torstaina, maaliskuuta 10, 2011

Höyrytettyä

Höyryttäminen ei ole täällä Suomessa kovinkaan yleinen tapa laittaa ruokaa. Itselläni höyrystimeen päätyy todennäköisimmin ruusukaali, kukkakaali tai nupuiksi leikattu parsakaali. Lukijamme ovat puolestaan höyrytelleet kasvisten ja kalan ohella muun muassa dim sum -nyyttejä sekä perunamuusiin tarvittavia perunoita. Sekä vanhaa kunnon höyrymakkaraa.

Höyrytettyä ruokaa pidetään terveellisenä, mutta samalla mauttomana. Minä olenkin täällä mietiskellyt mielessäni, että mikäpä estää laittamasta höyrytettäväänkin ruokaan mausteita ja makuaineita.

Olen tullut nyt siinä määrin tutuksi uuden mikromme kanssa, että osaan käyttää sitä jo aika sujuvasti monenlaisissa tilanteissa (ihan alkuun en osannut käyttää edes hipaisunäppäimiä, joten edistystä on tapahtunut). Nyt olen uskaltautunut jopa testailemaan mikron höyrytystoimintoa.

Tarkoitukseni oli höyryttää mikron erityistoiminnolla kokonainen kala, mutta ongelmaksi tuli kalan lajike ja saatavuus. Kaukoidän suunnalla valmistetaan kaloja (ja muutakin ruokaa) höyryttämällä paljonkin, ja siellä kokattavat kalat ovat usein pulleita ja pieniä. Eli ruokaisia ja höyrytysastiaan mukavasti sopivia.

Suomalainen ahven on makunsa puolesta tietenkin ihan mahdottoman mainio, mutta parista semmoisesta ei kovin paljon syömistä riittänyt. Lahna tuli seuraavaksi mieleen, mutta sitä ei ollutkaan sunnuntaipäivän ruokaostosreissulta niin vain saatavissa. Joten ostimme jälleen kerran pätkän kuhafilettä.

Suunnittelin kokeilla höyrytystoiminnolla teriyaki-maustettua kalaa, mutta lopulta päädyin hakemaan makua thai-mausteista. Jännä joka tapauksessa, miten höyrytetty ruoka vie näköjään ajatukset automaattisesti Aasian suuntaan.
Höyrytettyä thai-kalaa

kalaa, alkuperäisessä ohjeessa taimenfileitä (meillä kuhaa)
pieni pala inkiväärinjuurta, kuorittuna ja hienonnettuna
1 pieni valkosipulinkynsi, hienonnettuna
1 pieni punainen chili, siemenet pois ja hienonnettuna (meillä vihreää)
limen raastettu kuori ja mehu
2 rkl soijakastiketta
(3 pientä pak choita, pitkittäin lohkottuna)

Asettele kalafileet vierekkäin folion päälle (itse asettelin ne mikron höyrytyskupuun, jonka pohjalla oli desin verran vettä) ja ripottele päälle inkivääri, valkosipuli, chili ja raastettu limenkuori. Pirskottele päälle limestä puristettua mehua (ja asettele päälle pak choit). Kaada päälle soija ja sulje paketti. Jos käytät foliota ja perinteistä höyrytyskoria, jätä höyrylle tilaa liikkua (foliota ei tietenkään saa laittaa mikroon!). Höyrytä 15 minuutin ajan (meillä aikaa meni korkeintaan kahdeksan minuuttia).

Alkuperäiseen ohjeeseen sisältynyttä pak choita meiltä ei valitettavasti löytynyt. Se ei taida täkäläisten vihannestiskien valikoimiin yleensä sisältyä.

Samalle aterialle höyrytin myös munakoisoja, joista laadin japanilaistyylisen salaatin. Vastapainoksi tarvitsi jotain rouskuvampaa, eli lisänä oli myös salaatti punakaalista, porkkanasta sekä auringonkukansiemenistä.

Olen ollut näiden kokeilujen perusteella mikron höyrytystoimintoon ihan tyytyväinen. Laitteelle ilmoitetaan, minkälaista ruokaa ollaan höyryttämässä (esim. kalaa tai pehmeitä kasviksia), näppäillään ruuan paino, ja sitten mikro kypsentää ruokaa sopivaksi katsomansa ajan.

Aikamoisen pikaista kokkaamista tuo mikrohöyryttäminen kyllä on. Kuhafileessäkään ei kovin monta minuuttia tuhrautunut. Tällä kertaa pikakokkaaminen oli kyllä paikallaan, kun olimme metsässä juoksenneltuamme ihan mahdottoman nälkäisiä. Yleensä en ole kovinkaan kiireinen ruuanlaittaja, mutta joskus on näköjään mukava saada pötyä pöytään mahdollisimman nopeasti.

En sitten tiedä, pysyisivätkö vitamiinit ja entsyymit paremmin paikallaan perinteisessä kattilan ylle laitetussa höyrykorissa, mutta ihan hyvältä nuo höyrytetty kala sekä munakoiso maistuivat. Etenkin, kun ripotteli pöydässä vielä pikkuisen suolaa kalan päälle.

Mikrosta vielä sen verran, että alussa en tosiaan aina edes muistanut tai hoksannut, mihin kaikkeen sitä voi käyttää, kun olin niin tottunut tavalliseen uuniin ja kattiloihin. Sittemmin olen kyllä keksinyt sille käyttöä lähes joka päivä tai ainakin useamman kerran viikossa. Esimerkiksi leivontaan tarvittava neste on kätevä lykätä sinne kuumenemaan. Että kyllä se ehkä nyt jää meille vähän pitemmäksikin aikaa.

10 Comments:

At 10/3/11 11:34, Blogger Nienna said...

Hmm, tää kuulostaa hyvin paljon samalta, mitä tehdään aina silloin tällöin uunissa...

Meillä tosin kalojen alle menee siivutettuja sieniä (perunat käy myös hyvin), ja kalan päälle lisäksi myös hiukan hunajaa.

Pak choin tilalla voi käyttää myös aivan hyvin kaalia tai pinaattia! En tosiaankaan muista Suomessa pak choita nähneeni kaupan hyllyssä, vaikka täällä (Englannissa) se on aikalailla kauppojen vakiovaruste. Varsin hyvää se kyllä on.

 
At 10/3/11 11:42, Blogger Rosmariini said...

Kiinankaali oli itselläkin suunnitelmissa, mutta sitäkään ei yllättäen ollut kaupassa ollenkaan.

Mutta nyt alkoi tehdä mieli kypsennettyä kalaa, jonka päällä on hunajaa. <3

 
At 10/3/11 12:22, Anonymous -stjtr- said...

Hyötykasviyhdistykseltä muistaakseni saa paksoin siemeniä. Kasvaa hyvin ainakin eteläsuomessa, mutta kannattaa suojata pupuilta tai kasvattaa parvekkeella, suojan alla tai kasvihuoneessa. Vinks.

 
At 10/3/11 12:28, Blogger Rosmariini said...

Tuohan onkin tervetullut tieto, kiitos! Viime kesän kuumuudessa paksoi olisi kasvanut varmasti täällä viitosvyöhykkeelläkin (tiedä sitten, miten se menestyisi meikäläisen hoidossa).

 
At 10/3/11 19:49, Blogger Jael said...

Aasialaisessa keittiössä onkin kivoja höyryttämiseen liittyviä ohjeita.Mulla on sellainen bambu-höyrytin,jota tulee aina välillä käytettyä,kalaakin olen siinä tehnyt ja hyvää oli.Mangoldikin käy pak choin tilalla jos sellaista löytyy....

 
At 11/3/11 15:18, Blogger Rosmariini said...

Olenkin tainnut joskus muuten sekoittaakin mangoldin ja paksoin keskenään. :)

 
At 11/3/11 23:36, Blogger Ketturouva said...

Vihanneksia tulee itsekin lähinnä höyrytettyä, minusta niissä säilyvät sekä värit että maut paremmin kuin keitettäessä. Höyryttelen kyllä kattilan avulla hellalla. Mutta vähiin jää, vaikka kalan kypsentämistä höyryssä on aina välillä tullut mietittyä.

 
At 12/3/11 18:56, Blogger Rosmariini said...

Hassua kyllä, kun höyryttelyyn tulee niin harvoin ryhdyttyä. Ja se on kuitenkin ihan hupaisaa hommaa.

 
At 30/9/12 21:47, Anonymous K. said...

Helsingissä saa paksoita Prismoista (tai ainakin Itäkeskuksen Prismasta), kannattaa kysellä S-ryhmän kaupasta josko voisivat tilata kauemmaskin Itäkeskuksesta.

 
At 22/4/13 22:50, Anonymous Anonyymi said...

Minä löysin pak choita Oriental Shopista(?) Hakaniemestä, siitä Hallin vierestä, uusi tuttavuus, se pak choi, ja nyt yritän etsiä tapaa käyttää sitä

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails