Patrickin päivän Guinness-suklaamousse
Näin Patrickin päivän huitteilla jälkiruoaksi sopii Guinness-suklaamousse. Ulkonäöltäänkin Guinness-tuopillista jäljittelevät annokset ovat kuohkeita rakenteeltaan, tuhdin suklaisia maultaan ja valmistuvatkin suhteellisen näppärästi ja vähistä raaka-aineista.
Resepti oli myös opettavainen: olin aina ollut siinä käsityksessä, että suklaalevy on jokseenkin standardimuotoinen tuote. Vaan eipä ole! Marabou nimittäin näyttää valavan suklaansa 7*4 eli 28 palan levyiksi, kun taas perikotoisempi Fazer käyttää kymmenjärjestelmän kasvateille luonnollisemmalta tuntuvaa, hieman pienempiä paloja tuottavaa 8*5 eli 40 palan jakoa. Ruotsissa siis suklaapalatkin ovat vähän isompia. Liten större.
Guinness-suklaamoussekupit
0,6 dl Guinnessia
1,8 dl kuohukermaa
n. 115 g tummahkoa muttei kaikkein kitkerintä suklaata pilkottuna (23 palaa Fazerin 200g:n levystä, 16 palaa Maraboun vastaavasta)
1 rkl + 1 tl sokeria
2 munankeltuaista
2 munanvalkuaista
hieman raastettua suklaata kuorrutteeksi (valinnainen – vie kyllä hieman annoksen oluttuoppimaista ulkonäköä)
Kuumenna kattilassa Guinness ja 0,6 dl kermaa, kunnes alkaa muodostua kuplia. Ota sitten kattila levyltä ja vispaa hieman kokonaisia paloja pienemmäksi pilkottu suklaa mukaan. Se sulaa yllättävän hyvin noinkin pieneen nestemäärään.
Vispaa toisessa astiassa sekaisin ruokalusikallinen sokeria ja munankeltuaiset. Sekoita sitten hieman suklaaseosta keltuaisseokseen ja siirrä sen jälkeen keltuaisseos kokonaisuudessaan suklaaseoksen sekaan kattilaan. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä 15 minuutin ajan.
Vispaa kolmannessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kääntele vaahto suklaaseoksen sekaan ja kaada seos sitten pieniin oluttuoppeihin tms. laseihin. Jätä kuitenkin päälle parin sentin vara Guinnessin vaahtokukaksi myöhemmin naamioituvalle kermavaahdolle. Laita lasit jääkaappiin tunniksi tai kunnes seos jämähtää hyhmeäksi.
Vispaa loppu kerma vaahdoksi. Mausta teelusikallisella sokeria ja lusikoi vaahto sitten varovasti suklaakuppien päälle. Jos haluat, voit koristella tuopposet vielä ripottelemalla pintaan rouhittua suklaata.