maanantaina, maaliskuuta 17, 2014

Patrickin päivän Guinness-suklaamousse



Näin Patrickin päivän huitteilla jälkiruoaksi sopii Guinness-suklaamousse. Ulkonäöltäänkin Guinness-tuopillista jäljittelevät annokset ovat kuohkeita rakenteeltaan, tuhdin suklaisia maultaan ja valmistuvatkin suhteellisen näppärästi ja vähistä raaka-aineista.

Resepti oli myös opettavainen: olin aina ollut siinä käsityksessä, että suklaalevy on jokseenkin standardimuotoinen tuote. Vaan eipä ole! Marabou nimittäin näyttää valavan suklaansa 7*4 eli 28 palan levyiksi, kun taas perikotoisempi Fazer käyttää kymmenjärjestelmän kasvateille luonnollisemmalta tuntuvaa, hieman pienempiä paloja tuottavaa 8*5 eli 40 palan jakoa. Ruotsissa siis suklaapalatkin ovat vähän isompia. Liten större.

Guinness-suklaamoussekupit

0,6 dl Guinnessia
1,8 dl kuohukermaa
n. 115 g tummahkoa muttei kaikkein kitkerintä suklaata pilkottuna (23 palaa Fazerin 200g:n levystä, 16 palaa Maraboun vastaavasta)
1 rkl + 1 tl sokeria
2 munankeltuaista
2 munanvalkuaista
hieman raastettua suklaata kuorrutteeksi (valinnainen – vie kyllä hieman annoksen oluttuoppimaista ulkonäköä)

Kuumenna kattilassa Guinness ja 0,6 dl kermaa, kunnes alkaa muodostua kuplia. Ota sitten kattila levyltä ja vispaa hieman kokonaisia paloja pienemmäksi pilkottu suklaa mukaan. Se sulaa yllättävän hyvin noinkin pieneen nestemäärään.
Vispaa toisessa astiassa sekaisin ruokalusikallinen sokeria ja munankeltuaiset. Sekoita sitten hieman suklaaseosta keltuaisseokseen ja siirrä sen jälkeen keltuaisseos kokonaisuudessaan suklaaseoksen sekaan kattilaan. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä 15 minuutin ajan.
Vispaa kolmannessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto suklaaseoksen sekaan ja kaada seos sitten pieniin oluttuoppeihin tms. laseihin. Jätä kuitenkin päälle parin sentin vara Guinnessin vaahtokukaksi myöhemmin naamioituvalle kermavaahdolle. Laita lasit jääkaappiin tunniksi tai kunnes seos jämähtää hyhmeäksi.
Vispaa loppu kerma vaahdoksi. Mausta teelusikallisella sokeria ja lusikoi vaahto sitten varovasti suklaakuppien päälle. Jos haluat, voit koristella tuopposet vielä ripottelemalla pintaan rouhittua suklaata.

sunnuntai, maaliskuuta 09, 2014

Juustoinen perunapaistos



Oulussa asumisessa on paljon hyviä puolia. Yksi niistä on se, että Lappi on lähellä. Sen kunniaksi pitäisi oikeasti pitää jonakin talvena viikon verran lomaa ja lähteä Lappiin hiihtämään, paistamaan makkaraa ja juomaan kaakaota.

Siellä voisin tehdä tällaista perunapaistosta, jota hiihtoloman puutteessa tuli tänä vuonna kokeiltua kotiuunissa:

Reblochon-perunapaistos

1 kg kiinteämaltoisia perunoita
1 laakerinlehti
50 g suolatonta voita
2 sipulia halkaistuna ja viipaloituna
150 g pekonisuikaleita
¾ dl kuivaa valkoviiniä
500 g Reblochon-juustoa (tai esim. emmentaalia tai kiinteää vuohenjuustoa)
karkeaa merisuolaa
mustapippuria myllystä

voilla voideltu pitkänomainen uunivuoka (n. 30 cm)

Pane perunat isoon kasariin, lisää laakerinlehti ja kaada päälle kylmää vettä sen verran, että perunat peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi, lisää hiukan suolaa ja anna kiehua noin 15 minuuttia. Perunat saavat jäädä hiukan koviksi. Valuta perunat ja jäähdytä, kunnes niitä voi käsitellä. Kuori ja paloittele perunat n. ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi.
Sulata puolet voista paistinpannulla, lisää sipuli ja pekoni ja ruskista. Nosta sipuli ja pekoni pannusta reikäkauhalla ja jätä odottamaan. Lisää pannuun jäljellä oleva voi ja perunat ja anna kypsyä viisi minuuttia. Sekoita varovasti, etteivät perunaviipaleet hajoa. Lisää viini, kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua minuutin verran. Mausta suolalla ja pippurilla.
Siirrä perunat voideltuun uunivuokaan. Harjaa juuston kuorta kevyesti juuresharjalla ja paloittele juusto 8 lohkoksi. Halkaise lohkot siten, että kuorta on vain yhdellä sivula. Pane juustolohkot perunoiden päälle kuoripuoli ylöspäin. Peitä vuoka foliolla ja anna paistua 225-asteisessa uunissa noin neljännestunti. Poista folio ja anna paistua vielä 15-20 minuuttia, kunnes pinta on ruskistunut. Tarjoillaan vihersalaatin kanssa esim. reippaan ulkoilun jälkeen.

Ohjeen olen ottanut talteen jo vuosia sitten kirjasta Juustot: Herkullisia ruokia ja leivonnaisia (2005). Vastaavanlaisiin perunapitoisiin ruokalajeihin olen joskus törmännyt saksaa puhuvissa maissa. Juustokirjan mukaan resepti on ilmeisesti kehitelty aikoinaan Reblochon-juuston menekin edistämiseksi, joten tämä ohje saattaa viitata enemmänkin Ranskan suuntaan.

(Reblochonia ei juustotiskiltä löytynyt, joten se jäi vielä vähän mysteeriksi, mutta kuten ohjeesta on nähtävissä, muukin kuorrutukseen sopiva juusto käy.)




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails