tiistaina, elokuuta 01, 2006

Tulinen vindaloo

Suunnittelin tehdä Hellapoliisin esimerkin innoittamana tässä jonain päivänä Chicken Vindaloota, mutta en sitten saanut ryhtyneeksi - lähinnä ehkä sen takia, että tuo armas aviomieheni ei pahemmin tulisista sapuskoista perusta. Kuvan annos naanleipineen on peräisin Oulun intialaisen ravintolan New Bombayn kotipaketista. (Loman loppu meni melko lailla kokonaan noutosapuskoiden merkeissä. Tämä oli niistä yksi.) Kerrassaan mainiota apetta, joten ilman muuta pitää kokeilla tätä joskus itsekin, varsinkin kun valmistusprosessi ei vaikuta kovinkaan monimutkaiselta.

Suuresta aasialaisesta keittokirjasta näyttää löytyvän ohje vindalootahnaan, jonka kanssa pilkottua ja pannulla ruskistettua lihaa voidaan hauduttaa vedessä (sinapinsiementen kanssa) kannen alla noin puolentoista tunnin ajan tai kunnes liha on kypsää:
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
4 pilkottua valkosipulinkynttä
3 pilkottua punaista chiliä
2 tl jauhettua kurkumaa
2 tl jauhettua kardemummaa
4 kokonaista neilikkaa
6 kokonaista pippuria
1 tl jauhettua kanelia
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl juustokuminansiemeniä
1 1/4 dl sitruunamehua

Mittaa inkivääri, valkosipuli, chili, kurkuma, kardemumma, neilikat, pippurit, kaneli, korianteri, juustokuminansiemenet ja sitruunamehu monitoimikoneeseen. Sekoita 20 sekuntia, tai kunnes aineksista muodostuu tasainen tahna.
Intialaisen sapuskan kanssa ei olisi niin väliksi, vaikkei riisiä olisi mukana ollenkaan. Soosit ovat kuitenkin parhaimmillaan tuon tandooriuunissa paistetun leivän kanssa pisteltynä. Joskus minä opettelen vielä tekemään naanleipää itsekin. Tähän mennessä takanani on yksi täysin epäonnistunut yritelmä (sähelsin ainesosien kanssa sen verran, että taikinaan tuli aivan liian vähän jugurttia, mistä syystä lopputulos oli jokseenkin korppumainen) ja yksi hieman onnistuneempi viritys, joka ei tosin sekään ollut kovin ikimuistoinen kokemus.

4 Comments:

At 1/8/06 15:17, Blogger Polkkapossu said...

Nami. Vindaloo kuulostaa kovin hyvältä. Olin jo itsekin näin lähellä *peukalon ja etusormen pää melkein kiinni toisissaan* tehdä vindaloota, mutta sitten päädyin tähän.

No sen verran selvitin, että vindaloo on kotoisin portugalilaisten hallitsemilta alueilta ja tulee sanoista vin=viinietikka ja alho=valkosipuli.

 
At 1/8/06 15:44, Blogger Rosmariini said...

Hyvältä näyttää kyllä teikäläisen curryt!

Meitsi lueskeli myös vindaloosta Raholan syötävistä sanoista. Joissakin ohjeissa liha näytettäisiinkin marinoitavan viinietikassa ennen jatkotoimenpiteitä, joten ehkäpä sitäkin kannattaisi kokeilla.

 
At 1/8/06 23:18, Anonymous Anonyymi said...

Moikka! Rosmariinille lohdutussanat naan-leipien epäonnistumisen johdosta. Mulla on ykkösblogissani erittäin helppo ohje, joka onnistuu varmasti.
Laitan sen tähän:

Naan-leipä:

2dl vettä

25g hiivaa

1tl suolaa

1rkl sokeria

1/2dl öljyä

1/2dl maustamatonta jugurttia

1 kananmuna kevyesti vatkattuna

1tl leivinjauhetta

n 6dl vehnäjauhoja

voiteluun; sulatettua voita

pinnalle; seesamin- tai unikonsiemeniä

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita hyvin. Lisää veteen suola, sokeri, öljy, jugurtti ja kevyesti vatkattu muna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhot taikinaan hyvin alustaen. Anna taikinan kohota liinan alla peitettynä lämpimässä paikassa tunnin verran. Muotoile kohonneesta taikinasta jauhoisella alustalla tasakokoinen pötkö, jonka jaat 8:aan osaan.Pyöritä osat palloiksi, kaulitse soikeita litteitä leipiä. Kohota leivät pellillä leivinpaperin päällä, voitele sulatetulla voilla ja ripottele pinnalle unikon- tai seesaminsiemeniä. Paista leivät 275 asteisessa uunissa (keskitasolla) 5-8 minuuttia.

Luulen muuten, että etikka vauhdittaa lihan kypsymistä, kuutiot, joita vindaloihin yleensä käytetään, kypsyvät sen verran kauan. Itse olen sen verran hätäinen, että suikaloin yleensä lihat;)

Kysäisenpä onko haastattelu vaikuttanut teidän kävijämääriin? Onko kukaan tullut kertomaan mitä kautta sivuille löysivät?

 
At 2/8/06 09:37, Blogger Rosmariini said...

Kokeilenpa tuota leipäohjetta seuraavalla kerralla, kiitokset! Joissakin vindalookuvissa lihakuutiot näyttävät olevan kyllä tosissaan suuria, joten niiden kypsyminen varmasti kestää hetkosen.

Jyväskylän seudulta oli melkoinen kävijäpiikki silloin kun se juttu Keskisuomalaisessa ilmestyi, ja ehkä kävijämäärät ovat muutenkin olleet viime aikoina hieman nousussa.

Harva on itse asiassa kertonut, mitä kautta tänne on alun perin löytänyt, mutta kävijätilastojen mukaan yleensä jotain ruokaohjetta tms. googlettamalla, Blogilistalta tai muiden blogien linkkauksista. Eli aika lailla perinteisiä kanavia.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails