tiistaina, elokuuta 29, 2006

Mehevä munakoisopaistos

Nyt se sitten viimein löytyi. Kasvisruoka, jota perheemme miespuolinen jäsenkin yltyi vallan ylistämään. Tässä paistoksessa yhdistyivät loistavasti välimerellisen kokkauksen hienoimmat elementit - tomaatti, valkosipuli, oliiviöljy, tuore basilika, parmesaani, mozzarella (kaupasta löytyi yllättäen puhvelimozzarellaa, jossa oli kyllä rutkasti enemmän makua ja meininkiä perusmozzarellaan verrattuna) sekä munakoiso, jota kohtaan tuntemistani ennakkoluuloista olen onnistunut varsin hyvin vapautumaan.

Tästä ohjeesta lähtee kiitokset Haidi-nimiselle lukijallemme, joka selvästi tietää, minkälaisten sapuskoiden voimin löytyy tie pastanjauhajien sydämiin. Munakoisopaistos sekoitti omien suosikkiruokieni kärkilistan hyvinkin tehokkaasti - ja kaiken lisäksi nyt sain kokoelmiimme murkinan, jota kelpaa tarjota kasvissyönnin nimiin vannoville vieraillekin:
Munakoisopaistos (ohje on kirjasta Glorian paras ruokakirja ja kuuluu osioon Susanna Rahkamon 10 parasta ruokaa)

1,5 kg munakoisoja
(suolaa)
oliiviölyä paistamiseen

Tomaattikastike:
3 purkkia säilöttyjä tomaatteja
oliiviöljyä
2-3 valkosipulin kynttä
suolaa, mustapippuria, basilikaa ja oreganoa
noin 100 g tomaattisosetta

mozzarellaa
basilikanlehtiä
munaseos: 2 munaa ja 75 g parmesaania

Viipaloi munakoisot. Ripota niille suolaa ja jätä 1-1,5 tunniksi seisomaan, jotta neste irtoaa. Valuta ja taputtele viipaleet kuiviksi talouspaperilla.
Paista viipaleet kuumassa öljyssä molemmin puolin, vähän kerrallaan. Valuta talouspaperilla.
Silppua valkosipulinkynnet ja kiehauta kuumassa öljyssä. Lisää tomaattimurska, suola, mustapippuri sekä mausteeksi oreganoa ja tomaattisosetta. Anna kiehua noin 10 minuuttia.
Viipaloi mozzarella. Vatkaa munat ja sekoita joukkoon parmesaani.
Voitele vuoka öljyllä ja lado siihen ainekset seuraavassa järjestyksessä: munakoisoja, tomaattikastiketta, mozzarellaa, munakoisoja, tomaattia, mozzarellaa, munaparmesaaniseosta. Pane väliin basilikaa ja päällimmäiseksi kerrokseksi munakoisoa. Asettele pinnalle vielä muutama basilikan lehti. Paista noin tunti 175-200 asteessa. Tarjoa kylmänä.
Ja tässä vielä reseptiä useampaan kertaan testanneen Haidin ohjeistusta:
Tällä ohjeella tulee ruokaa paljon. Puolittakaa siis, ellette halua syödä samaa ruokaa viikkoa. Itse olen viipaloinut munakoisot pitkittäin ohuiksi, kengänpohjan muotoisiksi viipaleiksi. Olen kokeillut puuhaan myös juustohöylää, joka toimii joskus, joskus ei. Ohuita siivuja pitää olla kuitenkin. Itkettänyt olen, jos olen jaksanut, mutta en kyllä koskaan yli tuntia. Viipaleet olen sutinut öljyllä pullasudilla, muuten viipaleet imevät itseensä ihan hirvittävät määrät öljyä. Paistaminen vie aikaa, mutta lopputulos on vaivan arvoinen. Paistamisen jälkeen olen siirtänyt viipaleet odottelemaan jatkokäsittelyä talouspaperien päälle. Tässä kohtaa olen säveltänyt oman mielen mukaan: asetan viipaleelle palan mozzarellaa ja basilikanlehden ja käärin sitten rullaksi. Sitten vaan rullat öljyttyyn uunivuokaan, tomaattikastike (jota muuten hauduttelen ainakin tunnin verran ja lorautan jossain vaiheessa sekaan punaviiniä) päälle ja muna-parmesaaniseos päälle. Itse pidän tästä kyllä myös lämpimänä, mutta ei ole hassumpaa haaleanakaan.
Ensikertalaiselle vaikein paikka oli munakoison viipaloiminen. Juustohöylä tuntui tarkoitukseen turhan tylsältä, joten homma meni veitsen kanssa värkkäämiseksi. Ideana on saada siis aikaiseksi niin ohuita siivuja, että niiden sisään pystyy kätevästi rullaamaan palan juustoa sekä basilikaa. Totesin osan viipaleista turhan tukeviksi ja päädyin vielä viimetingassa niitä ohentelemaan - se onnistui vähän samaan tapaan kuin jos olisin fileoinut kalaa. Itse paistoksen kokosin Haidin ohjeistuksen mukaan. Lisäsin tosin tomaattikastikkeen päälle vielä ylimääräisen kerroksen tuoretta basilikaa, kun sitä meillä toden totta riittää.

25 Comments:

At 29/8/06 10:16, Blogger Aurinkotuuli said...

Huomenta!! Kylläpä tuo munakoisopaistos kuulostaakin herkulliselta. Taidan kokeilla ohjetta viikonloppuna, kun on enemmän aikaa hääräillä patojen ääressä. Olenkin jo pitkään halunnut tehdä jotain vastaavaa munakoisosta. Sitä kun tulee harvemmin käytettyä. Ehkä omakin miekkonen tykkäisi, vaikka onkin vannoutunut lihansyöjä. Kiitos vinkistä! Innostuin muuten nyt itsekin blogin pitämisestä, joten tervetuloa vierailulle. Avajaiset olivat vasta eilen, joten materiaalia ei vielä ole kuin esittelyn verran. Jatkossa sieltä pitäisi löytyä ruoka-aiheista keskustelua, pohdintoja ja tietysti reseptejä.

 
At 29/8/06 10:29, Anonymous Anonyymi said...

Kiva, että maistui! Katselin itsekin sillä silmällä eilen kaupassa munakoisoja, mutta kyseiset yksilöt näyttivät jo hetken jos toisenkin odotelleen ostajaansa siellä hyllyssä, joten sinnehän jäivät minunkin jäljiltäni.

 
At 29/8/06 16:19, Anonymous Anonyymi said...

Laitoitko omaan versioosi punaviiniä ja kuinka paljon lorautit, jos niin teit? Kokkasitko ihan koko 1,5kilon annoksen? Huiman isolta kuulostaa,taidan itse puolittaa sen.Huushollini 2-lahkeinen asukas ei suuremmin laula kasvisruoillle ylistyslauluja ;o), mutta yrittänyttä ei laiteta. Kuva näyttää niin herkulliselta, että tuskinpa siippani viherpiipertäjävaroittimet hirveästi sitä katsellessa väräjävät.

 
At 29/8/06 17:30, Blogger Rosmariini said...

aurinkotuuli: Uusi ruokablogi - hienoa! Lisää ihmeessä se Suomen Blogilistalle, (ellei se ole siellä jo). Sitä kautta on niin kätevä vierailla kaikissa päivittyneissä suosikkiblogeissa.

Ja tuosta sapuskasta tykkää takuulla, jos vähänkin on mieltymystä tomaattisiin ruokiin eikä munakoiso herätä liikaa ennakkoluuloja. Maut olivat harvinaisen voimakkaat - etenkin kun en säästellyt valkosipulia ja maltoin haudutella soosia tarpeeksi pitkään.

Haidi: Kiitos vielä kerran! En malta odottaa, että pääsisin testaamaan sitä toistakin reseptiäsi.

eppu: Tein ainoastaan reilun kolmanneksen, mistä tuli kahdelle hengelle semmoinen sopiva pikkuvuoallinen. Jos meinaa tehdä tämän tuon alkuperäisen ohjeistuksen mukaan (siis vähän lasagne-tyyliin kerroksittain), niin silloin aineksia kannattaa tietenkin varata enemmän.

Taisin muuten autuaasti unohtaa koko punaviinilorauksen. Se olisi antanut tähän kyllä vieläkin enemmän makua, joten pakko muistaa se seuraavalla kerralla.

Aika monella muullakin tuntuu näköjään olevan siippanaan vannoutunut lihansyöjä. ;)

 
At 30/8/06 11:43, Blogger Myy said...

Ainoana positiivisen puolena työhön paluussa näen printterin. Saan siellä, toivottavasti jossain välissä, printattua näitä reseptejäsi. Tämäkin kuulostaa hyvältä ja kokeilemisen arvoiselta. ;)

 
At 30/8/06 20:25, Blogger Polkkapossu said...

Herkulliselta näyttää. Ja jänskältä.

Harvemmin muuten itse itkettelen munakoisoja puolta tuntia kauempaa. No sehän on makuasia; taidan pitää hieman karvaammista jutuista.

 
At 30/8/06 21:35, Blogger Rosmariini said...

Myy: Tsemppiä töiden alkuun! Jospa niitä hyviä puolia löytyisi lisääkin, kun vauhtiin pääsee. :)

Polkkis: En ole itse kovinkaan kokenut munakoisoilija, joten en taida olla vielä täysin selvillä omasta itketysrytmistäni. (Olipa omituinen lause tuo äskeinen.) Mutta luulisi tosiaan, että puolessa tunnissa ehtivät pisaroitua ihan riittämiin.

 
At 2/9/06 18:28, Anonymous Anonyymi said...

Tulipa sitten koetettua tehdä munakoisopaistosta. Laitoin munakoisot rullalle niin kuin myös haidi oli tehnyt. Oli muuten erittäin hyvää ja tätä tulee tehtyä varmasti toistekin.

Blogi näyttää muutenkin hienolta hyvine kuvineen ja ohjeineen. Täytyypä pistää muistiin.

 
At 3/9/06 15:54, Blogger Rosmariini said...

Hauska kuulla, että munakoisorullat maistuivat! Ja samaten hauska saada Pastanjauhannalle uusia lukijoita - tervetuloa vaan vastaisuudessakin. :)

 
At 3/9/06 18:17, Blogger Aurinkotuuli said...

Kokeilin nyt munakoisopaistosta. Muuntelin hiukan reseptiä, mutta pääidea ja makumaailma pysyi uskoakseni samana. Oma versioni on esitelty sivuillani, ihan kuvan kera. Tykkäsin kovasti ja teen toistekin. Poikaystävältä paistos ei tosin saanut glooriaa, mutta syön sitten itse senkin edestä :).

 
At 3/9/06 18:53, Blogger Rosmariini said...

No hyvä, että edes toiselle teistä paistos maistui!

 
At 4/9/06 16:20, Anonymous Anonyymi said...

Täytyypä kokeilla tuota itsekin joku päivä. Nuo ohuet siivutkin varmaan onnistunee mandoliinilla, joka tuli tässä jokunen aika sitten hommattua. Savustuspöntössäkin voisi joku kerta kokeilla valmistaa noita munakoisoja, saas nähdä minkälainen aromi niihin tulee...

 
At 4/9/06 16:45, Blogger Rosmariini said...

Pitäisi itsekin savustella jonkinlainen satsi kasviksia vielä tälle kesälle (tai oikeastaan syksylle), kun lihan savustaminenkin oli niin mielettömän positiivinen yllätys. (Täytyy tunnustaa, että olin aika ennakkoluuloinen savustamaan mitään muuta kuin kalaa, mutta onneksi mieheni on minua kokeilunhaluisempi.) Munakoisosta voisi kieltämättä tulla savustuspöntössä aika jännää syötävää.

 
At 14/11/06 10:19, Anonymous Anonyymi said...

Kuulostaa hyvältä!
Ja todella mieluisa uusi tuttavuus tämä blogi! Kiitos!

 
At 24/11/09 15:57, Anonymous Anonyymi said...

Suuri kiitos reseptistä :)! Oli erittäin maukasta vaikkakin hieman työläs valmistaa.

 
At 27/11/09 20:48, Blogger Virpi P. said...

Aah, tuota Susanna Rahkamon ohjetta olen kokeillut itsekin, samoin muita versioita. Makujen yhdistelmä on aivan lyömätön!

 
At 10/8/10 12:24, Anonymous Anonyymi said...

Jeps. Itsekin hurahdin tuohon ruokaan, tuli jossain tv-ohjelman alkua odotellessa täyteohjelmana n. 5 minuutin pätkä Italiasta, ja siinä mainostettiin tältä kuulostavaa ruokaa Napolin paistoksena. Läksin siltä istumalta ruokakauppaan, ja siitä lähtien olen tehnyt tuota sapuskaa monenmoisena versiona. Itse tykkään paahtaa pitkittäiset, ohuet munakoisoviipaleet ihan kuivalla pannulla, itkettyään sen puolisen tuntia. Siis viipaleet itkee, en minä... Sitten voideltuun vuokaan näitä viipaleita, ihan pitkinä, sitten mozzarellaa, basilikanlehtiä, tomaattikastiketta, kerros toisensa perään, väliin myös suolaa ja pippuria myllystä, päällimmäiseen kerrokseen myös juustoraastetta, joko parmesaania tai vastaavaa. Ja maistunut onpi.

 
At 11/8/10 15:34, Anonymous Inez said...

Minä rakastan tätä ruokaa, mutta en ikinä halua paistaa koisoja. Sen sijaan laitan itkettyneet ja kuivatut koisoviipaleet uuniin, kunnes ne pehmenevät ja saavat makua. Näin ne eivät ime öljyäkään, joten ruoan saattaa kuvitella jopa terveelliseksi :D

Minä en rullaile munakoisoja, vaan tavoitteni on lasagne-tyyppinen paistos, jota on helppo leikata hiukan jäähtyneenä.

Vuoan päälle laitan vielä mozzarellaraastetta, tykkään kun pinta on juustoisen rapsakka!

(Entisessä kotimaassani kotiapulaisemme teki tätä vielä niin, että kerrosten väliin tuli keitetyn kananmunan viipaleita, mutta minusta ilman niitä ruoka oli parempaa.)

 
At 17/8/10 23:54, Anonymous Vive said...

Ihana resepti! Oikeastaan kaikki lempiainekseni mukana.

Toteutin ruoan rullaamalla uunin grillivastuksen alla paahdetut munakoisot (sisään mozzarellaa ja basilikaa), mutta jätin muna-parmesaaniseoksen kokonaan pois. Punaviiniä lisäsin kyllä kastikkeeseen, jonka kaadoin lopuksi rullien päälle.

Meillä n. 20cm x 30cm vuoka tuli täyteen n. 1 kilolla munakoisoja, ja n. 200 grammalla mozzarellaa; muuten mentiin ohjeen mukaan. Ohjeenmukainen kastikemäärä ei minusta silti ollut liiallinen, dippasimme siihen paahdettua leipää.

 
At 2/4/11 14:00, Blogger Liisa said...

Jotain maagista tässä paistoksessa on, sillä meilläkin se maistuu hyvin miehelle, joka ei yleensä innostu kasvisruoista. :)

 
At 2/12/11 15:47, Anonymous Anonyymi said...

Koskahan ihmiset huomaatte, että kasvisruuasta innostumattomuus on vain ennakkoluuloa... Ei ne teidän "vannoutuneet lihansyöjänne" tähänkään asti ole pelkkää lihaa syöneet, kyljessä on yleensä kasviksia, vähintään perunaa.. Ihan kuin hyvää ruokaa ei voisi tehdä ilman lihaa. Niiin väsyttävä ja vanha asenne!
Tämäkin resepti kuulostaa herkulliselta. Taidanpa kokeilla sitä, koska tekee mieli munakoisoruokaa!

 
At 25/10/12 10:55, Anonymous Anonyymi said...

TÄSSÄ GLORIAN RUUASTA JA VIINISTÄ POIMITTU HIUKAN YKSINKERTAISEMPI, JA AIVAN LOISTAVA OHJE! SYNTYY HELPOSTI JA NOPEASTI!

Munakoisopaistos

500 g munakoisoa
(oliiviöljyä)

Tomaattikastike

1 sipuli
3 rkl oliiviöljyä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
3-5 valkosipulinkynttä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
tilkka valkoviiniä
ruukku tuoretta basilikaa

Lisäksi
200 g mozzarellajuustoa
raastettua parmesania (tai emmentalia)

Viipaloi munakoisot. Paahda ne uunissa tai paista oliiviöljyssä pannussa.

Tee tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipuli öljyssä pannussa. Lisää tomaattimurska, murskattu valkosipuli, hiukan suolaa ja pippuria, sekä tilkka valkoviiniä. Hauduta kunnes kastike hiukan sakenee. Lisää hienonnettu basilika.

Lado puolet munakoisoviipaleista uunivuoan pohjalle. Kaada puolet tomaattikastikkeesta munakoisoviipaleille. Lado loput munakoisot vuokaan, ja levitä loppu kastike niiden päälle. Peitä paistos viipaloiduilla mozzarellalla ja parmesaaniraasteella.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Tarjoa kasvisruokana tai broilerin lisäkkeenä.

CHABLIS sopii hyvin tomaattisen kastikkeen kanssa.

 
At 26/1/13 01:51, Anonymous Anonyymi said...

Aivan käsittämättömän hyvää, suuret kiitokset reseptistä! :) Isotöinen on kyllä, mutta todellakin sen arvoista. Puolitin ohjeen ainekset, silti tästä söi neljä henkeä ja vähän jäi vielä tähteeksi, NAM!

 
At 22/6/14 16:12, Blogger Tuula said...

Tätä herkkua on meillä tehty tämän ojeen insporimana jo useamman vuoden,tosin hiemman säveltäen. Se sävellysosuus on juusto - käytämme Petit Chevre juustoa mozzarellan sijaan. Lisään myös päällimmäiseksi kerroksen viipaloituja tomaatteja parmesan munaseoksen alle. Njam.

 
At 2/11/16 14:03, Blogger MNT said...

Ihana ohje! Tein vähän vastaavan ruoan kokonaan uunissa.
Ihan vaan siitä syystä, että olen laiskamato enkä pidä ruoanlaitosta. ;)
Eli onnistuu ihan hyvin, lätkimällä nämä yhtälailla uuniin kerroksittain,
muuten kyllä jäisi itseltäni tekemättä.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails