sunnuntaina, maaliskuuta 18, 2007

Härkäfajitakset

Pienperheemme texmex-kokkailut tuppaavat olemaan usein vähän turhankin paljon kaupasta ostettavien valmispurnukoiden varassa, vaikka yleensä yritämme vältellä liiallista valmistuotteiden käyttöä viimeiseen asti. Tällä kertaa valmistuneisiin fajitaksiin teimme kaiken tortillapohjia myöten itse. En tiedä, onko tämä tortillaresepti tarkoitukseen kaikkein paras tai autenttisin, mutta ihan hyvin se asiansa ajoi:
Vehnätortillat

n. 8 dl vehnäjauhoja
1 rkl suolaa
100 g voita tai 6 rkl öljyä
3 dl melkein kiehuvaa vettä

Sekoita vehnäjauhot ja suola keskenään, lisää joukkoon rasva ja viimeisenä vesi. Sekoita taikinaksi. Kaulitse taikinasta sopivankokoisia ohuita levyjä ja paista ne kuumalla pannulla nopeasti kypsiksi molemmin puolin.

Tortilloiden väliin sijoitettiin jäävuorisalaatin lisäksi ranskankermaa, omatekoista tomaattisalsaa, suikaloitua & pannulla paistettua naudan ulkofilettä (jota ruokalajin nimessä tulee tietenkin häräksi kutsuttaman) sekä samalla pannulla paistettuja suikaleita erivärisistä paprikoista sekä sipuleista.

Tomaattisalsaa olisi pitänyt tehdä paljon enemmän, kun se meinasi loppua kesken heti alkuunsa (tunnustettakoon, että taisin maistella sitä valmistusvaiheessa jo aikamoisen monta lusikallista). Salsaan tuli aineksiksi hieman valutettu tomaattimurskapurkki, runsaasti pilkottua chiliä, hienonnettua punasipulia, limestä puristettua mehua ja maun mukaan suolaa. Tuoretta korianteria olisi voinut hienontaa sekaan myös, jos siitä sattuisi tykkäämään. Tässä tomaattisalsa kaikessa ihanuudessaan:

Mutta se fajitaksista ja muistakin syötävistä tällä erää. Jauhantatiimillämme on edessään viikon mittainen hiihtoloma, jota ei kannattane käyttää ihan kokonaan koneen ääressä istuskeluun. Mukavan leppoisia kevätpäiviä kaikille!

15 Comments:

At 18/3/07 12:09, Blogger Aurinkotuuli said...

Kappasta, minäkin viimeviikonloppuna kokkailin paseerattuun tomaattiin tehdyn chili con carnen jämistä tortilloita - tosin valmiskuoriin. Ne ovat kyllä hyviä. Kokeilin tehdä jogurttikastikkeen pelkistetysti jogurtista ja makeasta chilikastikkeesta. Oli muuten hyvää :), chilikastikkeen makeus taittaa sopivasti jogurtin happamuutta.

Juu ja tomaattilinjaa jatkoin eilen täytetyillä paprikoilla. Mitenkä ne ovatkin aina niin hyviä..!!?? Poikaystävä tosin ei oikein osaa niitä arvostaa, kun on kuulemma niin hankala syödä. Hermostuu aina jossain vaiheessa niin että pilkkoo koko komeuden yhdeksi haarukalla helposti noukittavaksi kasaksi. Hassu mies :).

Mutta siis tuota tomaattisalsaa kyllä pitäisi joskus minunkin kokeilla, nams!!

 
At 18/3/07 12:23, Blogger Rosmariini said...

Tomaattisalsa valmistuu mainiosti myös tuoreista tomaateista, vaikka tähän tyyliin. Tuo makean chilikastikkeen ja jogurtin yhdistelmä kuulostaa muuten todella hyvältä. Vähän raikkaampi vaihtoehto ranskankermalle.

Pitäisi pikkuhiljaa ryhtyä suunnittelemaan äänestämään lähtemistä. Vaalilounas voisi olla myös ihan kiva juttu. :)

 
At 18/3/07 15:11, Anonymous Anonyymi said...

Olen kanssa pitkääään suunnitellut tortillojen väkertämistä itse alusta alkaen. Oliko tuo taikina helppo kaulittava? Thai Chili Sauce ja Partaäijä on hyvä yhdistelmä! Nam, tomaattisalsaa! Ei millään enää jaksais odottaa, että tuoreisiin tomaatteihin tulisi edes jotain makua. Ostin viikonlopuksi riisipaperia, tarkoituksena tehdä porukoille jonkin sorttisia kevätkääryleitä, mutta vetelin ne itse parempiin suihin yksikseni :).Nämä oli sitä versiota, että voi syödä kypsentämättäkin. Salaattia, mungpavun ituja, kalkkunaa ja dipaten thai chili soosiin oli hätäinen nälkäisen äidin pelastus.

 
At 18/3/07 16:54, Blogger Rosmariini said...

Olin itse sen verran keskittynyt tuon tomaattisoosin veivaamiseen ja maistelemiseen, etten ehtinyt juuri kiinnittää huomiota kaulintapuoleen, mutta käsittääkseni taikina oli sopivan kiinteää ja sikäli aika helppoa työstettävää. Niin, ja paistamiseen ei käytetä öljyä tahi muutakaan rasvaa, eli ihan kuivalla pannulla ajellaan.

Kevätkääryleitä pitäisi uskaltaa joskus kokeilla itsekin.

 
At 18/3/07 22:10, Blogger Aurinkotuuli said...

Pitipä heti tehdä pikkuinen salsa-annos lämpöisien iltapalaleipien kylkeen. Kyllä maistuu makoisalle. Tomaatti-intoilu tarttunut tännekin:). Mistä tulikin mieleeni, että
onkohan minulla joku pakkomielle sitruunaan tällä hetkellä, kun tämänpäiväiseen tonnikalavuokaankin sitä lurahti muodossa jos toisessa...

 
At 19/3/07 10:30, Blogger Rosmariini said...

Sitruunahan ei ole ollenkaan hullumpi pakkomielle. Olen oikeastaan hoksannut sen monikäyttöisyyden vasta muiden ruokablogien myötä. Mistä tulikin mieleeni, että Välipalan sitruunarisotto on edelleen kokeilematta.

 
At 19/3/07 11:40, Anonymous Anonyymi said...

Kauppoihin oli tullut ties mitä uusia Santa Maria fajitas-salsoja. Nättejä purkkeja ja makuina muun muassa habanero-tequila.

Hintaa oli sitten se melkein neljä euroa. Jos ovat tosi hyviä, niin voisin harkita.

Olen kyllä melko epäluuloinen kaikkin valmissalsoihin. Etikkaa ja sokeria. blaah.

 
At 19/3/07 17:56, Blogger Hallatar said...

Kerrohan, voiko vehnäjauhot ihan yksi-yhteen korvata gluteenittomilla?
Vai laitanko glut. jauhoja vähemmän kuin v.jauhoja? =)

 
At 20/3/07 10:15, Blogger Polkkapossu said...

Sama vika täällä. Texmex meinaa väkisin mennä valmissysteemeiden haalimiseen. Tosin siksi se onkin välillä niin hauskaa. Aina ei kuitenkaan jaksaa vääntää keittiössä...

 
At 21/3/07 22:32, Anonymous Anonyymi said...

Teitä on suorastaan jo ikävä!
Mukavaa talvilomaa sinne vaikka hiihtämisestä ei voi varmaan puhua?!

 
At 24/3/07 15:08, Blogger Rosmariini said...

Terve vaan kaikille. Hiihtelyä emme ole tosiaan harrastaneet, mutta olemme kyllä kävelleet viikon aikana senkin edestä.

En valitettavasti osaa sanoa noista Hallattaren kyselemistä gluteenittomista jauhoista mitään. Olisiko jollakulla muulla parempaa asiantuntemusta aiheesta? Voiko niitä käyttää kaikkeen leivontaan tavallisten jauhojen tapaan? Keliakialiiton sivuilla näyttää löytyvän nippu gluteenittomia reseptejä. Pitää käydä joskus lueskelemassa niitä tarkemmin.

Nuo valmissalsat ovat kyllä tosissaan hintavia. Lisäksi Old El Pason medium-vahvuinen salsadippi oli edellisellä maistokerralla (joskus puoli vuotta sitten) muuttunut jotenkin maultaan aikaisempaa teollisemmaksi, joten ei ole tehnyt sen jälkeen mieli ostaa noita purkitetttuja texmex-salsoja ollenkaan. Lienevätkö menneet muuttamaan reseptiään, hmph.

 
At 25/3/07 13:37, Anonymous Anonyymi said...

En ole koskaan tehnyt tortilloja itse mutta joku aika pongasin sellaisen tortillakoneen marketin kodinkoneosastolta, samalla voinee tehda jotain intialaisia leipiakin... Sellainen keittiostani viela puuttuu, tosin hankinta ei ole naita pakko saada juttuja vaan vain harkinnassa!

 
At 25/3/07 15:21, Blogger Rosmariini said...

Tortillaprässi olisi ihan vinkeä vempele, vaikka saattaisikin jäädä omassa keittiössämme turhan vähälle käytölle. Vai tarkoititko jotain semmoista Pizza Pronto -tyylistä konetta, joka samalla paistaakin sen lätyn? Semmoiseen en ole tainnut törmätäkään. Tosin siellä Dubaissa saattaa tietenkin olla hiukkasen monipuolisemmat masiinavalikoimat. :)

 
At 25/3/07 17:08, Anonymous Anonyymi said...

Ai että, Texmex ruoka on kyllä niin hyvää:) Noista gluteenittomista jauhoista sen verran tiedän että gluteenittoman reseptin voi muuttaa tavalliseksi, kun vain vaihtaa jauhot vehnäjauhoksi, eli sama määrä niitä. Joten onnistuu varmasti toisinkin päin muuttaa:)

 
At 25/3/07 19:29, Blogger Pippurimylly said...

Kyllä se taikina ihan helposti kauliintui. Venyttelin ja taputtelin aina ensin käsin suunnilleen sopivannäköisen soikion ja kaulin sen sitten melko voimalla painaen ohueksi.

 

Lähetä kommentti

<< Home




pastanjauhantaa(at)gmail.com


Related Posts with Thumbnails