Karjalanpaisti kohtaa chili con carnen
En malttanut tietenkään odottaa chilireseptikisan ohjeiden kanssa kilpailuajan loppuun asti, joten täältä pesee ensimmäistä pataruokaa. Tätä hauduteltiin viime viikonloppuna, kun oli vielä ihan kunnolla pakkasta. Nyt ollaan sen sijaan jo plussan puolella: Kesä tulee vielä, uskokaa pois!
Tässä Heikin kisareseptissä amerikkalainen chili kohtaa kotimaisen karjalanpaistin. Heikki ohjeisti meitä käyttämään ruokaan mahdollisimman monenlaista capsicum-suvun kasvia, joten me sitten pilkoimme pataan kuuliaisesti tavallisia pitkulaisia paprikoita, pitkulaisia vihreitä chilejä sekä hieman tulisempaa habaneroa.
Meidän valurautapatamme tuli annoksesta aivan täyteen, ja erityisesti pata täyttyi pilkotuista kasviksista. Kasvikset myös hautuivat liemen seassa aivan mahtavan meheviksi. Ja syötävää riitti vielä seuraavaksikin päiväksi.
Tämä ohje olisi sopinut muuten mainiosti myös Helkan keittiön perinneruokakisaan.
Tässä Heikin kisareseptissä amerikkalainen chili kohtaa kotimaisen karjalanpaistin. Heikki ohjeisti meitä käyttämään ruokaan mahdollisimman monenlaista capsicum-suvun kasvia, joten me sitten pilkoimme pataan kuuliaisesti tavallisia pitkulaisia paprikoita, pitkulaisia vihreitä chilejä sekä hieman tulisempaa habaneroa.
Chili con Carelia
noin kilo sekavihanneksia mielen mukaan (meillä oli ainakin porkkanaa, lanttua ja vähän selleriä)
riittävästi chiliä: paprikaa, tuoretta habaneroa, suunnilleen joka lajia jota kaupasta löytyy
karjalanpaistilihaa noin kilo
puolisen kiloa sipulia
reippaasti valkosipulia
tomaattimurskaa puolisen kiloa
(fondia)
mausteita
smetanaa & vaaleaa leipää tai riisiä
Pyöräytä lihoja ja lohkottuja sipuleita pannulla pikaisesti pinnan sulkemiseksi ennen pataan laittamista. Pilko chilit ja vihannekset sekaan ja kaada tomaattimurska ja vettä niin että lihat suunnilleen peittyvät. Mausta mustalla pippurilla, paprikalla, voimakkaalla curryllä ja tarvittaessa vielä kuivatulla chilillä.
Uuni päälle ja paisti sinne. 125 astetta ja 3 tuntia on karjalanpaistille sopiva (meillä lämpöä oli leivinuunissa pikkuisen enemmän). Valkosipuli laitettiin kokonaisina kynsinä sekaan siinä vaiheessa, kun haudutteluaikaa oli vielä noin puolet jäljellä. Samassa yhteydessä sekaan taisi mennä myös muutama minitomaatti.
Lisukkeeksi voi laittaa riisiä tai vaaleaa leipää sekä annoksen päälle reippaasti smetanaa jos habaneron määrä on riittävä.
Meidän valurautapatamme tuli annoksesta aivan täyteen, ja erityisesti pata täyttyi pilkotuista kasviksista. Kasvikset myös hautuivat liemen seassa aivan mahtavan meheviksi. Ja syötävää riitti vielä seuraavaksikin päiväksi.
Tämä ohje olisi sopinut muuten mainiosti myös Helkan keittiön perinneruokakisaan.
6 Comments:
No olis sopinut Helkan kisaan ja muutenkin kivan erilainen versio karjalanpaistista :)
Hyvännäköisen kuvan sait otettua :)
Seuraava versio on nyt uunissa, jätin pois vihannekset ja laitoin niitä papuja tilalle.
Virpi: Siinä kisassahan oli muistaakseni mukana myös yksi chilillä maustettu poronkäristys. ;)
Heikki: Kiitos vielä kerran osallistumisesta ja ohjeesta! Miten toimi papujen kanssa?
Löysin netistä sattumalta houkuttelevan näköisen vegechilin ohjeen.
Hienosti toimii myös papujen kanssa, ihan normaalina chili con carnena mutta lihat vaan karjalanpaistilihaa ja hauduttaminen uunissa eikä liedellä kuuten yleensä on tullut tehtyä.
Ja taas kerran vielä parempaa seuraavana aamuna, onneksi tuli liioiteltua sen määrän kanssa kuten yleensä :)
Uskomattoman makoisaa tuo oli kyllä seuraavanakin päivänä. Tuli syötyä viimeiseen tippaan asti. :)
Lähetä kommentti
<< Home