keskiviikkona, tammikuuta 05, 2011

Saunaruokaa

Joululahjoista hauskin ja mietityin taisi olla veljeni perheeltä saamamme, käytännössä täydellinen saunasetti. Mukana oli kerrassaan kaikki tarvittava, saunahatuista lähtien.

Saunapaketin mukaan kootusta reseptivihkosta löytyi mm. tämä hyvin suomalaiskansallisista raaka-aineista rakentuva ruoka. Tätä piti kokeilla jo ihan siksi, että silloin tällöin, kun Jauhantapajaan iskee laiskuus ja kansanperinne velvoittaa grillin luukulle, makkaraperunat ovat lempiannokseni.

Jos veljesi perhe ei tuonut jouluksi makkarapusseja eikä lähikauppakaan niitä myy, samaan lopputulokseen pääsee taittelemalla pitkän foliopätkän Jamien oppien mukaisesti ensin kaksinkerroin ja sitten reunoiltaan tiiviisti kiinni pussukan muotoon. Näin tuplattuna folio kestää melko rouheaa käsittelyä ja teräviä kiuaskiviä.

Makkaraperunat kiukaalla

n. 1/2 kg keitettyjä perunoita tai peruna-sipulisekoitusta
400 g grillimakkaraa (perinteinen Sininen toimi hyvin)
sinappia
mustapippurirouhetta
1/2 pkt Koskenlaskijaa
ruohosipulisilppua (meillä kuivattua)

Lado makkarapussiin kerroksittain viipaloitua keitettyä perunaa tai peruna-sipulisekoitusta ja viipaloitua makkaraa. Ripota mustapippuria väliin.

Levitä päälle sinappia ja viimeiseksi murenneltua Koskenlaskijaa ja ruohosipulisilppua.

Sulje huolellisesti ja kypsennä kiukaalla noin puoli tuntia.

Ruoka oli maukas ja toimiva, ja annoksesta riitti hyvinkin reilut saunanjälkeiset molemmille saunojille.

17 Comments:

At 5/1/11 10:49, Anonymous N said...

Onkohan muuten olemassa jotain painettua teosta erilaisista saunaruokaresepteistä? Sellainen kiinnostais varmaan monia.

 
At 5/1/11 10:54, Blogger Virpi said...

Oi nyt tuli makumuistoja kesämökin saunan kiukaalla kypsennetyistä kiuasmakkaroista! Sähkökiukaalla jotenkin ei tee mieli ruveta mitään kypsentelemään :/

 
At 5/1/11 11:03, Blogger Rosmariini said...

N: Ei ole koskaan kyllä tullut semmoista vastaan, mutta kuulostaisi kyllä hyvinkin kiinnostavalta. Ja olisi myös hyvä lahjaidea.

Minäkin olin luullut, että kiuaspussiin pystyy laittamaan ainoastaan kokonaisen makkaran, joten tämä oli hyvin avartava kokemus. 0:)

Tässä on toinenkin perinteinen saunaillan ohje blogimme alkuajoilta:

Makkarapaistos

1 lenkkimakkara
1 sipuli
1 paprika
sinappia
ketsuppia
paprikajauhetta (reilusti)
valkopippuria
n. 2 dl riisiä
hieman öljyä ja vettä kostukkeeksi
emmental-juustoa

Siivuta makkara. Levitä kerros makkaransiivuja padan reunoille ja sivele sen jälkeen makkaroiden päälle sinappia ja ketsuppia. Lisää päälle sipuli- ja paprikarenkaita sekä ripaus valkopippuria ja paprikajauhetta.
==> Toista kerroksittain niin kauan kuin makkaraa, sipulia ja paprikaa riittää.
Kaada padan keskelle keitetyt riisit. Sekaan ketsuppia ja paprikajauhetta. Kostuta annos vedellä ja öljytujauksella. Päälle juustoviipaleita/raastetta.
Kansi päälle ja pata uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi.

Virpi: Eikö ne kivet kuumene kuitenkin yhtä lailla sähkökiukaassakin? :)

Oli kyllä niin mahtavaa virittää itselleen jalkakylpy ja laittaa saunaan lahjakynttilä palamaan... samalla kun tiimin toinen puolisko jäi keittiöön työstämään saunaruokaa (heh). No kyllä minä perunat sentään kuorin ja keitin.

 
At 5/1/11 11:17, Blogger Virpi said...

No kyllä ne lämpenee mutta jotenkin se mielikuva vaan tuntuu väärältä :D ja pelottaa enemmän jostain syystä että jos sinne kiukaaseen valuukin jotain, kuin puulämmitteisessä.

Mutta aivan ihanalta kyllä kuulostaa saunailta, taidanpa iltasella saunoa itsekin! :)

 
At 5/1/11 11:28, Blogger Rosmariini said...

Tietyt tunnelmajutut kannattaa tietenkin säästää kesään ja mökille. Eihän se saunamakkara niin hyvältä maistuisi, jos sitä koko ajan söisi.

Kainuulainen tervasinappi oli muuten myös yllättävän maistuva juttu.

 
At 5/1/11 14:11, Blogger Nanna said...

Joo, mutta kyllä se saunalenkki kuuluu sinne kodinkin sähkökiukaalle ainakin muutaman kerran vuodessa - varsinkaan kun mökkivaihtoehtoa ei ole. Noita perunoita en ole koskaan kokeillut, mutta juuri olis keitettyjä jääkaapissa ja puolikas lenkkiä... saattaa vielä loppiaisaattoillan sauna-ilta saada uusisa ulottuvuuksia!

 
At 5/1/11 14:28, Blogger Rosmariini said...

Joo, kyllä mekin tehtiin sähkökiukaalla ihan sujuvasti saunamakkaraa silloin, kun meillä semmoinen vielä oli.

Meillä on täällä vielä yksi kiuaspussi jemmassa, joten pitäisi valita joululahjaohjeista jokin toinenkin toteuttavaksi.

 
At 5/1/11 21:00, Blogger Chez Jasu said...

Kollegani pitää kavereidensa kanssa säännöllisesti "foliosaunaa" , jossa kokkaavat foliossa kokonaisia menuita kiukaalla. Tarinat kertovat saunassa valmistetuista mustikkapiirakoista ja kanacurryista...

 
At 5/1/11 21:17, Blogger Merituuli said...

Ompas hieno ja ajateltu lahja! Mitä muita ruokalahjoja te saitte?

Me aiotaan joku kerta kokeilla tätä http://rokitkokit.fi/rokitkokit/content/saunatonttu

 
At 5/1/11 22:18, Blogger Uusano said...

Tämäntapaisia pläjäyksiä teemme kesällä nuotiolla, pitääkin kokeilla kiukaallakin:)

Hyvää uuttavuotta toivottelee Uusano reissusta pöllämystyneenä, vaikka vain Saksan vuodenvaihdetta tulikin koettua

 
At 6/1/11 12:46, Blogger Hannele said...

Sanoisin, että onneksi siwa on auki loppiaisenakin. Sen verran herkulliselta näyttää sekä jauhajien että rokkikokkien kiuasmuona.

Meillä tehdään sähkökiukaassa myös uuniperunoita. Potut hautunevat ilman kanttakin, jos niitä välillä kääntää kivien päällä.

 
At 6/1/11 14:15, Blogger Nanna said...

Noniin, saunaruoka pääsi jo blogiini asti! Kyllä olikin hyvää!

 
At 6/1/11 21:29, Blogger Rosmariini said...

Jasu: Kääk, kun kuulostaa mahtavalta. Voisivatkohan tuon porukan jäsenet ryhtyä meidänkin kavereiksemme? :)

Mutta tuossa olisi hauska haaste ruokabloggaajillekin.

Merituuli: Emme saa kovinkaan paljon lahjoja (kun ei olla koskaan kilttejä), mutta yhdestä paketista paljastui esim. ihanat pienet uunivuoat, joissa voi tehdä jokaiselle ruokailijalle ikiomat vuokaruoka-annokset. Käytin niitä just tänään, joten ne päässevät postaukseen joskus lähiaikoina.

Hillitön tuo saunatonttu. Ja hyvä tuo kommentti: "Kirsikkatomaatteja? Mitä vitun pupunruokaa tää on olevinaan..?" Ohje alkoi kyllä juhlallisesti makkaralla, meetvurstilla ja pekonilla.

Uusano: Minullakin on ollut haaveissa vaihtaa joskus vuotta esim. Berliinissä. Mukavaa, kun olet takaisin!

Hannele: Pitää kyllä ottaa tavaksi tuo saunakokkailu. Saa saunontaenergiat valjastettua muuhunkin kuin kylpemiseen.

Nanna: Ihana saunapostaus tunnelmakuvineen kaikkineen. Olisi pitänyt kyllä saada itsekin kuva saunahattuisesta siipasta. <3

Niin ja psst: ihana tuo sinihomejuustolisäys.

 
At 7/1/11 12:26, Blogger Pippurimylly said...

Kyllä sähkökiukaalla voi tehdä pussiruokia ihan yhtä lailla. Meilläkin oli alkukotona sähköversio, ja hyvin sillä makkarat valmistuivat.

Jasu: aivan mieletön tuo foliosaunajuttu! Onko noista aikaansaannoksista mitään dokumentaatiota olemassa? :)

 
At 6/2/11 13:24, Anonymous Nenna said...

Tämä näytti niin herkulta, että tein itsekin kiukaalla perjantai-illan ruoan, tosin makkaraa en käyttänyt. :)

 
At 2/9/12 11:53, Anonymous Anonyymi said...

Ohessa ohje kun haluttaa tehdä itse makkarat http://www.youtube.com/watch?v=CAEvwbwE6-s

 
At 22/11/12 18:31, Blogger Kaisu said...

Kaarina Helakisan ja Reijo Käkelän "Koska vasta syödään" (Otava 1990) keskittyy kiukaalla ja kiukaan pesässä valmistettaviin ruokiin. Se on samalla mukavaa luettavaa mökkeilystä ja leppoisasta oleilusta kesäilloissa. Monet kirjan ruuista on mahdollista valmistaa myös hellalla/uunissa/takassa/leivinuunissa. Suosittelen :-)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails