Pizzapommit!
Tämä ohje kiinnitti huomioni jo pelkällä nimellään. Pizzapommit! Hullu idea! Ja ajatus pizzan kaltaisen, monissa kodeissa aivan puhkisyödyn ruoan toteuttamisesta uudella tavalla tuntui piristävältä. Oheisen ohjeen täytteitä voi tietenkin varioida mielensä mukaan, mutta tässä yksinkertaisessa versiossa Italian maittavimmat annit, tomaatti, mozzarella ja basilika, yhdistyvät taas kerran erittäin maittavalla tavalla.
Friteeraamista ei muuten sitten kannata lainkaan arastella, vaikkei omistaisi muodikasta erillistä friteerauslaitetta. Puuha onnistuu vallan mainiosti ihan tavallisessa kattilassa. Sellaisessa mekin sen teimme.
Pizzapommit
annos pizzataikinaa (yhdestä annoksesta tulee n. 10 pommia)
annos mieleistäsi tomaattikastiketta
kirsikkatomaatteja puolitettuina
tuoretta basilikaa
(buffalo)mozzarellaa
öljyä friteeraamiseen
Valmista taikina normaalisti, anna kohota suunnilleen kaksinkertaiseksi, nuiji kohonneesta taikinasta ilmat pois ja revi se Jamien ohjastusta mukaillen suunnilleen lime-hedelmän - tai kotoisemmin vaikkapa kananmunan kokoisiksi pallukoiksi.
Kauli tai painele ja venyttele pallot melko littaniksi, n. 10 cm levyisiksi pieniksi pizzapohjiksi. Pohjan paksuus on tällöin ehkä puolen sentin luokkaa. Pieni paksuusheitto ei tässä kohden kamalasti haittaa. Älä kuitenkaan kaulitse taikinaa ihan läpinäkyväksi, vaikka pitäisit perinteisistä pizzoista hyvin ohutpohjaisina. Liian hennon taikinan friteeraaminen muodostuu nimittäin erittäin haastavaksi. Puhun kokemuksesta, sillä ehdin kävellä tähän ansaan parin ensimmäisen pallukan kanssa.
Täytä sitten pizzat: ota pikkuinen pizzapohja kämmenellesi, laita sille ruokalusikallinen tomaattikastiketta, puolikas kirsikkatomaatti, nokare mozzarellaa ja muutama basilikanlehti. Nostele sitten reunat pizzan päälle ja purista ne yhteen niin, että saat kauttaaltaan suljetun mytyn. Sitä voi vielä pyöritellä käsissään varovasti hetken, jotta saumat tasoittuvat ja pommista tulee tasaisempi.
Kun kaikki pizzat on täytetty, on friteerauksen aika! Kuumenna öljy 180 asteeseen (lisäohjeita friteerauksesta täällä). Paistamiseen voi käyttää mitä tahansa ruokaöljyä. Noin litra tavalliseen 2-3 litran kattilaan on sopiva määrä. Öljyä tulee olla sen verran, että saat pommit sinne kunnolla upoksiin. Friteeraa pizzapommeja viitisen minuuttia, kunnes ne saavat kauniin vaaleanruskean pintavärin. Jamien ohje neuvoi kääntämään pommeja puolivälissä, mutta minun aikaansaannokseni eivät kyllä pysyneet öljyssä kuin tasan yhdessä asennossa. Niinpä katsoinkin parhaaksi vain painaa ne reikäkauhalla kunnolla upoksiin koko friteerauksen ajaksi.
Valuta pommit kuiviksi talouspaperin päällä, ripottele pintaan hieman suolaa ja tarjoa lopun tomaattikastikkeen sekä tuoreen basilikan kera. Tomaatin, mozzarellan ja basilikan liitto on joka muodossaan niin maistuva, ettei lasi viiniäkään liene liioiteltua.