Savulohi
Vaikka savustettu lohi on herkkua ihan ilman mitään sen kummempia kommervenkkejä, aina silloin tällöin pieni vaihtelu saattaa olla paikallaan. Olen kesän mittaan savukalareseptejä tutkaillessani huomannut, että jotkut saattavat laittaa savustettavan kalan väliin vaikkapa sinihomejuustoa, mikä ei välttämättä kuulosta ollenkaan hullummalta. Itse en kuitenkaan lähtenyt tällä kertaa juustolinjalle, vaan sen sijaan maustoin lohenkappaleeni lirauksella konjakkia (tai itse asiassa brandyllä, joka lienee konjakin lähisukulainen).
Resepti on peräisin Flavonian kalareseptiarkistosta, josta näyttäisi löytyvän kosolti muunkinlaisia savustusvinkkejä. Jospa kesää olisi vielä sen verran jäljellä, ettei savustuslaatikkoa tarvitsisi lykätä ihan vielä talviteloille.
Konjakilla maustettu savulohi
1 lohifilee, kirjolohta tai merilohta
2-3 dl konjakkia tai jaloviinaa
2-3 dl tummaa sokeria
1 dl karkeaa suolaa
1 rkl valkopippuria
Poista ruodot ja nahka, pyyhi lohifilee talouspaperilla ja laita vuokaan, johon se juuri ja juuri mahtuu. Kaada viina päälle ja anna marinoitua 15 minuuttia. Nosta filee pois, kuivaa taas talouspaperilla ja kaada jallu pois. Sekoita sokeri, suola ja valkopippuri keskenään ja laita kuivattuun vuokaan 1/3 osa. Aseta filee seoksen päälle ja hautaa se lopun mausteseoksen alle. Laita kelmulla peitetty vuoka 3-4 h jääkaappiin. Suola irrottaa nestettä kalasta, joten joudut kuivaamaan kalan ennen grilliinlaittoa.
Lämmitä grilli, laita savulaatikko laavakivien tai hiilien keskelle ja nosta kuivattu kala ritilälle keskelle grilliä. Lastuihin voi kaataa hunajaa mausteeksi. Sulje grilli ja avaa se noin 20 minuutin päästä. Kalan pitäisi olla kypsä ja hieman savustunut.
Resepti on peräisin Flavonian kalareseptiarkistosta, josta näyttäisi löytyvän kosolti muunkinlaisia savustusvinkkejä. Jospa kesää olisi vielä sen verran jäljellä, ettei savustuslaatikkoa tarvitsisi lykätä ihan vielä talviteloille.
4 Comments:
Nyt aukesivat kuolapadot täällä Helsingin niemellä! Jallulohta!
Onnistuiskohan savustuspussissa?
Meillä ei jallua kaapista tällä kertaa löytynytkään. Minne lie mystisesti haihtunut, vaikka sitä pääsiäisen jallupulliin muistaakseni varta vasten ostettiin. :)
Savustuspussissa liiallinen kosteus saattaa muodostua ehkä hienoiseksi ongelmaksi, mutta jos kalaa kuivaa kunnolla joka käänteessä, niin mikä jottei sitä kokeilla voisi. Semmoinen ihan oikea savustuskaappi olisi aika hauska (kylmäsavustaminenkin on alkanut kiinnostaa), mutta ehkä oma pihamme on vähän liian pikkuruinen moiselle rakennelmalle.
Kuulostaa jalolta :). Varmasti herkullista lohta!
Makua oli ainakin riittämiin! :)
Lähetä kommentti
<< Home