sijasta pinaattia. Siihen verrattuna on huomattavasti hauskempaa käyttää jäätelöön vaikkapa tuoreita mansikoita.

Minä olen ostanut tänä kesänä jäätelöä kahteen otteeseen (tötterömakujen vaahtokarkkijäätelö oli oikein makoisaa), mutta lähinnä olemme syöneet itse tehtyjä sorbetteja.

Sain nimittäin keväällä synttärilahjaksi jäätelökoneen, ja sittemmin talouteemme rantautui myös Ben Cohenin ja Jerry Greenfieldin jäätelökirja Homemade Ice Cream & Dessert Book. Siitä testasimme mansikkajäätelön ohjetta, joka oli vähän turhan sokerinen meidän makuumme, mutta muuten kai aika kehityskelpoinen resepti:
Jäätelöpohja

2 suurta munaa
1,8 dl sokeria
4,8 dl kermaa
2,4 dl maitoa

Vatkaa munat kulhossa kuohkeiksi, noin 1-2 minuutin ajan. Vispaa sekaan sokeria, vähän kerrallaan, jatka sitten vispaamista niin pitkään, että ainekset ovat kunnolla sekoittuneet (eli noin minuutin verran). Kippaa sekaan kerma ja maito. Sekoita.

Mansikkajäätelö

puoli litraa tuoreita mansikoita, poista kannat ja viipaloi
0,8 dl sokeria
puolikkaan sitruunan mehu
jäätelöpohja

Yhdistä mansikat, sokeri ja sitruunanmehu kulhossa. Peitä ja pistä jääkaappiin vähintään tunniksi. Valmista jäätelöpohja. Muusaa mansikat tahnaksi ja sekoita pohjaan. Siirrä seos jäätelökoneeseen ja valmista jäätelö koneen ohjeen mukaan.

keskiviikkona, heinäkuuta 13, 2011

Booli lasissa

Pääsimme lomanaloitustunnelmiin toistamiseen, kun kesäloman aloittavat kaverimme pyysivät meitä kotiinsa maistamaan peribrittiläistä Pimm'siä.



Pimm'sistä saa kesäisen juoman sekoittamalla sitä kirkkaaseen limsaan (1 osa Pimm'siä, 3 osaa limsaa) ja lisäämällä sekaan kurkkua, appelsiinia, mansikoita ja minttua. Lopputuloksena on siis tavallaan pieni kulhollinen boolia.

Lisäksi koetimme yhdistää Pimm'siä kuohuviiniin, mutta limsaversio oli omasta mielestäni hiukkasen kesäisempi:

Pimm's-sivuilta löytyisi lisääkin juomaohjeita, esimerkiksi Pimm's Pimpom.

Tarjolla oli harvinaisen maukas ja ruokaisa salaatti, jonka ohje oli pakko ottaa itsellekin talteen. Kyseessä oli Piknikille-kirjan voikukanlehtisalaatti, jossa voikukat tosin korvattiin tavallisella salaatilla:
Voikukkasalaatti rapeaksi paistetun pekonin kera

1/2-1 l vastapoimittuja hentoja voikukanlehtiä tai rucolaa
50 g pinjansiemeniä
1 pkt (170 g) pekonia (sekin oli englantilaista ja aika hyvää)
1 punasipuli
4 tomaattia
1 avokado
150 g fetajuustoa

Huuhdo voikukanlehdet ja taputtele talouspaperilla kuiviksi. Paahda pinjansiemenet kuivalla paistinpannulla.
Paista pekoniviipaleet rapeiksi ja valuta talouspaperin päällä.
Viipaloi sipuli, tomaatit ja avokado. Sekoita voikukanlehdet, sipuli, tomaatit, avokado ja pinjansiemenet salaattikulhossa. Murusta fetajuusto päälle. Viimeistele pekoniviipaleilla.

keskiviikkona, heinäkuuta 06, 2011

Salaattia kuumaan kesäpäivään

Sain muutaman viikon takaisessa blogimiitissä syödäkseni sen verran hyvää tomaattisalaattia, että olen siitä lähtien haaveillut Lähi-idän makumaailmasta itsekin. Etsiskelin kokeiltavakseni sopivan libanonilaisen ohjeenkin, mutta reseptiin sisältynyt sumakki pisti pientä jarrua etenemiselle.

Lähestyin toiveikkaana suomalaisia nettimaustekauppoja, mutta mistään ei tuntunut sumakkia löytyvän. Lopulta hoksasin mennä merta edemmäs kalaan ja tilasin englantilaisesta maustekaupasta sumakkia ja chaat masalaa, jota niin ikään olisin tarvinnut vuosien mittaan vaikka kuinka moniin erilaisiin ruokalajeihin.

Ostoslistaa suunnitellessani törmäsin vielä vihannesportulakka-nimiseen kasvikseen, mutta sen päätin sitten korvata helpommin saatavilla olevalla pinaatilla. Mikäli lukijoiden joukossa sattuu olemaan vihannesportulakka-asiantuntijoita, he voisivat nyt valottaa meille muille kyseisen yrtin saloja.

Ainesosalistaan sisältyvä retiisi oli mukava yllätys. Sitä tulee käytettyä kesäkokkailuissakin ihan liian harvoin:
Fattoush

puntti romainesalaattia, revittynä
vihannesportulakkaa (meillä pinaattia)
kurkkua
muutama paloiteltu tomaatti
muutama viipaloitu retiisi
kevätsipulia, viipaloituna
kourallinen persiljaa ja kourallinen tuoretta minttua
vihreää paprikaa paloiteltuna
pari pientä pitaleipää

kastike:
2 pienen sitruunan mehut
reilun desin verran oliiviöljyä
2 reilua ruokalusikallista sumakkia + vähän ekstraa pitaleipätikkujen päälle ripoteltavaksi
2 (tai enemmän) kynttä valkosipulista, puserrettuna (tai murskattuna pienen suolatilkan sekaan?)

Sivele pitaleipiin runsaasti oliiviöljyä ja ripottele pinnalle sumakkia. Leikkaa leivät saksilla leipätikuiksi. Paahda 175-asteisessa uunissa (tai näin kesällä esim. grillissä) niin pitkään, että tikut ovat mukavan rapeita. Aseta sivuun.
Sekoita salaattiainekset keskenään ja yhdistä kastikeaineet toisessa kulhossa. Sekoita ennen tarjoilua kastike salaattiaineksiin ja tarjoile yhdessä leipätikkujen kanssa.

Sumakki ei ollut ollenkaan hullumpi salaatin mauste. Mukavan kirpeänä se sopi kuumaan kesäiltaan ihan mahdottoman hyvin. Nyt sitten vaan odottelemaan, josko blogipiknikin salaatti tulisi jossain vaiheessa Ketun keittiöön. Se oli vielä tätäkin parempaa (ja tomaattisempaa).

Salaatin lisukkeeksi teimme kaljatölkkikanaa ja kastiketta kevätsipulien varsista:






pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails