perjantaina, heinäkuuta 07, 2006

Kukkiksen anjovispihvi ja artisokkasalaatti

Jo viime vuoden puolella järjestämäämme reseptikilpailuun mahtiresepteillään osallistunut Kukkis liittyi kesäruokakilpailijoiden joukkoon herkullisella anjovishöysteisellä pihvillä, jonka ohje on alun perin otettu Kaarina Lepäsmaan Aurinkokeittiö-kirjasta. Saimme reseptiin kaksi versiota, joista ensimmäinen mainitusta opuksesta, ja toinen oma sovitelma mökkiolosuhteisiin. Tässä ne molemmat:
Pihvi anjoviskastikkeella

Näin se käsketään tehdä:
12 anjovisfilettä (huuhtele liika suola pois)
3-4 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 rkl viinietikkaa
1,5 dl oliiviöljyä
pieni nippu persiljaa
Sekoita muut ainekset tehosekoittimessa ja lisää öljy pieninä erinä kunnes muodostuu löysähkö, tasainen kastike. Sivele kastike grillatun naudan välikyljyksen pinnalle ja tarjoa.

Ja tässä Kukkiksen oma versio:
purkillinen anjovisfileitä (huuhtele liika suola pois)
3-4 valkosipulinkynttä
2-3 pientä kesäsipulia varsineen
vähän kaprista
1 rkl sitruunamehua
1,5 dl oliiviöljyä
Hienonsin sipulit, anjovikset ja kaprikset. Sekoitin ainekset haarukalla mukissa, koska mökkiolosuhteissa ei ollut kummempia keittiövälineitä. Kastike oli siis rakenteeltaan hyvinkin karkeaa. Poltimme ulkogrillissä puita, asetimme grilliritilälle foliovuoan ja grillasimme sen päällä naudan ulkofilepihvit puolikypsiksi. Sivelin kastikkeen pihvien päälle. Nautimme ulkona hyvän salaatin ja leivän kera.
Höystö on sen verran herkullista, että tämän luulisi maistuvan semmoisillekin, jotka eivät anjoviksesta muuten pahemmin perusta. Kuvassa levitettä on pihvin päällä vielä melko ohuelti, koska huomasimme vasta kuvailusession jälkeen, että reilumpi kerros maistuu makoisammalta. Resepti tarjoaa kaiken kaikkiaan aivan uudenlaisen ulottuvuuden kesäiseen pihvin paistoon, joten kannattaa ilman muuta kokeilla. (Sivuhuomiona todettakoon, että itse grillasimme Kukkiksen tavoin ulkofilettä. Alkuperäisessä reseptissä anjovishöystöä suositellaan välikyljyksen eli entrecôten kaveriksi, joten se toimii varmasti myös.)

Lisäksi Kukkis lahjoitti käyttöömme ohjeen tämmöiseen sangen näyttävään salaattiin, jota - kuten kuvasta näkyy - tarjoiltiin yhdessä anjovishöysteisten pihvien kanssa:
Salaattipetiin tulee paria lajia vihreää salaattia, villirucolaa, tomaattia ja hyvä kastike (esim. dijoninsinappia, majoneesia, mahd. yrttejä tai pippuria, 1 osa valkoviinietikkaa ja 2 osaa hyvää oliiviöljyä). Päälle heitellään suolattuja maa- tai cashewpähkinöitä, marinoituja artisokansydämiä ja maukkaita höylällä vuoltuja juustolastuja (esim. kovahko lampaan- tai vuohenmaitojuusto).
pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails