keskiviikkona, lokakuuta 04, 2006

Paistettu riisi

Menipä minne tahansa kohtalaisen kokoiseen kaupunkiin, on vaikea välttyä kiinalaissävytteisiltä lounaspaikoilta. Oulussakin niitä alkaa olla ihan valikoimaksi asti. Silloin, kun buffet-henkinen ähkyyn ämppääminen ei tunnu luontevalta, tapaan tilata paistettua riisiä. Nyt sitä tehtiin kotioloissa, kun sain tämän mainion reseptin vanhalta työkaveriltani Markolta. Appelsiinimehukiisselissä pyörittely tekee kanansuikaleista ällistyttävän raikkaan makuisia!

Paistettua riisiä ja appelsiinikanaa

- kanan rintafileitä tai suikaleita (1-2 per ruokailija)
- riisiä (riittävästi, ruokailijamäärän mukaan)
- appelsiineja (2 kpl riittää)
- sipulia (1-2 kpl)
- kananmunia (2-3 kpl)
- soijakastiketta
- punaviinietikkaa
- jauhoja
- sokeria, pippuria

Puhdista kanat kalvoista ja rasvasta ja veistele ne suikaleiksi. Voit toki käyttää valmiita pakettisuikaleitakin. Tällöin on kuitenkin vaarana, että suikaletehtailija on jauhanut sekaan joitain sellaistakin, minkä et välttämättä haluaisi suikaleihisi päätyvän. Ainakin rasvaa ja rustoja niistä on vaikea irrotella. Laita suikaleet kulhoon tai pussiin marinoitumaan soijakastikkeen ja punaviinietikan seokseen (taisin laittaa suunnilleen puolet ja puolet), jonka vielä maustat runsain käsin mustapippurirouheella.

Suunnilleen tässä vaiheessa kannattaa laittaa appelsiinikiisseli tulille: purista pieneen kattilaan parin appelsiinin mehu ja lisää muutama ruokalusikallinen sokeria. Tavoittelemme melko makeaa, löysähköä kiisseliä. Sitruunamehukiisseli toimii kuulemma myös. Kiisseli saa pöhistä suht kuumalla levyllä (ja kana marinoitua) sillä aikaa, kun työstät riisiä.

Keitä riisi ohjeen mukaan ja pilko sillä aikaa sipuli(t). Sihauta sipulit pannulla tai wokissa öljytilkassa pehmeiksi. Sipuleille voi ripsauttaa kaveriksi pikkuisen sokeria. Kun sipulit ovat pehmeitä, laita riisit mukaan pannuun ja pyörittele öljyssä sen verran, että mahdollisesti keittämisen jäljiltä jo jäähtynyt riisi kuumenee. Riko sekaan pari kananmunaa. Älä sekoita heti, vaan anna hyytyä rauhassa. Kun munat ovat lähes jähmeitä, sekoita villimmin. Näin muna silppuuntuu riisin joukkoon autenttisesti.

Valuta tai sihtaa marinadi irti kananpaloista. Halutessasi voit leivittää suikaleet pyörittelemällä niitä munanvalkuaisessa ja jauhoissa. Paista kanat öljyssä kuumalla pannulla. Jotkut tapaavat jättää kanansuikaleet pinnalta hailakoiksi, mutta minusta ne ovat maukkaimmillaan silloin, kun pinta ottaa vähän väriä ja aavistuksen rapsakkuutta. Sisältö ei tällöinkään kuivu rutisitkaaksi, jos pannu on kuuma.

Pyörittele lopuksi paistetut kananpalat mehukiisselissä, joka tällä välin on kiehunut parahultaisesti kokoon. Sekoita riisi ja kanat - ja kevyen raikas mutta täyttävä ruoka on valmis!

18 Comments:

At 4/10/06 09:57, Anonymous Anonyymi said...

Olenkin aina pohtinut, kuinka tehdään "oikeata" paistettua riisiä. Kiitos!

 
At 4/10/06 17:29, Blogger Rosmariini said...

Minä en ole muistaakseni koskaan paistettua riisiä ravintolassa tilannut, mutta tämä omatekoinen versio yllätti meikäläisen kyllä tosissaan positiivisesti. Oli poikkeuksellisen maistuvaa sapuskaa.

 
At 5/10/06 17:33, Anonymous Anonyymi said...

Minkäs sorttista riisiä käytitte tuohon? Kuvan perusteella ilmeisesti jotain pitkäjyväistä, kenties basmatia? Pitää kokeilla illalla. :)

 
At 5/10/06 18:45, Blogger Rosmariini said...

En ollut laisinkaan kyseistä sapuskaa valmistamassa, mutta riisi lienee ollut Oulun Kauppahallin aasialaisesta marketista ostettua, suureen läpinäkyvään muovipussiin pakattua riisiä. ;) Mahdollisesti tuota nimenomaista basmatia.

 
At 5/10/06 21:59, Anonymous Anonyymi said...

Harmi, että ainut riisi, mitä mulla on läpinäkyvässä muovipussissa, on tsuru maita, eikä se olisi oikein soveltunut tuohon. Basmati läpinäkymättömässä paperipussista toimi kuitenkin ihan hyvin. :P

 
At 6/10/06 00:50, Blogger Rosmariini said...

:D :D :D

 
At 7/10/06 12:35, Anonymous Anonyymi said...

Lomaillessani pari vuotta sitten Vietnamissa tutustuin herkulliseen paistettuun riisiin, jonka seassa oli nakin palasia ja jota tarjoiltiin aamupalana(!). Suomessa samaa ruokaa on tullut laitettua sitten seuraavalla reseptillä: valkosipulia ja chiliä paistetaan ensin oliiviöljyssä ja sitten mukaan lisätään kevätsipulia silputtuna ja nakkeja pieniksi kuutioituna. Sitten perään keitettyä riisiä (mielellään edellisenä päivänä keittettyä ja jääkaappikylmää - ei ole niin tahmaista) ja vielä pari raakaa kananmunaa ja mustapippuria ja sitten pannussa kaikki hyvin sekaisin ja maun mukaan valmiin annoksen päälle soijaa. Eli tavallaan aasialainen versio pyttipannusta. Riisi ja nakit ei ehkä kuulosta kovin herkulliselta yhdistelmältä, mutta tässä systeemissä toimivat hyvin yhdessä :P

 
At 7/10/06 17:28, Blogger Rosmariini said...

Hmmm, pitääkin joskus kokeilla aasialaista pyttistä, jos on jämäriisiä ja nakkeja sopivasti saapuvilla.

 
At 15/10/06 12:50, Anonymous Anonyymi said...

Hyvältä näyttää ja kuulostaa. Laiskuuskatarrin puremasta henkilöstä vaikuttaa isotöiseltä toi appelsiinikiisselijutska, mutta jahka energiamäärä päässäni lisääntyy, saatan hyvinkin testata sitä. Uskon, että on vaivan väärtti. On hirmu piristävää poikkeilla sivuillanne ja nähdä lapsenomainen into, jolla kokeilette kaikkea.

 
At 15/10/06 13:14, Blogger Rosmariini said...

Kieltämättä tunnistan itsessäni kovastikin tuota lapsenomaista innostusta - siitä huolimatta, että tähän ikään mennessä on periaatteessa ehtinyt nähdä ja kokea jo monenlaista ja kyynistyäkin aika tavalla. :)

 
At 17/10/06 15:54, Anonymous Anonyymi said...

Niin siis toi appelsiinisiirappi (johon suhtauduin tooosi epäilevästi johtuen yhdestä appelsiinireseptikatastrofista) yhdessä marinadin kanssa teki kyllä kananpaloista kerrassaan mureita ja suussasulavia! Onneksi uskalsin kokeilla. Mietiskelin jo, että mihin muuhun noita herkkukananpalasia käyttäisin... ;D Meilläkin siis testattiin tää "pyttipannu", tosin ei jaksettu olla yyberkärsivällisiä kananmunan hyytymisen kanssa, kun alko tuntuun, että riisit palaa pohjaan. Basmatia käytössä meilkin.

 
At 17/10/06 19:41, Blogger Rosmariini said...

Tuon munan hyytymisen kanssa on tainnut olla ongelmia muillakin. Minä olen testannut joskus Ruokalan Nasi goreng -reseptiä. Siinä munaosio paistettiin eri pannulla ja suikaloitiin sitten valmiiseen sapuskaan. Ehkä sama menetelmä toimisi tässäkin.

 
At 15/11/07 16:12, Anonymous Anonyymi said...

Sopiikohan tommonen paistettu riisi hapanimeläkastikkeen kanssa?

 
At 15/11/07 16:26, Blogger Rosmariini said...

Mikäpä ettei. Yleensä paistettu riisi ei kamalasti kastiketta kaipaa, kun makua ja mehevyyttä riittää ruuassa muutenkin.

 
At 29/12/07 18:35, Anonymous Anonyymi said...

Tein tänään ja oli mahtavan makuista.

 
At 19/2/08 14:10, Anonymous Anonyymi said...

Voi ihanuus! mulla oli jäänyt kanaa yli eilisestä ja hain jotain nopeaa ja helppoa ohjetta miten sen voisi hyödyntää ja tässähän se tuli.. mielestäni riisi itsessään on vähän pliisua joten maustoin sen keittovaiheessa currylla ja kanelilla muuten seurasin ohjetta orjallisesti, herkkuherkkua!

 
At 28/2/09 11:34, Blogger Aurinkotuuli said...

Menee tänään kokeiluun! Olinkin aivan unohtanut tämän ihanan ruuan. Kommentit sitten syömisen ja postauksen jälkeen blogissani:).

 
At 25/9/11 20:50, Anonymous Anonyymi said...

Lähti kokeiluun tämä mielenkiintoinen resepti. Lähikaupasta ei tosin löytynt appelsiineja(!?) Mutta kokeillaan verigreipillä, kanafileellä ja basmatiriisillä. Etikkakin oli balsamikoa mutta eiköhän tuosta syötävää tule. Kiitos jo etukäteen vaikka kokkailut ovat vielä viaheessa.. -th-

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails