tiistaina, heinäkuuta 04, 2006

Emman kikhernesalaatti

Herkullisesta linssipadastaan sekä pekoni-pinaattisalaatistaan tutuksi tullut Emma osallistui kesäruokakilpailuun kiinnostavalla kikhernesalaatin ohjeella. Perustelut tämän mainion sapuskan kesäisyydelle olivat suorastaan loistavat:
Kesäisyyttä voisin perustella aineksilla; kevätsipulihan on kovasti sesonkituote ja yrtit voi käydä poimimassa sieltä omalta ryytimaalta. Ja kesällä nyt vain kuuluu syödä kunnon tomaatteja, jotta voi toipua mauttomien talvitomaattien aiheuttamasta mielipahasta. :) Lisäksi muona valmistuu hetkessä, säästyneen ajan voi hyödyntää vaikka luovaan löhöilyyn.
Näin tuoreiden kasvisten kulta-aikana tuntuu kyllä hämmästyttävältä, miten sitä taas jaksaa rämpiä sen pitkän ja pimeän talven mauttomine talvitomaatteineen. Ja miten taas tulee toimeen ilman omaa yrttitarhaa? Ja raparperia ja vadelmia ja muita marjapensaita? Kääks. No, ei murehdita sitä vielä vaan keskitytään siihen luovaan löhöilyyn sekä hyvillä kesäsapuskoilla herkutteluun. Tässä niistä yksi:
Emman kikhernesalaatti

1 tölkki (400 g) kikherneitä
1 paketti (n. 200 g) fetajuustoa
1 kevätsipuli (tai pari, jos ovat kovin pieniä)
2-3 tomaattia tai kirsikkatomaatteja
1/2 punainen chilipalko
kourallinen tuoretta minttua
kourallinen tuoretta basilikaa
1/2 sitruunan mehu
oliiviöljyä reilu loraus
suolaa ja pippuria

Kirsikkatomaatit puolitetaan tai isommat tomaatit pilkotaan, sipuli silputaan, chilistä poistetaan siemenet ja palko hienonnetaan pieneksi silpuksi. Basilika ja minttu silputaan. Feta paloitellaan sopiviksi kuutioiksi. Kikhernepurkki avataan ja neste kaadetaan pois (sisällön voi huuhtaista vedellä lävikössä). Kaikki ainekset sotketaan sekaisin. Syödään sellaisenaan, lehtisalaatin kera tai esim. grillatun lihan lisukkeena. Hyvä leipäkin sopii kaveriksi. (Annoksesta tulee kaksi kevyehköä annosta tai useammalle lisuke.)
Tämäkin salaatti lähti juhannuksena mukaamme, ja hyvin kelpasi juhlaväelle sekä grillatun lihan kaverina että leivän kanssa nautiskeltuna. Suosittelen!

10 Comments:

At 4/7/06 09:14, Blogger Polkkapossu said...

Pahalainen kun ei ehtinyt osallistumaan. Muuton kanssa pitänyt sen verran kiirettä, että juuri ja juuri ehtinyt vilkaisemaan suosikkiblogjani.

 
At 4/7/06 10:14, Blogger Rosmariini said...

Onnea uuteen kotiin!

Pitänee koota lukijoilta uusi reseptikokoelma tyyliin "tällä reseptillä olisin halunnut osallistua". :)

 
At 5/7/06 13:45, Blogger --KATA-- said...

Hei,
Olen aina inhonnut kikherneitä, mutta nyt päätin oppia syömään niitä. Salaatti oli loistava ja kikherneet hyviä!
En ole täällä kai ennen kommentoinut, joten nyt tulevat kiitokset kaikista muistakin ihanista resepteistä!
Kata

 
At 5/7/06 14:37, Blogger Rosmariini said...

Hieno asenne! Se on jännä, miten entisistä inhokkisyötävistä saattaa tulla jopa uusia suosikkeja. Itsekin epäluuloistelin vielä jokunen vuosi sitten esim. papuja ja mereneläviä eli samoja juttuja, jotka tätä nykyä ovat meikäläiselle todellista herkkua.

 
At 19/7/06 15:14, Anonymous Anonyymi said...

noh mutta kikherneethän tulee pellosta, eikä mistään purkista! O.o :D

 
At 19/7/06 15:27, Blogger Rosmariini said...

Hih, sinullapa on siellä monipuolinen pelto. Ei meillä semmoisia, tavallista hernettä vain ruukullisen verran. :D

 
At 15/3/07 22:44, Blogger Ulrika said...

Hei, ajattelin kokeilla tätä lauantaisissa juhlissa, mutta tästä nyt ei ihan käy ilmi, että monelleko hengelle salaatti on ajateltu. Miten itse arvioisit? Paikalle on tulossa 7 henkeä, mutta tarjolla on toki muutakin (kahta eri piirakkaa sekä tämän lisäksi myös toinen salaatti). Riittääköhän?

 
At 16/3/07 00:11, Blogger Rosmariini said...

Olen todella huono arvioimaan ruokalajien riittävyyksiä, mutta Hellapoliisin blogissa annettiin vähän aikaa sitten aika hyvää osviittaa siitä, kuinka paljon salaatteja sun muuta kannattaa henkeä kohti varata.

Seitsemän vierasta on sinänsä kyllä aika paljon (etenkin jos ihmiset ovat tulossa paikalle syömämielellä), mutta onhan tämä salaatti ynnä piirakat aika täyttävää syötävää, joten se taitaa olla vähän siinä ja siinä, riittääkö.

 
At 18/3/07 12:36, Blogger Ulrika said...

Juhlien jälkeen voin kertoa, että tarjoomukset riittivät paremmin kuin hyvin! Keksin lisätä tähän salaattiin vielä muutaman avokadon kuutioituna, joten siitä tuli vähän ylimääräistä vatsan täytettä. Kenellekään ei tainnut jäädä nälkä, kun vielä lopuksi oli kahvin kanssa tarjolla raparperi-omenasosepiirakkaa ja vaniljajäätelöä.

Avokadon käytöstä muuten sellainen vinkki (voi olla että tämän jo tiedättekin), että kannattaa jättää yksi avokadon kivi sinne salaatin tai guacamolen tms. sekaan, jottei avokado ala tummua. Tummuminenhan ei sinällään vaikuta makuun millään lailla, on vain vähän ikävän näköistä.

 
At 18/3/07 12:50, Blogger Rosmariini said...

Kiitos tuosta avokadovinkistä, se oli itselleni ihan uusi tieto.

Ja mukava kuulla, että tarjoilut riittivät. Meillä tuppaa yleensä jäämään kaikkea aina jonkin verran yli, vaikka kuinka yrittäisi mitoittaa syötäviä vieraiden mukaan, mutta kerran yksissä kemuissamme tyhjentyi jokaikinen ruokakippo. Boolimaljan pohjalla olleet hedelmätkin oli syöty, ja viimeinen pystyssä ollut vieras oli tehnyt vielä illan päätteeksi jäljellä olevista dippivihanneksista itselleen salaatin. :)

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails