Varaslähtö jouluun
Joulu on kuulkaas jo ensi kuussa, joten nyt on hyvä hetki pistää ensimmäinen jouluresepti jakoon. En ole itse kovinkaan innokas luumukiisselin tai sekametelisopan ystävä, mutta tänä vuonna ajattelin käyttää kuivattuja luumuja, aprikooseja ja viikunoita tämmöiseen jouluiseen likööriin, joka pitääkin laittaa pikapuoliin tekeytymään.
Ohje, samaten kuin yllä oleva kuvitus on peräisin Saksassa asuvalta lukijakaksikoltamme, mistä heille suuret kiitokset! Kiinnittäkää erityistä huomiota hienoon rosmariinipuskaan.
Ohje, samaten kuin yllä oleva kuvitus on peräisin Saksassa asuvalta lukijakaksikoltamme, mistä heille suuret kiitokset! Kiinnittäkää erityistä huomiota hienoon rosmariinipuskaan.
JoululikööriJa tässä reseptiä moneen kertaan testanneiden Bratwurstien ajatuksia aiheesta:
100 g kuivattuja aprikooseja
100 g kuivattuja taateleita
125 g kuivattuja luumuja
tai oikeastaan mitä tahansa kuivattuja tai tuoreita hedelmiä suunnilleen näissä suhteissa (eli että luumuja on karvan verran enemmän kuin muita)
½ rkl vaniljasokeria
puolikas kanelitanko
muutama tähtianis
3 mausteneilikkaa
3 kokonaista maustepippuria
1 maustemitallinen kardemumman siemeniä
70 cl vodkaa (tai kossua)
2 dl kandisokeria tai kidesokeria
Laita hedelmät tölkkiin ja kaada puolet alkoholista niiden päälle. Sulje tölkki ja anna seistä huoneenlämmössä 2–3 vuorokautta. Hölskyttele ohikulkeissasi. Tarkista aina välillä, että kaikki hedelmät peittyvät alkoholiin, niillä kun on taipumus turvota, varsinkin jos ovat kaikki kuivattuja.
Siivilöi hedelmät pois nesteestä. Puristele varsinkin luumuja, ne kun imevät rutkasti nestettä. Kaada tölkkiin loput vodkasta sekä sokeri ja mausteet. Anna seistä neljä viikkoa.
Siivilöi mausteet pois, kaada pulloon ja säilytä jouluun asti.
Ohjetta voi muokata tarpeen mukaan raskaallakin kädellä. Ainoa kohta jossa voi mennä pieleen on se, että pistää liikaa sokeria. Paljon sitä toki ohjeenkin mukaan tulee, mutta tarkoitus ei ole tehdä sokerihyhmää vaan likööriä. Näiden ero on tosin joskus aika häilyvä. Myös tähtianis on yllättävän tymäkkää tavaraa, joten malttia. Kokemukseni mukaan viinaa tarvitaan enemmän kuin ohjeessa lukee, jopa melkein kaksinkertainen määrä. Hedelminä olen käyttänyt myös viikunoita, jotka sopivat erittäin hyvin kokonaisuuteen. Maustepippureiden sijaan hulautin tänä vuonna joukkoon katajanmarjoja. Ans kattoo kuinka käy.
13 Comments:
Mitäs niille hedelmille sen jälkeen tapahtuu? Voiko niitä käyttää johonkin? Niissähän on hyvää ja raikasta alkoholia...
Tämä kuulosti mielenkiintoiselta... ehkä olisi kerranki jotain, johon voisin käyttää kuivahedelmiä, kun niitä ei tarvitse syödä. Nuo luumut vain hiukan hirvittävät, kun inhoan mm. luumukiisselin makua. Ehkä ne eivät tässä kuitenkaan hirvittävän voimakkaasti tule esiin...? Pitänee kysyä reseptiä jo kokeilleilta tätä.
Satujattarelle kommenttina, että tulisi ensimmäisenä mieleen upottaa hedelmät johonkin maustekakkuun tai muffinsseihin. Tai miksei voisi niitä karamelisoida pannulla voin ja sokerin kanssa tai mahdollisesti liekittää ne lisälorauksessa alkoholia ja tarjota vaikka jäätelön keralla... tämmösiä vain mieleeni putkahteli.
On kyllä kiinnostava päästä testaamaan. Päätin tänä jouluna koittaa satsata syötäviin lahjoihin, joten tätäkin voisi tehdä osan itselle ja osan mahdollisesti lahjaksi.
Mutta raportoin tänne tarkemmin, kunhan saan liköörin tekeytymään. (Yleensähän postaamme vasta semmoisia juttuja, joita olemme jo ehtineet kokeilla, mutta ajattelin nyt panna ohjeen poikkeuksellisesti jakoon jo etukäteen juuri noiden pitkien työvaiheiden takia. Valmista tuotostahan pääsee lopullisesti arvostelemaan vasta joulun aikoihin.)
Ruokalassa oli tämmöinen karamellisoimisen ja liekittämisen ohje, jos joku noita hedelmiä innostuisi siihen käyttämään:
4 kpl tuoretta aprikoosia
1 kpl appelsiini
1 dl sokeria
1 dl Grand Marnier-likööriä
30 g voita
Pese ja lohko aprikoosit. Karamellisoi pannulla sokerin, voin ja appelsiinin kuorten kanssa. Liekitä lopuksi liköörillä.
Tätä voi soveltaa varmasti mainiosti alkoholissa pehemenneisiin kuivahedelmiin. Ja tuossa ruokalan ohjeessa liekitetyt hedelmät olivat muuten panna cottan (siis sen kermaisen, vaniljaisen vanukkaan) kaverina.
Kiitos, Aurinkotuuli, vaivannäöstäsi! Mihin tässä joutuisinkaan ilman sinua. :) Täytyy tunnustaa, etten itse olisi keksinyt noille hedelmille ensimmäistäkään järkevää käyttötarkoitusta.
Mitäs tuosta. Mukavaa, jos olin jollain konstia avuksi. Itsehän en kyllä noita hedelmiä söisi enää liottamisen jälkeen missään muodossa. Hukkaan menisivät perhanat, kun tällä kokilla on niin "huono maku" noihin kuivahedelmiin - olkoonkin sitten alkomahoolissa kostutettuja ;).
Tuon päiväkausien lilluttamisen jälkeen hedelmissä ei tosiaan mahda olla enää kuivuudesta tietoakaan! :D
Eikö tähän muuten voinut panna ainakin osan ihan tuoreitakin hedelmiä? Tuo kuivattujen hedelmien käyttö joulun aikaan taitaa olla jäänne vanhemmilta vuosisadoilta ja -kymmeniltä, jolloin näin pohjoisessa ei ollut joulun aikaan (eikä välttämättä muutenkaan) saatavissa tuoreita hedelmiä. Tuommoiset sekametelisopan kaltaiset perinteet säilyvät niin tiiviisti siitä huolimatta, että tiskit notkuvat tätä nykyä tuoretta tavaraa vuoden ympäri. Tosin varsinkin viikuna taitaa olla edelleen monille tutumpi kuivattuna kuin tuoreena kasvina.
Tietty noita viinoja voi tehdä kaikenlaisia. Itseäni on houkuttanut seuraava ohje osoitteesta www.ylenaikainen.fi. (Ulkohelsinkiläisille lukijoille tiedoksi, jotta se on Yleisradion paikallinen kanava täällä kansanedustajien televisiottomien kakkosasuntojen liepeillä)
Ylen aikaisen mustaherukkalikööri:
Puoli litraa mustaherukoita
Puoli litraa sokeria
Puoli litraa kirkasta viinaa
Aineet pannaan avarasuiseen pulloon tai purkkiin, jossa on tiivis kansi. Sokerin liukeneminen kestää aikansa. Sitä voi jouduttaa hölskyttelemällä astiaa ohi kulkiessaan. Kun sokeri on liuennut, viedään astia piiloon vaikka vaatekaapin kätköön odottamaan joulua. Juomaa säilyy hyvin huoneenlämmössä.
Muutaman kuukauden päästä liemi kaadetaan purkista. Nesteen voi valuttaa esimerkiksi harsokankaan läpi. Makua voi kohentaa lisäämällä sokeria tai viinaa. Juomasta tulee melko makeaa, joten viinatilkka saattaa parantaa kokonaisuutta.
Nautitaan hartaana Ylen aikaista kuunnellen.
Tuossa on ainakin helposti muistettava ohje. Ja mustaherukasta tulee ainakin hyvää mehua, joten mikseipä sitten likööriäkin. Kiitoksia ohjeesta!
Oli se vaan komeeta hammasleikkauksen jälkihöyryissä avata pastanjauhajat ja nähdä siellä ihan oma resepti. Siinä särkykin unohtui hetkeksi.
Joku kyseli hedelmien jatkokäyttöä. Emme ole niille mitään käyttöä keksineet, ovat liotuksen jälkeen niin kaikkensa antaneita ettei ole tullut mitään järkevää mieleen. Tuo liekitys kuulostaa tosin kokeilemisen arvoiselta, täytyypä pistää korvan taakse ensi vuotta varten.
Osan hedelmiä voi tietysti korvata tuoreilla, niin kuin joku jo pähkäilikin, mutta liottaisin niitä kyllä lyhyemmän aikaa kuin kuivattuja. Eli ensin kuivatut peliin ja seuraavana päivänä tuoreet.
Hauskaa joulunodotusta vaan kaikille pastanjauhajajaisille, suunnittelen tässä juuri piparkakkujen (ensimmäinen erä)leipomista.
Meilläkin on ollut likööri tekeytymässä jo jonkin aikaa. Joulukuun 10. päivän tienoilla taisi olla vuorossa pullottamista. Kuvia ei ole toistaiseksi taidettu ottaa - ei uskalla lähteä kilpailemaan tuon teidän otoksenne kanssa. :)
Hauskaa joulunodotusta myös teille ja kiitos vielä kerran!
Vaikka meilläkin pullotus on vasta ensimmäisenä adventtina (lukee kalenterissa) niin maistoinpa jo salaa hiukan, kun herrahenkilö makaa flunssasta ja lääkkeistä tajuttomana vällyjen alla. Tehokkaan tuntuista tavaraa, ei meinaa sormet osua näppäimille. Sitä kirottua tähtianista on vieläkin liikaa, vaikka jo vähensinkin, mutta hyvin jäähdytettynä oli huomattavasti parempaa. Ajattelin heittää pari päivää ennen siivilöintiä vielä kourallisen kuivattuja kirsikoita joukkoon, kun miniäkokelas niitä ystävällisesti toi Hawajilta. Antavat toivottavasti hiukan hapokkuutta. Katajanmarjat olivat oikein onnistunut valinta.
Jääköhän tätä tällä menoa yhtään jouluksi....
Oli kiva löytää kuivatuista hedelmistä tehty joululikööri. Sain kohta vanhenevat hedelmät käyttöön. Innostuin käyttämään myös ylim viinimarjat toiseen liköööriin.Hyvää syksyä joululiköörin maistelua odotellen.
Lähetä kommentti
<< Home